Διαχρονική η αναξιοπιστία των Αλβανικών κυβερνήσεων

 Όσο η Ελλάδα δίνει «χέρι βοηθείας», τόσο η Αλβανία γίνεται  πιο επιθετική!

- Ένα κοινό έργο για τις νέες τεχνολογίες δρομολογείται σήμερα και αύριο στο Αργυρόκαστρο

BIKOS XARADRA

Τα ευρωπαϊκά διασυνοριακά προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα σε γειτνιάζουσες περιοχές και περιφέρειες να αναπτύξουν σχέσεις καλής γειτονίας και να αναλάβουν δράσεις προς αμοιβαίο όφελος. Αυτό συμβαίνει κατά κόρον με τις περιφέρειες Ηπείρου και Αργυροκάστρου στην περιοχή μας, της Δυτικής Μακεδονίας και της Κορυτσάς στα Ανατολικά μας.
Κοινή συνισταμένη είναι η ολόθερμη υποστήριξη της ελληνικής πλευράς και ειδικά για τα «καθ΄ ημάς», της Ηπείρου, προς τις Αλβανικές αρχές και υπηρεσίες ώστε να αξιοποιήσουν και αυτές προς όφελος των κατοίκων τους τα διασυνοριακά προγράμματα (Interreg). Aυτό άλλωστε αναμένεται να γίνει και με ένα νέο έργο που φέρει τον τίτλο «Νέες τεχνολογίες για την ανάπτυξη Θεματικών διαδρομών» και ακρωνύμιο ΤΗΕΜΑ, η εναρκτήρια συνάντηση του οποίου γίνεται σήμερα και αύριο στο Αργυρόκαστρο, με επικεφαλής εταίρο την Αναπτυξιακή Επιχείρηση της Περιφέρειας Ηπείρου «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.».
Η σημερινή συνάντηση συμπίπτει με τις εν εξελίξει συζητήσεις που γίνονται για την υπογραφή της Ελληνοαλβανικής συμφωνίας για όλα τα εκκρεμή θέματα που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι συζητήσεις αυτές, ούτε επηρεάζουν, ούτε φυσικά είναι δυνατόν να απασχολήσουν ούτε κατ΄ ελάχιστον τη συνάντηση εργασίας για το πρόγραμμα Interreg. Δίνουν όμως για άλλη μια φορά την αφορμή να συγκριθούν συνολικά οι πολιτικές συμπεριφορές Ελλάδος και Αλβανίας.

Συνεχής βοήθεια
Η Ελλάδα από την κατάρρευση των συνόρων, το 1990 μέχρι και σήμερα προσφέρει ανελλιπώς βοήθεια, είτε σε χρήματα, είτε σε εξοπλισμό στην Αλβανία, με τελευταία πράξη την προχθεσινή παράδοση δύο πυροσβεστικών οχημάτων στους Δήμους της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι έχουν εγκαταλειφθεί από την Αλβανική Κυβέρνηση, αλλά δεν παύει να αποτελούν τμήμα της χώρας.
Έχει ενισχύσει στο παρελθόν πολλές φορές την Αλβανική Αστυνομία, για να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα, αλλά κάθε άλλο παρά βελτίωση στον τομέα αυτό διαπιστώνεται από τους τόνους χασίς που διακινούνται προς την Ελλάδα. Έχει προσφέρει άπειρες φορές τεχνογνωσία σε διάφορα θέματα- πρόσφατα και για τη λειτουργία της Βουλής- για να μη επεκταθούμε και με τα δεκάδες δις που εισέρρευσαν στην Αλβανία από τους Αλβανούς εργαζόμενους στην Ελλάδα.
Δυστυχώς, όσο η Ελλάδα απλώνει «χέρι βοήθειας», τόσο η Αλβανία – είτε με Ράμα, είτε με Μπερίσα- γίνεται πιο επιθετική, πιο απαιτητική: Καλλιεργεί συστηματικά τον αλυτρωτισμό, ονειρεύεται και μεταλαμπαδεύει στις νέες γενιές τον εθνικισμό και την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας, «κλείνει τα μάτια» στην εγκληματικότητα και τη διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών προς την Ελλάδα. Τελευταία άρχισε να κάνει και τα ίδια «κόλπα» και στους Ευρωπαίους: Ενώ επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ήδη ωφελείται από ευρωπαϊκά κονδύλια και από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως αυτό που σήμερα αρχίζει στο Αργυρόκαστρο, όταν ήρθε η ώρα να «βάλει πλάτη» στο προσφυγικό, να φιλοξενήσει δηλαδή έναν ορισμένο αριθμό, την περασμένη εβδομάδα ο Αλβανός πρωθυπουργός το ξέκοψε στους εκπροσώπους της Ε.Ε. Κι όμως πριν 1-2 χρόνια, όταν επρόκειτο να κάμψει τις αντιρρήσεις τους για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που του ζητούσαν, άφηνε ανοικτό το θέμα δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας, υποδεικνύοντας μάλιστα και παλιά στρατόπεδα, όπως έγραφαν τότε τα ΜΜΕ. Παρά το γεγονός ότι η προϊστορία είναι «πλούσια» από πράξεις και γεγονότα που αποδεικνύουν τη διαχρονική κοροϊδία και αναξιοπιστία των Αλβανικών κυβερνήσεων, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν φαίνεται να έχει διδαχθεί τίποτε και να είναι έτοιμη να υπογράψει μια ετεροβαρή για τα ελληνικά συμφέροντα συμφωνία, παραβιάζοντας τις «κόκκινες γραμμές» που είχαν θέσει όλες οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.

Το ΤΗΕΜΑ
Στόχος του έργου ΤΗΕΜΑ είναι να ενισχύσει και να προωθήσει την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της περιοχής μέσω νέων «έξυπνων» τεχνολογιών που αξιοποιούν τον αναπτυσσόμενο θεματικό τουρισμό στην περιοχή, και ταυτόχρονα να προσελκύσει νέο κοινό προσφέροντας ποιοτικές και προηγμένες υπηρεσίες προς όλους και βελτιώνοντας τη συνολική εμπειρία των τουριστών στη διασυνοριακή περιοχή.
Μέσω του έργου:
- Θα προωθηθούν τρεις θεματικές διαδρομές: Ιστορία & Φύση (σε περιοχές UNESCO – όπως το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου), Πολιτισμός, και Υγεία & Ευεξία.
- Θα δημιουργηθεί εφαρμογή για «έξυπνα» τηλέφωνα.
- Θα δοθεί έμφαση στην προώθηση της περιοχής και του έργου μέσω συμμετοχής σε εκθέσεις, την διοργάνωση ταξιδιών εξοικείωσης (familiarization trips) και τύπου (press trips), κλπ.