Συνελήφθησαν πέντε, αναζητούνται άλλοι τόσοι

Σπείρα… οικογενειακή είχε γδύσει δεκάδες ηλικιωμένους Γιαννιώτες

- Μεγάλη αδυναμία έδειχνε επίσης σε μπαταρίες οχημάτων, οικογενειακά εργαλεία και μέταλλα

KLOPES PORTOFOLI

 • Δεκάδες κλοπές στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων πρόλαβε να διαπράξει μία καλά οργανωμένη σπείρα ατόμων που ανήκαν στην ίδια οικογένεια, η οποία ρήμαζε αφενός μεν ηλικιωμένους, χρησιμοποιώντας ακόμη και… μαγεία, αφετέρου είχε βάλει στο στόχαστρο και αφαιρούσε μπαταρίες και καύσιμα από τρακτέρ, φορτηγά και μηχανήματα έργων!
Ωστόσο, η δράση της εγκληματικής ομάδας τελείωσε άδοξα με τη σύλληψη των μισών μελών της, ενώ είναι θέμα χρόνου να συλληφθούν και οι υπόλοιποι, οι οποίοι αναζητούνται.
Η εξάρθρωσή της αποτελεί μία ακόμη σημαντική επιτυχία για την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.
Ομάδες με… ειδίκευση
Σε δύο υποομάδες με πέντε μέλη η καθεμία ήταν χωρισμένη η σπείρα, η οποία μέσα σε ένα χρόνο, από τον Σεπτέμβριο του 2017, είχε γίνει ο… φόβος και ο τρόμος ηλικιωμένων Γιαννιωτών αλλά και ιδιοκτητών γεωργικών μηχανημάτων, φορτηγών και άλλων βαρέων οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή.
Η πρώτη υποομάδα αποτελούνταν από πέντε γυναίκες ηλικίας από 38 έως 71 ετών (!), οι οποίες ειδικεύονταν στο «ξεγύμνωμα» ηλικιωμένων από πορτοφόλια, τραπεζικές κάρτες, χρηματικά ποσά, τα οποία αποσπούσαν κατά κύριο λόγο με τη μέθοδο της απασχόλησης.
Στη δεύτερη υποομάδα συμμετείχαν πέντε άνδρες ηλικίας 25 έως 46 ετών. Αυτοί είχαν ειδικευθεί στις κλοπές μπαταριών από βαρέα οχήματα, ενώ δεν… αδιαφορούσαν για μεταλλικές κατασκευές και οικοδομικά εργαλεία, τα οποία άρπαζαν από αποθήκες, συνεργεία αυτοκινήτων και οικόπεδα!
Πλούσια η δράση…
Η δράση της πολυμελούς σπείρας, τα μέλη της οποίας ήταν συγγενείς μεταξύ τους ήταν πλούσια και συστηματική, αφού μέσα σε 11 μήνες περίπου διέπραξαν δεκάδες κλοπές στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 42 υποθέσεις, ενώ η έρευνα των Αστυνομικών Αρχών συνεχίζεται για να διαπιστωθεί τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.
Πιο αναλυτικά, όπως διαπιστώθηκε, τα μέλη της οργάνωσης ενέχονται σε τρεις περιπτώσεις κλοπής καρτών ανάληψης μετρητών. Χρησιμοποιώντας τις κλεμμένες κάρτες έκαναν αγορές από διάφορα καταστήματα και πρατήρια υγρών καυσίμων, ενώ σε μία από τις περιπτώσεις πραγματοποίησαν ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ τραπεζικού καταστήματος!
Η σπείρα είναι επίσης υπεύθυνη για δώδεκα περιπτώσεις κλοπής με τη μέθοδο της απασχόλησης αποσπώντας χρήματα, έγγραφα και κινητά τηλέφωνα απ’ τα ηλικιωμένα κατά βάση θύματά της. Σε μία τέταρτη περίπτωση μάλιστα χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της «μαγγανείας» προκειμένου να αφαιρέσουν χρηματικό ποσό, ενώ έχει αποδειχθεί η εμπλοκή τους σε κλοπή τσάντας από εμπορικό κατάστημα της πόλης.
Μπαταρίες - εργαλεία
Η δεύτερη υποομάδα της πραγματοποίησε έντεκα διαρρήξεις και κλοπές σε επιχειρήσεις απ’ τις οποίες άρπαξαν μπαταρίες τρακτέρ, φορτηγών και μηχανημάτων έργων καθώς και μία γεννήτρια. Σε έξι άλλες περιπτώσεις πήραν μπαταρίες και πετρέλαιο από σταθμευμένα φορτηγά, από μηχανήματα έργων αλλά κι από ένα λεωφορείο.
Τέλος, εμπλέκονται σε επτά περιπτώσεις κλοπής από αποθήκες και οικόπεδα της περιοχής μας, απ’ όπου άρπαξαν μπαταρίες τρακτέρ, εργαλεία και διάφορα μεταλλικά αντικείμενα, ενώ… χέρι έβαλαν και σε επιχείρηση εμπορίας ποτών!
Πουλούσαν κλοπιμαία
Τι έκαναν όμως οι δράστες όλα αυτά τα αντικείμενα που έκλεβαν; Όπως αποδείχθηκε, τις κλεμμένες μπαταρίες και τα υπόλοιπα εξαρτήματα τα πουλούσαν σε καταστήματα που ασχολούνται με το εμπόριό τους ή σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης μετάλλων αποσπώντας ένα αξιόλογο κέρδος!
Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία επιβατικά αυτοκίνητα, το ποσό των 90 ευρώ, μία κλεμμένα μπαταρία οχήματος βαρέως τύπου και τέσσερα κινητά τηλέφωνα.
Με παρελθόν…
Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί δύο γυναίκες ηλικίας 38 και 71 ετών και τρεις άνδρες 25, 31 και 23 ετών αντίστοιχα, ενώ αναζητούνται τρεις ακόμα γυναίκες και δύο συνεργοί. Σημειώνεται δε ότι οι δράστες έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές για παρόμοια αδικήματα, γι’ αυτό και σε βάρος των περισσότερων ισχύουν περιοριστικοί όροι, ενώ, συν τοις άλλοις, ένας εξ αυτών έχει καταδικαστεί από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων.