Μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γ. Λαζαρίδη έμεινε με 152 βουλευτές…

Σε μια κλωστή κρέμεται η επιβίωση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ!

- Το Σκοπιανό αποδεικνύεται «θρυαλλίδα» για τους Τσίπρα - Καμμένο

- Ν.Δ.: Βρίσκονται σε πανικό γιατί συνειδητοποιούν ότι καταρρέουν…

ZAPEIO TSIPRAS KAMMENOS

 • Σε οριακή κατάσταση έχει περιέλθει πλέον η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, λίγες μόνο ημέρες μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία για τη συμφωνία που υπέγραψε με τα Σκόπια, καθώς η κοινοβουλευτική της δύναμη έχει μειωθεί στους 152 βουλευτές, μετά τη χθεσινή ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Γ. Λαζαρίδη.  
Παράγοντας αστάθειας  αποδεικνύεται το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που κλυδωνίζεται από τις «στροφές» και τα «είπα- ξείπα» του Προέδρου τους Πάνου Καμμένου, σε πολιτικά θέματα, που αν και αρχικά τα χαρακτήριζε ως «κόκκινες γραμμές»,  στη συνέχεια για να διατηρήσει ο ίδιος και τα άλλα στελέχη του  κυβερνητικούς θώκους, δεν δίσταζε να τις παραβιάσει.
Αποκορύφωμα ήταν το θέμα των Σκοπίων, εξαιτίας του οποίου ήδη οι ΑΝΕΛ και κατ’ επέκταση η Κυβέρνηση μετρά δύο απώλειες βουλευτών. Μετά τον Δημήτρη Καμμένο, που υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας, χθες ήταν η σειρά του βουλευτή της Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Γιώργου Λαζαρίδη να δηλώσει με επιστολή του την ανεξαρτητοποίησή του, εκφράζοντας τη διαφωνία του για τον όρο «Μακεδονία», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την ιδρυτική διακήρυξη των ΑΝΕΛ, που αναφέρει ότι είναι αντίθετοι στην οποιαδήποτε χρήση του όρου Μακεδονία από τους γείτονες.
 Δικαιολογεί μάλιστα την ψήφο στήριξης της Κυβέρνησης στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η Δ΄ αξιολόγηση και την έξοδο από τα μνημόνια και στη συνέχεια να ασχοληθεί με τη συμφωνία.  
Βρήκε… τους υπαίτιους!
Κατά τη συνήθη πρακτική η Κυβέρνηση επιχείρησε να αποδώσει την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή στη… Νέα Δημοκρατία και σε… συμφέροντα, επιχειρώντας για μια ακόμη φορά να «κλείσει τα μάτια» στην οργή που έχει εξαπλωθεί στη συντριπτική πλειοψηφία των Βορειοελλαδιτών, αλλά και σε όλη την Ελλάδα για τη συμφωνία που υπέγραψαν οι Τσίπρας- Κοτζιάς και με την οποία εκχωρείται όχι μόνο το όνομα της Μακεδονίας ως σύνθετος όρος στα Σκόπια, αλλά αναγνωρίζεται μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα.
Δεν ανησυχεί ο Αλ. Τσίπρας
Τα σύννεφα που σκεπάζουν την Κυβέρνηση, λίγα μόνο 24ωρα μετά τα πανηγύρια στο Ζάππειο για την «έξοδο» από τα μνημόνια, πύκνωσαν επικίνδυνα και σπέρνουν ανησυχία στους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Αυτό οδήγησε χθες τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που βρίσκεται στο Λονδίνο - που αποδοκιμάστηκε από ομάδα Ελλήνων για τη συμφωνία με τα Σκόπια, να παρέμβει και να δηλώσει ότι δεν ανησυχεί για την πολιτική σταθερότητα, καθώς -όπως είπε- η Κυβέρνηση έχει επιβιώσει σε πιο δύσκολες συνθήκες, κάνοντας λόγο και για «ανόητους».
Ν.Δ.: Σε πανικό η Κυβέρνηση
Ήδη, η πρώτη αντίδραση της ΝΔ ήταν ιδιαιτέρως καυστική, αναφέροντας ότι «οι ένοικοι του Μαξίμου βρίσκονται πλέον σε πανικό, γιατί συνειδητοποιούν ότι καταρρέουν. Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις… το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη».
Έμειναν με επτά οι ΑΝΕΛ
Πέρα όμως από την επιχειρούμενη παραπληροφόρηση για την αιτία που οδήγησε τον Γ. Λαζαρίδη να ανεξαρτητοποιηθεί, υπάρχει η ωμή πολιτική πραγματικότητα που δεν επιδέχεται παρερμηνειών. Η Κυβερνητική σταθερότητα απειλείται καθώς η πλειοψηφία στέκεται σε μια κλωστή. Η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που ψηφίζει «ναι σε όλα» δεν απειλείται. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ που μετρά πια επτά μέλη, από τα οποία τέσσερα (Π. Καμμένος, Ελ. Κουντουρά, Μ. Κόλλια-Τσαρουχά, Κόκκαλης) κατέχουν υπουργικά αξιώματα, στα οποία πρέπει να προστεθούν και οι Τ. Κουίκ - Ν. Μαυραγάνης ως εξωκοινοβουλευτικοί.
Οι  βουλευτές – υπουργοί θεωρούνται από το ΣΥΡΙΖΑ, υπεράνω «υποψίας» για να ακολουθήσουν κι αυτοί ανεξάρτητο δρόμο, αλλά σίγουροι δεν μπορεί να είναι γιατί τουλάχιστον δύο νοιώθουν έντονες πιέσεις από τους ψηφοφόρους τους για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Οπότε όλο το βάρος πέφτει στους άλλους τρεις, ώστε να προληφθούν τυχόν αντιδράσεις για τη συμφωνία με τα Σκόπια (ήδη αρνητικά έχει εκφραστεί ο Κ. Ζουράρις), αλλά και σε άλλα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο διαχωρισμός Κράτους- Εκκλησίας.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι κατηγορίες που εξαπολύονται κατά των Δ. Καμμένου - Γ. Λαζαρίδη για αποστασία, που αποτελούν και μήνυμα προς τους εναπομείναντες βουλευτές των ΑΝΕΛ. Εκείνο όμως που δεν μπορεί να προβλεφθεί, είναι κάποιο νέο… ατύχημα, που μπορεί να συμπαρασύρει την πτώση της Κυβέρνησης με συνοπτικές διαδικασίες, κάτι που το «τρέμουν» στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με ποια νομιμοποίηση;  
Ακόμη και αν  η συγκυβέρνηση κρατήσει τους «152» βουλευτές, το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει άρδην μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο και φυσικά τίθεται το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να νομοθετεί και να δεσμεύει τη χώρα σε σοβαρά θέματα, όπως το Σκοπιανό, τη Συνταγματική Αναθεώρηση, το Εκλογικό Σύστημα κ.ά, μια κυβέρνηση που παραπαίει και βρίσκεται σε ολοφάνερη διάσταση με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.