Μπαίνουν από τη Σύγκλητο στο νομοσχέδιο του Yπ. Παιδείας

«Αστερίσκοι» για τη συγχώνευση Πανεπ. Ιωαννίνων – ΤΕΙ Ηπείρου!

- Σε έγγραφο προς τον Κ. Γαβρόγλου διατυπώνει ενστάσεις και κάνει προτάσεις για ακαδημαϊκά και διοικητικά θέματα, μέλη ΔΕΠ, «Συμβούλιο Μετάβασης», Φ.Π.Ψ. κ.λ.π.

PANEPISTHMIO IOANNINON

 • Μία σειρά από σοβαρές ενστάσεις, δεκατρείς στον αριθμό, αλλά και επιμέρους παρατηρήσεις επί του σχεδίου νόμου που δρομολογεί τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ηπείρου διατυπώνει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε έγγραφό της προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνει το κενό που θα προκύψει αν δεν στελεχωθεί το ενιαίο Πανεπιστήμιο με επαρκές εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, εκφράζει αντιρρήσεις για τη συμμετοχή του Πρύτανη του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πρυτανικό Συμβούλιο, προτείνει συγκεκριμένη διαδικασία για την ένταξη των μελών ΔΕΠ του στο ενιαίο ίδρυμα, ενώ ζητά το «Συμβούλιο Μετάβασης» να έχει συμβουλευτικό μόνο ρόλο. Η Σύγκλητος δεν αφήνει εκτός ζητήματα που αφορούν σε συγκεκριμένα Τμήματα όπως το Φ.Π.Ψ. Ιωαννίνων αλλά και το Μουσικής Άρτας.
Να καλυφθούν τα κενά
Το υποβληθέν νέο σχέδιο εμπεριέχει πρόσθετες διατάξεις, οι οποίες δεν συνάδουν με την εξασφάλιση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του εγχειρήματος από τον κύριο φορέα της υλοποίησής του, που είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, επισημαίνει η Σύγκλητος στο έγγραφό της προς τον Υπουργό, εκφράζοντας τη λύπη της για το γεγονός.
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως πολλά είναι τα σημεία που θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην διοικητική και ακαδημαϊκή οργάνωση και λειτουργία του. Ιδιαίτερα σοβαρό, όπως σημειώνει, είναι το προβλεπόμενο κενό που θα προκύψει σε ό,τι αφορά τη στελέχωση, τόσο με εκπαιδευτικό όσο και με διοικητικό προσωπικό. «Είναι βέβαιο ότι χωρίς την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε επίπεδο διοικητικών υπηρεσιών και γραμματειών των Τμημάτων, το περιεχόμενο του σχεδίου Νόμου είναι αδύνατον να υποστηριχθεί αποτελεσματικά», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Νέες θέσεις σε Τμήματα
Η Σύγκλητος τονίζει πως ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός ίδρυσης νέων θέσεων στα καινούρια Τμήματα, τα οποία απορροφούν Τμήματα του ΤΕΙ και στα νεοϊδρυθέντα Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανέρχεται σε 50 και προσθέτει πως «οι θέσεις αυτές πρέπει να δοθούν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, χωρίς να επηρεάζεται ο απαιτούμενος αριθμός νέων θέσεων του Ιδρύματος για την κάλυψη των διαγνωσμένων κενών των σημερινών Τμημάτων του». Απαριθμεί δε λεπτομερώς τις νέες θέσεις που πρέπει να δοθούν σε κάθε καινούριο Τμήμα.
Διοικητικοί υπάλληλοι
