Επιχειρώντας να προκαταλάβει αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδος…

Ο Ν. Κοτζιάς «θολώνει τα νερά» για τη συμφωνία με Αλβανία!

- Λαλίστατος επί παντός επιστητού,  αποφεύγει όμως  την παραμικρή αναφορά για τις ελληνικές  παραχωρήσεις

- Αποδοκιμάζει όσους αναφέρονται στη «Βόρειο Ήπειρο», παραχαράσσει την ιστορία για την ΑΟΖ, επιβεβαιώνει την άρση του εμπολέμου…

KOTZIAS ALBANIA

 • Να «θολώσει τα νερά» και να μετριάσει τις αντιδράσεις που βρίσκονται «επί θυρών» -όπως και χθες αποκάλυψε ο «Π.Λ.»-  για τη συμφωνία της Ελλάδος με την Αλβανία, επιχείρησε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Αν και πάλι κατέφυγε στο παρελθόν, αν και διέψευσε πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της προωθούμενης συμφωνίας, δεν έδωσε την παραμικρή λεπτομέρεια για το τι τελικά θα περιλαμβάνει αυτή. Συνέχισε έτσι  την τακτική της «μυστικής διπλωματίας», που  στην περίπτωση των Σκοπίων επεφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, η οποία δεν θέλει με τίποτε να επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό και με την Αλβανία.
Ο Ν. Κοτζιάς, διέψευσε ότι συζητά θέμα «Τσάμηδων», παρά το γεγονός ότι οι Αλβανοί σε κάθε συνάντηση μαζί του στις δημόσιες τοποθετήσεις τους το αναφέρουν ως πρώτο στην «ατζέντα» τους.
 Σε μια μάλιστα απαράδεκτη για Υπουργό Εξωτερικών κίνηση, κατέφυγε σε αοριστολογίες για δήθεν συζητήσεις που είχαν γίνει επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας στη δεκαετία του ’90, επικαλούμενος- όχι κάποιο επίσημο έγγραφο- αλλά απλά κάποιες… μαρτυρίες!
 Αν και αυτή η αναφορά είναι σαφές ότι έγινε από μέρους του για να μετακυλήσει στις πλάτες άλλων  τη συζήτηση και ενδεχομένως την αποδοχή αιτημάτων της Αλβανίας, δεν παύει να δίνει ένα «πάτημα» στους Αλβανούς για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο όρος Βόρειος Ήπειρος
Ο Υπουργός Εξωτερικών, στη συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο», δεν παραδέχτηκε ότι έχει τεθεί ζήτημα για τον όρο Βόρειος Ήπειρος. «Είναι αστείο -πρόσθεσε όμως- κάποιοι να θεωρούν ότι η Βόρεια Ήπειρος ανήκει στην Ελλάδα. Ανήκει σήμερα σε ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος».
 Προχώρησε μάλιστα και σε επίθεση προς τους επικριτές του, καλώντας τους να διευκρινήσουν αν θέλουν αλλαγή συνόρων και αν, ως χώρα, πρέπει να συνεχίσουμε να πιστεύουμε στο διεθνές δίκαιο.
Παρελκυστική τακτική
Τοποθέτηση που επίσης είναι παρελκυστική, καθώς εκείνο που σήμερα συζητείται από φορείς και συλλόγους Βορειοηπειρωτών,  δεν είναι η αλλαγή συνόρων, όπως επιχειρεί να το  «βαπτίσει» ο κ. Κοτζιάς, αλλά η εγκατάλειψη του ιστορικού όρου «Βόρειος Ήπειρος», που είναι κατοχυρωμένος με διεθνείς συνθήκες- τις οποίες κατά τα άλλα επικαλείται- που συνοδεύονταν κατά την υπογραφή της και από την πρόβλεψη για Αυτονομία, συνθήκη που έχει καταπατηθεί από την Αλβανία.
Παραχωρήσεις στην ΑΟΖ;
Ο κ. Κοτζιάς, με την αμετροέπεια που τον διακρίνει επιχείρησε επίσης να «μηδενίσει» και τη συμφωνία για την ΑΟΖ που είχαν υπογράψει το 2009 ο Κώστας Καραμανλής με το Σαλί Μπερίσα, η οποία είχε προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας. Σε μια  ακόμη ανεπιτυχή απόπειρα  να μετριαστούν οι εντυπώσεις από παραχωρήσεις που ο ίδιος φαίνεται να κάνει προς την Αλβανία σε σχέση με την τότε συμφωνία, κατέφυγε σε αυθαίρετα και ανιστόρητα «συμπεράσματα»:
 Υποστήριξε   ότι ήταν μια συμφωνία  «η οποία δεν έγινε για να υλοποιηθεί» (!) και ανέφερε ότι η Ν.Δ. ουδέποτε την έφερε προς επικύρωση στη Βουλή. Προφανώς θεωρεί ότι απευθύνεται σε αμνήμονες, καθώς η  συμφωνία υπογράφτηκε στις 27 Απριλίου 2009, μεσολάβησαν οι εκλογές στην Αλβανία στις 28 Ιουνίου και στην Ελλάδα στις 4 Οκτωβρίου του ίδιου έτους κι ενώ όδευε  προς έγκριση στα δύο Κοινοβούλια τον Οκτώβριο/Νοέμβριο του ίδιου χρόνου προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωσή της,  ο τότε αρχηγός της Αντιπολίτευσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος και σημερινός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα.
Οριστική η άρση του εμπολέμου
Ο κ. Κοτζιάς παραδέχτηκε έμμεσα ότι  θα γίνει  η άρση του εμπολέμου, καθώς όπως ανέφερε, ήδη έχουν προϋπάρξει συμφωνίες φιλίας και συναίνεση των ελληνικών κυβερνήσεων να ενταχθεί η Αλβανία στο ΝΑΤΟ άνευ όρων και προϋποθέσεων. Επέμεινε ωστόσο ότι η «μεσεγγύηση» για τις περιουσίες δεν αφορά αυτές των «τσάμηδων» που κατασχέθηκαν από τους συνεργάτες του κατακτητή με δικαστικές αποφάσεις, όπως έγινε σε όλη την Ευρώπη.
«Θύμωσε» και ο Π. Καμμένος
Για πρώτη φορά, αφότου άρχισαν οι συζητήσεις Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του Ντ. Μπουσάτι για την υπογραφή της συμφωνίας, πήρε δημόσια θέση ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που είχε ως βασικό θέμα της τα «ήξεις- αφήξεις» για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Καμμένος, αναφέρθηκε και στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, επικεντρώνοντας το σχολιασμό του στη συμφωνία για την αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμό ταυτότητας και επαναταφή, πεσόντων Ελλήνων Στρατιωτικών Ελληνο-Ιταλικού πολέμου 1940-41, ώστε να παραληφθούν οι ήρωες. «Είναι προς όφελος της Αλβανίας να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα», επισήμανε.
Αναφορικά με το θέμα της διεκδίκησης περιουσιών, ο κ. Καμμένος  κινήθηκε στη γραμμή Κοτζιά, υποστηρίζοντας ότι δεν αφορά τους Τσάμηδες που ήταν εγκληματίες πολέμου. «Με εγκληματίες πολέμου δεν συνομιλούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.