Μικρό… καλάθι κρατούν οι έμποροι για τις φετινές θερινές εκπτώσεις!

- Ξεκινούν επίσημα σήμερα • Οι πολίτες έχουν άλλες οικονομικές υποχρεώσεις αυτή την περίοδο, αναφέρει η ΕΣΕΕ

- Ανοιχτά τα καταστήματα και στα Γιάννενα την ερχόμενη Κυριακή

EKPTOSEIS KALOKAIRINES

 • Πρεμιέρα κάνουν σήμερα οι θερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα, με τους επαγγελματίες του κλάδου και στα Γιάννενα να ευελπιστούν σε αναθέρμανση του τζίρου τους μετά από μία δύσκολη περίοδο τριών μηνών περίπου, δηλαδή αυτή που μεσολάβησε από το Πάσχα και μέχρι τις μέρες μας.
Φυσικά, αρκετά καταστήματα ξεκίνησαν ήδη τις προηγούμενες ημέρες με προσφορές, ωστόσο από σήμερα αναμένονται γενναίες εκπτώσεις για την προσέλκυση των καταναλωτών, οι οποίοι πάντως έχουν άλλες οικονομικές προτεραιότητες αυτή την περίοδο, όπως τονίζει και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου.
Τα καταστήματα προβλέπεται από τον νόμο να είναι ανοιχτά και την ερχόμενη Κυριακή, γεγονός στο οποίο αντιδρά έντονα το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Ιωαννίνων, προγραμματίζοντας και κινητοποίηση.
Μικρό «καλάθι»
Ως τα τέλη του καλοκαιριού, δηλαδή μέχρι τις 31 Αυγούστου θα διαρκέσουν οι θερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα όλης της χώρας οι οποίες ξεκινούν επίσημα από σήμερα. Οι προσδοκίες για αναθέρμανση της αγοραστικής κίνησης δεν είναι μεγάλες αφού οι εκπτώσεις πραγματοποιούνται σε ένα περιβάλλον αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα οι αγορές να μην είναι η βασική προτεραιότητα των καταναλωτών. Αυτό προφανώς και θα οδηγήσει τους εμπόρους σε γενναίες προσφορές προκειμένου να προσελκύσουν αγοραστές στα μαγαζιά τους, με τον μέσο όρο τους να διαμορφώνεται στο 40 – 50%, ενώ δε θα λείψουν και ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις, ειδικά όσο θα προχωρά η καλοκαιρινή περίοδος.
Τι λέει η ΕΣΕΕ
Προ κρίσης οι καλοκαιρινές εκπτώσεις έκαναν εντυπωσιακό τζίρο, άνω των 8 δισ. ευρώ, ενώ πλέον κυμαίνονται σε επίπεδα λιανικών πωλήσεων της τάξης των 6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, μόνο εφόσον επιτευχθεί η σταδιακή επιστροφή στα επίπεδα των 7 δισ. ευρώ, οι αριθμοί θα δώσουν σημαντική ανάσα στα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων.
«Οι φετινές θερινές εκπτώσεις ελπίζουμε να αφήσουν θετικό πρόσημο σε αγοραστική κίνηση και τζίρο στην αγορά», επισημαίνει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης.
Τονίζει δε ότι η πρόβλεψη της ΕΣΕΕ για τον τζίρο σε Ιούλιο και Αύγουστο εδράζεται στη μέχρι στιγμής πορεία του μέσου κύκλου εργασιών του πρώτου τετραμήνου του έτους που σε σύγκριση με το 2017 παρουσιάζει οριακή αύξηση +0,65%.
Το κλίμα στον εμπορικό κόσμο είναι ανάμικτο με ελπίδες για αύξηση του τζίρου αλλά και έντονο προβληματισμό καθώς, οι θερινές εκπτώσεις πραγματοποιούνται σε περιβάλλον αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων όλων των καταναλωτών, με αποτέλεσμα οι αγορές να μπαίνουν σε «δεύτερη μοίρα».
Αναγραφή ποσοστού
Στη διάρκεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού ("από ...% έως ...%"), τονίζει η ΕΣΕΕ.
Κυριακή… ανοιχτά!
Την Κυριακή, 15 Ιουλίου, πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και στα Γιάννενα όπως επιτάσσει ο νόμος. Το γεγονός αυτό βρίσκει αντίθετο το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων που στις 10.30 το πρωί της συγκεκριμένης ημέρας θα κάνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο της Μιχαήλ Αγγέλου, δηλαδή στην «καρδιά» της Γιαννιώτικης αγοράς.
Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για τσάκισμα όσων εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει όρθια από τη διαρκή και ολομέτωπη επίθεση κυβερνήσεων – εργοδοσίας – Ε.Ε., μεταξύ των οποίων είναι και η Κυριακάτικη αργία. Καλεί δε τους συναδέλφους στο εμπόριο να δυναμώσουν τις εστίες του αγώνα, και ζητάει νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας για όλα τα καταστήματα αλλά και κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο των καταστημάτων.
Χρήσιμες συμβουλές
Συμβουλές προς τους πολίτες απευθύνει ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας Μιχάλης Τσιφάκης εν όψει της έναρξης των εκπτώσεων και παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες τόσο για τον καταναλωτή, όσο και για τα εμπορικά καταστήματα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα, συνιστά μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
- Να αγοράζει κανείς με βάση τις οικονομικές δυνατότητες και τις πραγματικές ανάγκες του νοικοκυριού του.
- Να κάνει σύγκριση τιμών και ποιότητας, δηλαδή να διερευνήσει επισταμένως την αγορά.
- Πριν ξεκινήσει τις αγορές πρέπει να ιεραραρχήσει λίστα αγορών, έτσι ώστε να μην ''παρασυρθεί'' από αγορές που δεν είναι απαραίτητες.
- Ο καταναλωτής να ζητάει απόδειξη, γιατί αφενός αποδεικνύεται η αγορά του προϊόντος σε περίπτωση ελαττωματικού είδους και αφετέρου αποτρέπεται η φοροδιαφυγή.
- Nα καταγγέλλει στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (τηλ. 1520) όταν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, των περιπτώσεων αυτών, που κάποιοι θα προσπαθήσουν να τον παραπλανήσουν με πλασματικές εκπτώσεις.