Για τους διοικητικούς υπαλλήλους η Σύγκλητος σημειώνει ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαθέτει 4 έως 6 φορές λιγότερους, αναλογικά με τον αριθμό των εξυπηρετούμενων μελών ΔΕΠ και φοιτητών, σε σχέση με το ΤΕΙ Ηπείρου και αναφέρει πως η ενίσχυσή του με νέες θέσεις καθώς και η απορρόφηση όλων των διοικητικών υπαλλήλων του ΤΕΙ αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχή υλοποίηση του υπό νομοθέτηση σχεδίου ανάπτυξης του Ιδρύματος. Δεν παραλείπει να επισημάνει και το δικαίωμά της να σταθμίσει την κανονική και ορθή λειτουργία του Ιδρύματος, προβαίνοντας σε λογική κάλυψη των κενών σε προσωπικό.
Για τον Πρύτανη ΤΕΙ
Μία από τις βασικές ενστάσεις που επίσης διατυπώνει η Σύγκλητος είναι η συμμετοχή του νυν Πρύτανη του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιου Τσίνα τόσο στην ίδια όσο και στο Πρυτανικό Συμβούλιο, καθώς, όπως λέει δεν είναι εκλεγμένος από την πανεπιστημιακή κοινότητα, πράγμα που παραβιάζει το αυτοδιοίκητο του Ιδρύματος. Παράλληλα, δεν συμφωνεί με τη συμμετοχή του προέδρου ΕΛΚΕ του ΤΕΙ Ηπείρου ως αντιπροέδρου στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου, όπου μπορούν να συμμετέχουν μόνο οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Τμημάτων του.
Η Σύγκλητος διατυπώνει αντιρρήσεις και για τις αρμοδιότητες οικονομικής διαχείρισης που σχεδιάζεται να ανατεθούν στο «Συμβούλιο Μετάβασης», κάνοντας λόγο για εγκατάσταση ενός ιδιότυπου συστήματος διαρχίας που θα είναι αποσταθεροποιητικό για το ενιαίο ίδρυμα. Ζητά λοιπόν αυτό να περιοριστεί αποκλειστικά στον συμβουλευτικό ρόλο που πρέπει να έχει ως προς τα ακαδημαϊκά θέματα του ΤΕΙ και την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών του.
Η ένταξη μελών ΔΕΠ
Όσον αφορά στην ένταξη των μελών ΔΕΠ του ΤΕΙ Ηπείρου η Σύγκλητος παρατηρεί ότι οι προτεινόμενες από το Υπουργείο διατάξεις, δεν εξασφαλίζουν την επιθυμητή ακαδημαϊκή ισοπολιτεία και τονίζει πως αυτή πρέπει να γίνεται μετά από αίτησή τους, με κλειστές διαδικασίες μεν, αλλά με κανονική συγκρότηση εκλεκτορικών, όπως προβλέπεται από το Νόμο για τα Πανεπιστήμια. Ειδικά δε για τους «λέκτορες εφαρμογών», σημειώνει πως η συμμετοχή τους στα συλλογικά όργανα διοίκησης είναι δέον να γίνεται δι’ εκπροσώπων τους, για λόγους ισονομίας προς τα μέλη ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ.
Περί Τμημάτων
Κατά τα άλλα, η Σύγκλητος επανέρχεται στο αίτημά της για την ίδρυση νέου Τμήματος Ειδικής Αγωγής, ενώ όσον αφορά την κατάργηση του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα και την ίδρυση νέου Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας, χαρακτηρίζει αναγκαία την ένταξη των μελών ΔΕΠ του πρώτου στο δεύτερο, εφόσον το γνωστικό τους αντικείμενο το επιτρέπει.
Για το σχεδιαζόμενο «σπάσιμο» του Φ.Π.Ψ. επισημαίνει πως ο Τομέας Παιδαγωγικής του που δεν εμφανίζεται στο σ/ν θα πρέπει να ενταχθεί ως Τομέας στο Τμήμα Φιλοσοφίας, ενώ τα μέλη ΔΕΠ του Τομέα Ψυχολογίας που θα μετακινηθεί στο νέο Τμήμα Ψυχολογίας πρέπει να αναπληρωθούν για το Φιλοσοφίας από τις πιστώσεις των νέων θέσεων του Ψυχολογίας.
Για το ίδιο το Τμήμα Ψυχολογίας η Σύγκλητος θεωρεί ότι πρέπει να ενταχθεί στην Φιλοσοφική Σχολή, όπως ισχύει στο ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ. Τέλος, παρατηρεί πως το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών πρέπει να έχει διάρκεια φοίτησης πέντε ετών όπως ισχύει για όλα τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών της χώρας.