Ανησυχητικά τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος

Από τα 19 ξεκινούν τη χρήση ηρωίνης στα 32 απευθύνονται για βοήθεια!

- «Στάσου πλάι μου» το φετινό μήνυμα, στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών

NARKOMANHS

 • «Στάσου πλάι μου» είναι το φετινό μήνυμα του ΚΕΘΕΑ στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών, μιας ημέρας που θα πρέπει να προβληματίσει τόσο την Πολιτεία, όσο και τους τοπικούς φορείς, την οικογένεια, το Σχολείο, αλλά και τις διάφορες οργανώσεις που έχουν επιφορτιστεί να βοηθούν συνανθρώπους μας που έχουν μπλέξει στα δίχτυα των ουσιών.
Ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Ήπειρο, αφού μόνο μέσα από το αστυνομικό δελτίο μπορεί κανείς να διαπιστώσει το πόσο πολύ έχουν εισβάλλει στην ζωή νέων κυρίως ανθρώπων οι εξαρτησιογόνες ουσίες. Γιατί δεν είναι μόνο τα μεγάλα φορτία χασίς που φτάνουν σωρηδόν από την Αλβανία, αλλά και οι συλλήψεις για κατοχή ή διακίνηση ναρκωτικών (ακόμη και σκληρών), που αποδεικνύουν ότι η χρήση αποτελεί πραγματική μάστιγα για την σύγχρονη κοινωνία.
580 ζήτησαν βοήθεια…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε χθες στην δημοσιότητα το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Ήπειρος, που στα Γιάννενα λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2017 και αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα με όλες τις θεραπευτικές φάσεις. Το 2017 συνολικά 580 άτομα προσέγγισαν και έλαβαν υπηρεσίες από το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος. Από αυτούς 206 απευθύνθηκαν σε θεραπευτικό πρόγραμμα για απεξάρτηση από παράνομες ουσίες, 51 για απεξάρτηση από αλκοόλ, τζόγο, τυχερά παιχνίδια και οι υπόλοιποι 323 είναι μέλη προγραμμάτων οικογένειας (γονείς, αδέλφια, σύντροφοι, φίλοι).
Το 52% όσων ζήτησαν βοήθεια προήλθε από το Νομό Ιωαννίνων, το 16% από την Άρτα, το 16% από την Κέρκυρα, το 8,7% από την Θεσπρωτία, το 2% από την Πρέβεζα, το 3,3% από την Αιτωλοακαρνανία.
Το προφίλ…
Σύμφωνα λοιπόν με τον απολογισμό του ΚΕΘΕΑ, 6 στους 10 που απευθύνθηκαν στο Κέντρο για βοήθεια ήταν χρήστες ηρωίνης και στην πλειοψηφία τους άνδρες (88,4%), οι οποίοι έχουν ξεκινήσει την χρήση παράνομων ουσιών με χρήση κάνναβης στην ηλικία των 16,8 ετών (οι γυναίκες λίγο αργότερα). Νωρίτερα, σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν, οι μισοί έχουν εγκαταλείψει το σχολείο. Στα 19,5 αρχίζουν συστηματική χρήση ηρωίνης (και πάλι οι γυναίκες ξεκινούν αργότερα κατά 1 χρόνο). Λίγο πριν τα 22 τους χρόνια κάνουν για πρώτη φορά ενέσιμη χρήση, ενώ την ίδια περίοδο συλλαμβάνονται πρώτη φορά. Η πορεία τους στη συστηματική ενέσιμη χρήση συνεχίζεται για σχεδόν 12 χρόνια, πριν φτάσουν να ζητήσουν βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ στην ηλικία των 32 ετών.
Παράλληλα όμως εκτός από τους χρήστες οπιοειδών, το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ υποδέχεται και έναν πληθυσμό χρηστών που το βασικό τους πρόβλημα αφορά είτε στην χρήση κάνναβης (περίπου 1 στους 4) είτε στις λεγόμενες νόμιμες εξαρτήσεις – αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια και διαδίκτυο (1 στους 5). Ο πληθυσμός αυτός είναι πολύ λιγότερο ομοιογενής παρουσιάζοντας διαφορετικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα η ηλικία όσων προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ επειδή αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την κάνναβη είναι κατά πολύ χαμηλότερη απ’ το γενικό μέσο όρο (3 χρόνια περίπου). Αντίστοιχα όσοι προσέρχονται με αίτημα θεραπείας για το αλκοόλ έχουν ξεκινήσει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ λίγο μετά τα 20 τους χρόνια, συνεχίζοντας για ακόμη 20 ώσπου να ζητήσουν βοήθεια.
Σ΄ αυτές τις διαφοροποιήσεις, όπως τονίζεται στο απολογιστικό δελτίο του Κέντρου,  βρίσκεται ακριβώς και η πρόκληση για το μέλλον του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, να ενισχυθεί δηλαδή ώστε να μπορέσει να αναπτύξει περαιτέρω υπηρεσίες που μπορούν να απαντήσουν ακριβώς σ' αυτές τις διαφοροποιημένες ανάγκες.