Η αχαριστία της και έναντι της Ελλάδος δεν έχει όρια…

Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ!

- Οι Ηπειρώτες στη μετα-Χότζα εποχή άνοιξαν την αγκαλιά τους και περιέθαλψαν χιλιάδες κατατρεγμένους Αλβανούς, αλλά ο Ράμα ούτε ν’ ακούσει για Σύριους κ.ά.

PROSFYGES

• Το πραγματικό της πρόσωπο έδειξε για μια ακόμη φορά η Αλβανία και προσωπικά ο Πρωθυπουργός της Έντι Ράμα.
Την ώρα που η χώρα του «χτυπούσε» την πόρτα της Ενωμένης Ευρώπης, την ίδια  ώρα έκλεινε κατάμουτρα την πόρτα στους πρόσφυγες!
Ο  Ράμα απέρριψε εκ των προτέρων κάθε ενδεχόμενο και κάθε τυχόν πρόταση να  δημιουργήσει η Αλβανία κέντρα υποδοχής και να φιλοξενήσει μετανάστες και πρόσφυγες που θέλουν να φθάσουν σε κράτη μέλη της Ε.Ε.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός, ήταν τόσο κατηγορηματικός μάλιστα, που σε συνέντευξή του στη Γερμανική εφημερίδα Bild, είπε ότι τα Τίρανα δεν θα αποδέχονταν ποτέ να εγκατασταθούν στην αλβανική επικράτεια καταυλισμοί προσφύγων και μεταναστών, ακόμη και αν τους προσφερόταν ως αντάλλαγμα η εισδοχή της Αλβανίας στην Ε.Ε.!
Η τοποθέτηση του Έντι Ράμα –κι αυτή έχει μεγαλύτερη πολιτική σημασία-   έγινε μάλιστα  την περίοδο που οι ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν τρόπους για μείωση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο. Όπως ήταν αναμενόμενο  προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικά δε όταν μόλις προ διημέρου οι ηγέτες της Ε.Ε. συζητούσαν το θέμα της έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών με Αλβανία και Σκόπια.
Το εξοργιστικό είναι ότι ο  Ράμα δεν επικαλέστηκε  για την  άρνησή του,  κάποιο λογικοφανή λόγο,  όπως θα μπορούσε να είναι η έλλειψη υποδομών, ή ακόμη και η  ανεπάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό. Τo αντίθετο έπραξε, επιχειρώντας ούτε λίγο, ούτε πολύ να δώσει και …. μαθήματα ανθρωπισμού, λέγοντας ότι τον «βρίσκει  αντίθετο η αντιμετώπιση των μεταναστών και των προσφύγων ως εάν να επρόκειτο για ανεπιθύμητα τοξικά απόβλητα»!
Ο ορισμός της αχαριστίας
Η τοποθέτηση όμως του Ράμα, είναι και μια απόδειξη της αχαριστίας που δείχνει έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ιδίως της Ιταλίας και της Ελλάδος. Χώρες  που στις αρχές της δεκαετίας του 1990, υποδέχτηκαν χιλιάδες ρακένδυτους και κατατρεγμένους  από το κομμουνιστικό καθεστώς των Χότζα και Αλία Αλβανούς πρόσφυγες.   Και αν η Ιταλία χρειάστηκε χρόνο για να αλλάξει την αρνητική της στάση, που είχε  εκφραστεί με τη βύθιση πλοίου που μετέφερε Αλβανούς, αδιαφορώντας αν ανάμεσα σε αυτούς ήταν γυναίκες με παιδιά, δεν ίσχυε το ίδιο για την Ελλάδα και ειδικά την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες που άνοιξαν την αγκαλιά τους, υποδέχτηκαν και περιέθαλψαν χιλιάδες
Ομογενείς αλλά και  Αλβανούς πολίτες.
