Δήμος Ιωαννιτών προς Υπουργό Περιβάλλοντος:

«Πάρτε πίσω την αρνητική απόφαση για τον μεγάλο δακτύλιο της πόλης»!

Θ. ΜΠΕΓΚΑΣ: Κάποιοι παραπλάνησαν τον Γ. Σταθάκη… • Ν. ΓΚΟΝΤΑΣ: Όσοι εμποδίζουν το έργο είναι εχθροί της πόλης… • Συζήτηση στο Δημοτ. Συμβούλιο για το νερό που πίνουμε και το φυσικό αέριο

GENNHMATA SYNEXEIA XOMATODROMOS

• Η απόρριψη από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον λεγόμενο μεγάλο δακτύλιο των Ιωαννίνων που θα συνδέει τον κόμβο της Βογιάνου με το Πανηπειρωτικό στάδιο μέσω επέκτασης της Λεωφόρου Γεννηματά έφερε προχθές στο ίδιο «στρατόπεδο» όλες σχεδόν τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου που συμφώνησαν στην πρόταση του Θωμά Μπέγκα να γίνει προσφυγή για αναίρεση της απόφασης του Γ. Σταθάκη.
Μάλιστα, αποφασίστηκε να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία θα αναλάβει να συναντήσει τον Υπουργό άμεσα προκειμένου να δοθεί λύση. Κατά τα άλλα, το σώμα συζήτησε προ ημερησίας διατάξεως για το θέμα της ΔΕΥΑΙ που επανήλθε με πρωτοβουλία της παράταξης Μπαρτζώκα, ενώ ο Δήμαρχος κάλεσε όλους τους τοπικούς φορείς να… βάλουν πλάτη στον αγώνα για την έλευση φυσικού αερίου στην περιοχή μας.
Παραπλάνηση Υπουργού!
Για παραπλάνηση του Υπουργού Περιβάλλοντος σχετικά με τον μεγάλο δακτύλιο της πόλης έκανε λόγο προχθές βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Θωμάς Μπέγκας, τονίζοντας ωστόσο πως όταν ένας Υπουργός καλείται να αποφασίσει για μια προσφυγή η οποία μπορεί να επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις σε ένα τεράστιο έργο υποδομής, οφείλει να ζητήσει την άποψη του αρμόδιου φορέα, δηλαδή του Δήμου Ιωαννιτών, κάτι που ο κ. Σταθάκης δεν έκανε.
Ο κ. Μπέγκας έκανε γνωστό πως η ακύρωση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας για τους περιβαλλοντικούς όρους του μεγάλου δακτυλίου ήρθε μετά από προσφυγή που κατατέθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο από δύο φερομένους προσφεύγοντες.
Υπήρξε προσφυγή!
Όπως εξήγησε, η προσφυγή φέρεται να υποβάλλεται από δύο πρόσωπα με τη μόνη διαφορά ότι το ένα εξ’ αυτών, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος, Απόστολος Κοκορδάτος, κατέθεσε προχθές το πρωί επιστολή όπου αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά πως ουδέποτε συναίνεσε και ούτε υπέγραψε την εν λόγω προσφυγή, επιφυλασσόμενος μάλιστα να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του κατά όσων τον ενέπλεξαν.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, «μετά απ’ αυτή την επιστολή, τίθεται ένα σημαντικό ερώτημα και φυσικά εγείρονται νομικά ζητήματα. Πώς ο έτερος υπογράφων την προσφυγή (πρόκειται για τον κ. Ευάγγελο Λιβιτσάνο) χρησιμοποιεί το όνομα του κ. Κοκορδάτου είτε σαν φυσικό πρόσωπο είτε με την ιδιότητα του προέδρου του Συλλόγου Προστασίας; Ο ίδιος μάλιστα φέρεται και ως εκπρόσωπος επιτροπής 1.400 κατοίκων που μένουν στην οδό Κενάν Μεσαρέ. Κι εδώ υπάρχει ένα ερωτηματικό κατά πόσο εκπροσωπεί τόσους ανθρώπους» και πρόσθεσε: «Δεοντολογικά ήταν λάθος από την πλευρά του Υπουργού. Όφειλε να ζητήσει τις απόψεις μας πριν λάβει αποφάσεις».
Έχουν αδειοδοτηθεί…
Όπως εξήγησε στη συνέχεια, το σκεπτικό της απόφασης συσχετίζει λανθασμένα το έργο που αφορά την επέκταση της Γεννηματά με την Κενάν Μεσαρέ και τη Βογιάνου, επισημαίνοντας ότι οι δύο αυτοί δρόμοι ανήκουν στον μικρό δακτύλιο της πόλης ενώ η πρώτη στον μεγάλο και προσθέτοντας πως είναι αναληθές ότι δεν έχουν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά. «Τόσο η οδός Βογιάνου, όσο και η Κενάν Μεσαρέ έχουν αδειοδοτηθεί κανονικά, γιατί και η απαλλαγή από την υποχρέωση εκπόνησης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι τρόπος αδειοδότησης», σημείωσε ο Δήμαρχος.
