Ενώ φοβούνται και νέα έκρηξη οφειλών…

Νοικοκυριά και επιχειρήσειςΝοικοκυριά και επιχειρήσειςέχουν… γονατίσει οικονομικά!

- Ικανή τώρα η Κυβέρνηση, ενόψει εκλογών, να χαρίσει και τα συσσωρευμένα χρέη!

- Οι απλήρωτοι φόροι ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ

FOROI XRHMATA

 • Με τον εφιάλτη των πάσης φύσεως πληρωμών ζουν χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι καλούνται συνεχώς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. • Με τον εφιάλτη των πάσης φύσεως πληρωμών ζουν χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι καλούνται συνεχώς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Φόροι, εισφορές, δάνεια, έξοδα καθημερινότητας δημιουργούν έναν μόνιμο «πονοκέφαλο», από τον οποίο δύσκολα μπορούν σήμερα να απαλλαγούν. Εκτός κι αν ως… δια μαγείας από τον Αύγουστο, που κατά τον Αλ. Τσίπρα τα Μνημόνια θα αποτελούν παρελθόν, διαγραφούν και τα χρέη των πολιτών! Βέβαια οι κυβερνώντες είναι ικανοί μέχρι κι αυτό να υποσχεθούν (το έχουν κάνει άλλωστε με επιτυχία στο παρελθόν, τότε που θα έσκιζαν τα Μνημόνια, που δεν θα έκοβαν συντάξεις, που θα επανέφεραν τον 13ο και 14ο μισθό και πάει λέγοντας…)!

Γονάτισαν!

Δυστυχώς όμως, η σημερινή πραγματικότητα, απέχει παρασάγγας από αυτό που ονειρεύονταν όσοι εμπιστεύτηκαν τις τύχες τους στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν γονατίσει οικονομικά, με τα συσσωρευμένα χρέη να αποτελούν σήμερα τον αδιάψευστο μάρτυρα αυτής της θλιβερής κατάστασης. Οι απλήρωτοι φόροι στην Εφορία έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ, ενώ τους επόμενους έξι μήνες οι φορολογούμενοι θα φορτωθούν με πρόσθετες επιβαρύνσεις, ύψους 11 δισ. ευρώ!

Με το χέρι στην τσέπη…

Μάλιστα η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι ο Ιούλιος θα είναι ιδιαίτερα «καυτός» για 250.000 επιχειρήσεις και 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αφού οι υποχρεώσεις του μήνα περιλαμβάνουν ασφαλιστικές εισφορές Μαΐου – Ιουνίου, ΦΠΑ, πρώτη δόση φόρου εισοδήματος, τρίτη δόση εισφορών που επαναϋπολογίστηκαν! Οι νέοι φόροι από τον Ιούλιο έως  και  τον  Ιανουάριο  του  2019, όπως τους κωδικοποιεί η ΕΣΕΕ σε ενημερωτικό σημείωμα, συνοψίζονται ως εξής: Φόρος Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, Προκαταβολή φόρου εισοδήματος επόμενου έτους, Φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ΕΝΦΙΑ 2018, Τέλη κυκλοφορίας για το 2019. Η αλήθεια είναι ότι μόνο τον αέρα που αναπνέουμε δεν έχουν ακόμη φορολογήσει. Εξάλλου, την πολιτική της υπερφορολόγησης συχνά στηλιτεύουν φορείς της αγοράς, αφού εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι έχει φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η πολυπόθητη ανάπτυξη θα έρθει κυρίως μέσα από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος σήμερα δεν μπορεί να αναπνεύσει. Ποιες επενδύσεις να προσελκύσει η Ελλάδα, όταν το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας είναι εχθρικό και ασταθές; 

