Από… αθώα νερά βροχής μετατρέπονται σε τοξικά απόβλητα!

Η βελτίωση του δικτύου όμβριων υδάτων αναγκαία για τη σωτηρία της Παμβώτιδας

- Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει η ενσωμάτωση Μονάδων Ελέγχου Ρύπανσης, τονίζει στον «Π.Λ.» ο Πολιτ. Μηχανικός Δημήτρης Μακρής

- Σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης προσφέρει το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-20»

LIMNH TOKSIKA

 • Από… αθώο νερό της βροχής, τα όμβρια ύδατα που καταλήγουν στα φρεάτια μεγάλων αστικών κέντρων, όπως κατά κόρον συμβαίνει το τελευταίο διάστημα με τις νεροποντές στα Γιάννενα, μπορούν να μετατραπούν, ξεπλένοντας τους δρόμους, σε τοξικά απόβλητα και να ρυπάνουν επικίνδυνα τους αποδέκτες τους, λίμνες, ποτάμια ή και τη θάλασσα!
Η ρύπανση αυτή δεν είναι άγνωστη στην Παμβώτιδα, η οποία, όταν βρέχει, δέχεται στα νερά της όμβρια απ’ όλο σχεδόν το Λεκανοπέδιο, που κουβαλούν σημαντικά ρυπαντικά φορτία. Ωστόσο, λύση υπάρχει και δεν είναι άλλη από τη βελτίωση του συστήματος διαχείρισης των όμβριων υδάτων, στο οποίο επιβάλλεται πια να ενσωματωθούν Μονάδες Ελέγχου Ρύπανσης (Μ.Ε.Ρ.) που αποτελούν μία καινοτόμα μέθοδο για την προστασία του περιβάλλοντος.
Για τη χρηματοδότηση τέτοιων παρεμβάσεων υπάρχει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014 – 20», οπότε οι Δήμοι της περιοχής μας και φυσικά η ΔΕΥΑΙ δε δικαιολογούνται να αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη, όπως επισημαίνει σε κείμενό του ο συνεργάτης του «Π.Λ.» Δημήτρης Μακρής, Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. με μακρά εμπειρία σε θέματα εγγείων βελτιώσεων και υδραυλικών έργων υποδομής!
Ρύπανση στη λίμνη...
Σοβαρότατη ρύπανση στη λίμνη προκαλούν, όπως είναι γνωστό και τα όμβρια ύδατα που ξεπλένουν τα οδοστρώματα του αστικού και υπεραστικού ιστού της πόλης των Ιωαννίνων, ενώ πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας του Λεκανοπεδίου, που είναι δέκτης των όμβριων μέσω των καταβοθρών.
Όπως είναι γνωστό, στο οδόστρωμα των οδών - χώρων πάρκιν, σε επαγγελματικά δάπεδα κλπ., γενικά στις  μη υδατοπερατές επιφάνειες - επικάθονται ποσότητες από διαρροές λαδιών και λιπαντικών των οχημάτων, τρίμματα από τα ελαστικά τους, καυσαέρια, λάδια και υγρά από τα ατυχήματα, καθώς και ρύποι από πολλά άλλα τυχαία γεγονότα διαρροών, που προσκολλούνται στον ασφαλτικό τάπητα ή στο τσιμεντένιο δάπεδο.
Έτσι, με κάθε βροχή, τα όμβρια παρασύρουν και μεταφέρουν μέσω του δικτύου τους σημαντικά ρυπαντικά φορτία υδρογονανθράκων, βαριά μέταλλα και τοξικά απόβλητα κ.λ.π, στη λίμνη που είναι ο τελικός φυσικός αποδέκτης τους.
Μεγάλοι οι κίνδυνοι!
Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη μη σωστή επεξεργασία των όμβριων υδάτων (απόνερων) είναι διάφορα, όπως επισημαίνει ο κ. Μακρής. Καταρχήν, είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων, ζώων και φυτών από τη ρύπανση των νερών. Έπειτα, προκαλείται οπτική μόλυνση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος με ό,τι συνεπάγεται αυτό για όλους μας.
Η προστασία λοιπόν της ευρύτερης υδάτινης και χερσαίας περιοχής και της βιοποικιλότητας στην Παμβώτιδα και η αναβάθμιση της φύσης και των τοπίων ευρύτερα της Περιφέρειας Ηπείρου είναι απολύτως αναγκαία. Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση, το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, είναι η ποιότητα των όμβριων υδάτων που οδηγούνται κατευθείαν στο υδάτινο περιβάλλον του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
Προτάσεις στο Ε.Π.
Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014 - 2020», στο οποίο έχει ξεκινήσει η υποβολή για τα έργα βελτίωσης και επέκτασης δικτύων αποχέτευσης όμβριων υδάτων για Δήμους και Δ.Ε.Υ.Α. της Ηπείρου. Τα επιλέξιμα έργα αφορούν κατασκευή νέων ή/και αναβάθμιση - επέκταση υφιστάμενων δικτύων αποχέτευσης όμβριων υδάτων.
Στις παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνονται ενδεικτικά οι εξής εργασίες: Δίκτυα συλλογής και παροχέτευσης όμβριων υδάτων, ειδικά τεχνικά έργα (φρεάτια επίσκεψης – συμβολής και αλλαγής διεύθυνσης – καθαρισμού – πτώσης, δεξαμενές ρύθμισης παροχής, συστήματα καθαρισμού), καθώς και διατάξεις αποχέτευσης στον τελικό αποδέκτη.
Στο πλαίσιο της πρόσκλησης παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης για την υλοποίηση έργων που αφορούν σε δίκτυα αποχέτευσης όμβριων υδάτων σε περιοχές εντός Ζωνών Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου (ΖΔΥΚΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου (GR05).
Πρώτα το περιβάλλον
Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και λειτουργία των συγκεκριμένων έργων πρέπει να γίνονται σύμφωνα με την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία που αφορά στην  προστασία του περιβάλλοντος, η οποία, όπως σημειώνει ο Δημ. Μακρής, στηρίζεται στις αρχές της προληπτικής δράσης και της όσο το δυνατόν πιο έγκαιρης επανόρθωσης των προσβολών που εκείνο δέχεται.
Ως προς αυτό, υπάρχουν ολοένα αναπτυσσόμενοι μέθοδοι και νέα εργαλεία τα οποία βοηθούν στην περιβαλλοντική διαχείριση των όμβριων με ειδικά συστήματα καθαρισμού. Ειδικότερα δε, η ενσωμάτωση στα νέα δίκτυα Μονάδων Ελέγχου Ρύπανσης των ευαίσθητων υδατικών αποδεκτών, όπως είναι η Παμβώτιδα μπορεί να προσφέρει σημαντικά στην προστασία της. Αρκεί φυσικά ο Δήμος Ιωαννιτών και η ΔΕΥΑΙ να μην αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη, αλλά να ενισχύσουν το «οπλοστάσιό» τους όσον αφορά στη μάχη για τη σωτηρία της. Το ίδιο ισχύει αντίστοιχα και για τους υπόλοιπους Δήμους της Ηπείρου.