Μετά την συμφωνία Τσίπρα-Μέρκελ…

Εύκολα μπορούν να ανατραπούν οι «ισορροπίες» στο προσφυγικό!

- Ας προετοιμάζονται οι Αρχές και οι τοπικοί φορείς της Ηπείρου, για  το πολύ πιθανό ενδεχόμενο να υποδεχθούν και νέο κύμα προσφύγων…

PROSFYGES PRAGMATA

 • Το προσφυγικό – μεταναστευτικό φαίνεται ότι θα συνεχίσει να απασχολεί την Ελλάδα για πολλά χρόνια ακόμη, αφού πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, η οποία μάλιστα συνέπεσε με την οικονομική, που τα τελευταία χρόνια έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τη χώρα μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά νοικοκυριά.
Και μπορεί, βλέποντας κανείς την υπάρχουσα κατάσταση τουλάχιστον στην περιοχή μας, να θεωρεί ότι όλα έχουν πάρει το δρόμο τους, όμως οι ισορροπίες μπορούν ν’ αλλάξουν από την μια στιγμή στην άλλη.
Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν μετά τη νέα τριμερή συμφωνία Αθήνας – Βερολίνου – Μαδρίτης για «επαναπατρισμό» σε Ελλάδα και Ισπανία προσφύγων, που εντοπίζονται σε Γερμανικό έδαφος και βρίσκονται στο σύστημα Eurodac, με την Γερμανία να υπόσχεται, ως αντάλλαγμα, να δεχθεί «σταδιακά» έναν αριθμό φυσικών προσώπων από την Ελλάδα και την Ισπανία (δηλαδή προσφύγων, ανήλικα και έγκυες γυναίκες) στο πλαίσιο της επανένωσης των οικογενειών.
Η στάση αυτή του Έλληνα Πρωθυπουργού, από πολλούς θεωρείται βέβαιο ότι θα φέρει πίσω δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν καταθέσει αίτηση για άσυλο, γεγονός που οδηγεί εκ των πραγμάτων σε αναζήτηση χώρων για τη φιλοξενία τους.
Ο Δημ. Βίτσας
Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, έσπευσε να χαρακτηρίσει θετικό για την χώρα μας το «ισοζύγιο» της συμφωνίας, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέα ελεγχόμενα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα.
Βέβαια, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, υποσχέθηκε ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου  οι πρόσφυγες στα νησιά θα μειωθούν στους 10.000, από τους 17.000 που είναι σήμερα, πολλοί από τους οποίους θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα (χωρίς να διευκρινίζει που), πράγμα που σημαίνει ότι αυτομάτως θα υπάρξουν κάποιες νέες αφίξεις στην ενδοχώρα και πιθανότατα στην περιοχή μας.
Δεν ήταν έτοιμη…
Η ανησυχία για το τι «μέλλει γενέσθαι» είναι έκδηλη, εάν αναλογιστεί κανείς τι συνέβη τον πρώτο καιρό, αφού σε επίπεδο Πολιτείας η Ελλάδα αποδείχθηκε ανέτοιμη να υποδεχθεί το τεράστιο κύμα προσφύγων, οι οποίοι για μεγάλο χρονικό διάστημα έζησαν κάτω από άθλιες συνθήκες.
Από την τραγική αυτή περίοδο δεν εξαιρέθηκε βεβαίως ούτε η Ήπειρος, αφού κεντρικά δεν υπήρξε σωστή διαχείριση, προετοιμασία και κυρίως ενημέρωση. Τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες έφταναν νύχτα σε πρόχειρους καταυλισμούς (όπως στον Κατσικά), ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε τον ρόλο του… θεατή για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού κι αυτή ενημερώνονταν κατόπιν εορτής! Οι πολίτες είχαν πλήρη μεσάνυχτα για το τι συνέβαινε στην περιοχή τους, ενώ οι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες (στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι) έζησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από απαράδεκτες συνθήκες!
Η Ήπειρος τους αγκάλιασε!