Στο στόχαστρο και η ακίνητη περιουσία 

Την ίδια ώρα ακόμη και το να έχει κανείς ένα σπίτι στο όνομά του, στην Ελλάδα θεωρείται πλέον μεγάλη πολυτέλεια. Κατά την Κυβέρνηση φαίνεται πως όσοι πολίτες με μόχθους μιας ζωής κατάφεραν να πάρουν ένα δικό τους σπίτι, είναι και… έχοντες, άρα και καλή πηγή για να… χρηματοδοτήσουν τα κρατικά ταμεία. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Eurostat, που παρουσίασε η «Καθημερινή» και σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό των νοικοκυριών τα οποία δαπανούσαν περισσότερο από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για κάλυψη αναγκών στέγασης ανήλθε σε 40,5%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνάει το 11,1%. Ως δαπάνες στέγασης λογίζονται ο φόρος ή το τέλος που συνδυάζεται με την κατοχή ακινήτου, αλλά και τα έξοδα για τη συντήρηση, δηλαδή θέρμανση, ηλεκτρικό, ύδρευση, κ.λπ. Το 2010, στις αρχές της κρίσης δηλαδή, το ποσοστό των Ελλήνων που ήταν υπέρμετρα επιβαρυμένο οικονομικά ως προς το ακίνητό του, διαμορφωνόταν στο 18,1%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν 10,8%. Καθοριστικό ρόλο στην άσχημη εξέλιξη έχει παίξει η πολιτική επιλογή για ένα σύστημα υπερφορολόγησης της κατοχής ακινήτου. Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2010 μέχρι και το 2015 οι φόροι κατοχής ακινήτων αυξήθηκαν έξι φορές από τα 500 εκατ. ευρώ σε 3 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 υπήρξε νέα αύξηση στα 3,5 δισ. ευρώ.

Ανησυχία στο Υπ. Οικονομικών 

Ο πονοκέφαλος των φορολογουμένων όμως μεταφέρεται και στο Υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο διάχυτος είναι ο φόβος για περαιτέρω αύξηση των οφειλών, που αυτόματα σημαίνει μείωση κρατικών εσόδων!Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει το newsbeast.gr επιταχύνουν τη λήψη μέτρων – παρεμβάσεων που στοχεύουν στο να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των φόρων μέσω της βελτίωσης της συμμόρφωσης των φορολογούμενων με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων:

- Επιταχύνεται η διαδικασία προμήθειας λογισμικού με το οποίο θα αυξηθεί ο βαθμός αυτοματοποίησης των κατασχέσεων που πραγματοποιεί η φορολογική διοίκηση σε βάρος όσων δεν εξοφλούν εγκαίρως τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

- Καθορίζονται ξεκάθαρα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό φορολογικών οφειλών ως μη εισπράξιμων προκειμένου στη συνέχεια να δοθεί η δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να προχωρήσει στην πλήρη διαγραφή τους. Πλήρης διαγραφή δεν προβλέπεται με τη σημερινή νομοθεσία. Η διαγραφή οφειλών θα βοηθήσει τη φορολογική διοίκηση να επικεντρώσει τις προσπάθειες είσπραξης εναντίον φορολογούμενων που μπορούν να πληρώσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 101,482 δις. ευρώ, τα 15 δισ. ευρώ θεωρούνται μη εισπράξιμα με αποτέλεσμα τα χρέη προς την Εφορία να διαμορφώνονται στα 86,454 δισ. ευρώ.

- Αξιολογείται η δυνατότητα να καθοριστεί ένα ανώτατο όριο ετών πέρα από το οποίο η φορολογική διοίκηση δεν θα έχει πλέον το δικαίωμα να διεκδικήσει την είσπραξη φορολογικών οφειλών. Πρόκειται ουσιαστικά για καθορισμό χρονικού ορίου παραγραφής φορολογικών οφειλών (π.χ. 20 έτη). Με το χρονικό όριο παραγραφής οφειλών η φορολογική διοίκηση θα επισπεύδει τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.

- Εκπόνηση μελέτης για την παροχή της δυνατότητας στους φορολογούμενους να πληρώνουν όλους τους φόρους σε πολλές δόσεις με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής (π.χ. 12 δόσεις).