Κλείνοντας, ο κ. Μπέγκας δήλωσε ότι ο Δήμος έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να προσφύγει κατά της απόφασης ζητώντας τη στήριξη όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβούλιου στην προσπάθεια αυτή.
Τι τόνισε ο Ν. Γκόντας
Tην ανάγκη να αποτραπεί κάθε καθυστέρηση στην κατασκευή του έργου επισήμανε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας δηλώνοντας πως η παράταξή του θα συμμετέχει στην επιτροπή η οποία αναλαμβάνει να επικοινωνήσει με κάθε αρμόδια αρχή για το θέμα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «για μια ακόμη φορά τα γρανάζια της γραφειοκρατίας έρχονται να ακυρώσουν ένα σημαντικό έργο για την πόλη μας. Όσοι προσπαθούν να εμποδίσουν ένα τόσο σημαντικό έργο είναι εχθροί αυτής της πόλης. Εμείς το ζήσαμε αρκετά έντονα κατά την δική μας θητεία και μάλιστα από τα ίδια ντόπια πρόσωπα, όταν κατασκευάζαμε την Κενάν Μεσσαρέ. Είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη αυτή και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και να συνεχιστεί ομαλά το συγκεκριμένο έργο. Κανείς δεν  έχει το δικαίωμα να στερήσει την πόλη μας από μια τέτοια παρέμβαση».
Ο πρ. Δήμαρχος τόνισε πως έγκαιρα η παράταξή του είχε επισημάνει τους κινδύνους, κάτι που η Δημοτική Αρχή δεν είχε λάβει υπόψη της και τώρα αναγκάζεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα από την αρχή. Πρόσθεσε δε πως «οι ίδιοι καταγγέλλοντες, στο παρελθόν, με τις δήθεν υπογραφές εκατοντάδων συμπολιτών, πολέμησαν το μεγάλο έργο της Κενάν Μεσσαρέ, που τελικά αποδείχτηκε τόσο σημαντικό για τα κυκλοφοριακά ζητήματα της πόλης, της οποίας κυρίως αποσυμφόρησε το κέντρο».
Η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» συμφώνησε με την πρόταση για δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία θα επισκεφθεί τον Υπουργό με σκοπό τη λύση του προβλήματος, ενώ τη στήριξή της εξέφρασε και η παράταξη του Λάζαρου Νάτση. Οι Τάκης Τασούλας και Β. Καφαράκης επιφυλάχθηκαν ζητώντας να ενημερωθούν καλύτερα.
Για το φυσικό αέριο
Τους τοπικούς φορείς αλλά ιδιαίτερα τους βουλευτές όλης της Ηπείρου έθεσε προ των ευθυνών τους ο Θωμάς Μπέγκας, σε ότι αφορά την απουσία της Ηπείρου από τον σχεδιασμό για την τροφοδοσία διαφόρων περιοχών της χώρας με φυσικό αέριο. Όπως τόνισε, «το μέγεθος του προβλήματος δεν είναι στην κλίμακα του Δήμου, ούτε καν του Νομού Ιωαννίνων, αλλά ολόκληρης της Ηπείρου. Απορώ λοιπόν πραγματικά γιατί οι βουλευτές του τόπου δεν ένοιωσαν την ανάγκη να πάρουν εκείνοι μια πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή. Να μας ενημερώσουν τουλάχιστον». Ο κ. Μπέγκας είπε ότι ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία του περί πανηπειρωτικής εκστρατείας για το φυσικό αέριο, ο οποίος του απάντησε ότι έχει γίνει μια σοβαρή δουλειά από πλευράς της Περιφέρειας και σημείωσε: «Δεν το αμφισβητώ. Καλό είναι όμως να μας την κάνει γνωστή και να δούμε πως θα κινηθούμε συντονισμένα».
…Και τη ΔΕΥΑΙ
Προ ημερήσιας διάταξης, η παράταξη του Άρη Μπαρτζώκα αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου που έδωσε την περασμένη Δευτέρα για τη ΔΕΥΑΙ ανασκευάζοντας τα περί παντελούς απουσίας ελέγχων στο πόσιμο νερό της πόλης. «Δεν αμφισβητήσαμε την ποιότητα του νερού της πόλης. Άλλο το ότι δεν έγινε έλεγχος της ποιότητας του νερού το ’17 και το ’18», τόνισε ο Άρης Μπαρτζώκας.
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι «το συγκεκριμένο θέμα διασπείρει πανικό στην κοινωνία», ενώ ο Νίκος Γκόντας υπογράμμισε από την πλευρά του ότι «παρά τις αντιρρήσεις μας και τις ενστάσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΥΑΙ, εν τούτοις θεωρούμε άδικο να μιλάει κανείς για μη έλεγχο της ποιότητας του νερού που φτάνει στις βρύσες μας».