Εκτός του επίσημου κράτους, την αλληλεγγύη τους επέδειξαν και στη συνέχεια οι απλοί πολίτες που συνέδραμαν τους Αλβανούς και αργότερα τους εμπιστεύτηκαν στις εργασίες τους και σήμερα πολλοί από αυτούς έχουν αποκτήσει περιουσίες είτε στην Ελλάδα, είτε στην Αλβανία.
Ορθώνει τείχη
Όλα αυτά  ο Ράμα και το Αλβανικό κατεστημένο τα έχει διαγράψει. Σήμερα ορθώνει τείχη για την υποδοχή προσφύγων από διάφορες χώρες και ειδικά από την Ελλάδα, σε περιοχές της οποίας φιλοξενούνται κοντά στα 60.000 άτομα, από τα οποία    στην Ήπειρο  και σε άριστες συνθήκες (είτε σε κέντρα, είτε και σε διαμερίσματα)  διαμένουν περί τα 2.000 άτομα.  
Η στάση αυτή έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη συνεχή βοήθεια που προσφέρει σε πολλούς τομείς η Ελλάδα στην Αλβανία, που εδώ και χρόνια «απλώνει χέρι για βοήθεια». Η χώρα μας πάντα την προσφέρει απλόχερα, αλλά η Αλβανία, δεν θέλει καν να κάνει ένα βήμα, ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα  που,  όπως όλα δείχνουν, θα οξυνθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Θύματα κυκλωμάτων;
Είναι εντυπωσιακό πάντως το γεγονός ότι η Αλβανική Κυβέρνηση φαίνεται να «στρουθοκαμηλίζει» και να μη βλέπει ή και να μη παραδέχεται τις προεκτάσεις του προβλήματος της διακίνησης μεταναστών και προσφύγων προς και μέσω της χώρας της.
Τον τελευταίο καιρό, όσοι κινούνται στην εθνική οδό Ιωαννίνων- Κακαβιάς, βλέπουν σε καθημερινή βάση, είτε πρωί, είτε βράδυ,  δεκάδες πρόσφυγες να κινούνται πεζή με κατεύθυνση την Αλβανία, την οποία θεωρούν «πόρτα» εξόδου προς Ιταλία και Ε.Ε.  Άλλωστε αυτό είχε επισημανθεί από τους τοπικούς φορείς στις πρώτες συσκέψεις που είχαν γίνει για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας στην Ήπειρο.
Το γεγονός ότι όχι μόνο δεν αποθαρρύνονται όσοι διαμένουν στα Γιάννενα και συνεχίζουν να κινούνται προς τα σύνορα, αν μη τι άλλο φανερώνει ότι υπάρχουν κυκλώματα εντός της Αλβανίας που προωθούν με το αζημίωτο φυσικά πρόσφυγες προς την Ευρώπη. Η ελπίδα, η προσδοκία, αλλά και οι πιθανότητες που έχουν να πετύχουν τον στόχο τους, οδηγεί και πρόσφυγες από το άλλο άκρο της χώρας, να αναζητούν κάθε πρόσφορο μέσο ώστε να φτάσουν στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, με τραγική κατάληξη ορισμένες φορές, όπως το τροχαίο με τους τρεις νεκρούς χθες στην Εγνατία Οδό.
Η Αλβανική Κυβέρνηση, «κλείνει» και  σε όλα αυτά «κλείνει τα «μάτια» και δεν συγκινείται ούτε κατ΄ ελάχιστον,  θεωρώντας ίσως ότι πρόκειται για μια «επιχείρηση» που αφήνει κέρδη, χωρίς να χρειάζεται η εποπτεία και ο έλεγχος των αρμόδιων Ανθρωπιστικών οργανώσεων, που εκτός των άλλων θα αντιλαμβανόταν το μέγεθος της διαφθοράς που υπάρχει στην Αλβανία, την εγκληματικότητα που την έχει μετατρέψει στην πρώτη  ευρωπαϊκή χώρα σε παραγωγή ναρκωτικών.