Παρόλα αυτά οι Ηπειρώτες άνοιξαν την αγκαλιά τους σε όλους τους πρόσφυγες – άλλωστε  το έχουν αποδείξει έμπρακτα σε κάθε ευκαιρία -  πρωτοστατώντας σε όλες τις πρωτοβουλίες για ενίσχυσή τους, συνεισφέροντας μάλιστα από το υστέρημά τους. Η Ήπειρος εξάλλου αντιμετώπισε στην «πρώτη γραμμή» το μεταναστευτικό κύμα πριν από περίπου 30 χρόνια, όταν άνοιξαν τα σύνορα με την Αλβανία, τότε που οι Ηπειρώτες υποδέχθηκαν χιλιάδες ρακένδυτους και κατατρεγμένους Αλβανούς, πολλοί από τους οποίους σταδιακά εντάχθηκαν στις τοπικές κοινωνίες.
Η Ήπειρος λοιπόν αρκετά χρόνια αργότερα απέδειξε και πάλι την φιλοξενία της, όταν έφτασαν πρόσφυγες από την Συρία και από άλλες αφρικανοασιατικές χώρες. Και παρόλο που η οικονομική κατάσταση των Ηπειρωτών, όπως και της πλειοψηφίας των Ελλήνων, είναι πολύ δύσκολη, για ακόμη μια φορά έδειξαν και με το παραπάνω το ανθρώπινο πρόσωπό τους.
Δυο χρόνια μετά…
Πέρασαν πάνω από δυο χρόνια από την πρώτη άφιξη προσφύγων στην Ήπειρο και σήμερα η κατάσταση θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει εξομαλυνθεί, τουλάχιστον ως προς τις συνθήκες διαβίωσής τους. Ο αριθμός τους σήμερα κυμαίνεται γύρω στις 2.000, οι οποίοι διαμένουν είτε σε Κέντρα Φιλοξενίας, είτε σε διαμερίσματα, με πολλούς βέβαια από αυτούς ακόμη να ψάχνουν τρόπο να προωθηθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πάντως αρκετοί και κυρίως οικογένειες βρίσκονται στο στάδιο της ενσωμάτωσής τους στην τοπική κοινωνία.
Να είμαστε έτοιμοι!
Όπως και να’ χει, για το εάν οι συμφωνίες που υπέγραψε ο Αλ. Τσίπρας θα είναι προς όφελος της Ελλάδας και δεν θα την επιβαρύνουν κι άλλο, θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Ανεξαρτήτως όμως μ’ αυτό, εμείς στην Ήπειρο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, γιατί το πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει τι συνέβη όταν απλώς μέναμε στις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων Υπουργείων. Κι αυτό σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο, οι αυτοδιοικητικοί το γνωρίζουν πολύ καλά.
Ας φροντίσει λοιπόν η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι σωστά προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ξαφνικά να φτάσουν στην Ήπειρο και άλλοι πρόσφυγες, αυτοί δηλαδή που θα επιστρέφονται από την Γερμανία.
Μπροστά σ’ αυτό το ενδεχόμενο, θα πρέπει η Περιφέρεια Ηπείρου άμεσα να αναλάβει την πρωτοβουλία διοργάνωσης μιας Πανηπειρωτικής σύσκεψης, στην οποία να συμμετέχουν Δήμαρχοι και όλοι οι τοπικοί φορείς που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται, ακόμη και εκπρόσωποι ΜΚΟ, ώστε να γίνει μια «εφ’ όλης της ύλης» συζήτηση. Σ’ αυτή να κατατεθούν προτάσεις, να υπάρξει έναν πλάνο το οποίο, εάν ποτέ χρειαστεί, να μπορέσουν να το ακολουθήσουν, για να αποφευχθούν τα παρατράγουδα της πρώτης φοράς!
Ας υπάρχει λοιπόν ένα «plan B», να μπορούν να εξασφαλίσουν γρήγορα όποτε κι αν χρειαστεί, τις κατάλληλες δομές που θα αφορούν την στέγαση, την εκπαίδευση και περίθαλψη προσφύγων.
Μάλιστα, κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην Ήπειρο ο Γεν. Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιος επί θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης Τζ. Φιλιππάκος μπορεί να τα βρήκε όλα άψογα (!), ωστόσο και ο ίδιος είπε ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε, αφού «το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν»!