Να τα αποτελέσματα της απλής αναλογικής…

ΤΕΕ Ηπείρου: Σε ανυπαρξία οδηγούν οι… ισορροπίες τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου

- Δριμύτατη καταγγελία της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών για την «αφωνία» της σε μεγάλα ζητήματα του τόπου

TEE HPEIROY

• Από την «υπερπαραγωγή» ανακοινώσεων και τοποθετήσεων επί παντός επιστητού των προηγούμενων χρόνων, το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έχει περιπέσει τον τελευταίο χρόνο και με την εκλογή νέας Διοίκησης σε πλήρη αφωνία ακόμη και για τρέχοντα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν έντονα την τοπική κοινωνία.
Την εικόνα διάλυσης που επικρατεί, επισημαίνει με ανακοίνωση η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών, η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρό της Γιάννη Τσίγκρο, ο οποίος κάνει λόγο «για συνειδητή επιλογή» της πλειοψηφίας να μη φέρει προς συζήτηση στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Σώματος καίρια θέματα της περιοχής και για αυτό το λόγο η παράταξή του απείχε από αυτή.
Η τοποθέτηση του ΤΕΕ/ Τμήμα Ηπείρου, για τα διάφορα ζητήματα, είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική και χρήσιμη, καθώς το Επιμελητήριο αποτελεί τον Τεχνικό Σύμβουλο του κράτους και οι θέσεις του, στις περισσότερες περιπτώσεις επηρεάζουν τις εξελίξεις σε έργα και παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα.
«Ο ρόλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, βέβαια, δεν είναι να αντιδρά ή να διαμαρτύρεται, αλλά να έχει ενεργό συμμετοχή στους ευρύτερους σχεδιασμούς της περιοχής και να προτείνει λύσεις ή άλλους δρόμους για την ομαλή και ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου μας. Σε αντιδιαστολή το μόνο που επιτυγχάνεται είναι το ακριβώς αντίθετο, με αποτέλεσμα να έχει προκύψει η Διοικούσα Επιτροπή ως εκτελεστικό όργανο έγκρισης δαπανών και διαχείρισης της λειτουργίας των γραφείων», αναφέρει χαρακτηριστικά η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών/ Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί.

Σημαντικά θέματα
Σύμφωνα με τη Δ.Κ.Μ. ορισμένα από τα ζητήματα στα οποία θα έπρεπε και πρέπει να πάρει θέση το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, είναι η λεωφόρος Νιάρχου, οι υδρογονάνθρακες, οι μονάδες βιοερίου στη ΒΙΠΕ, αλλά και πιο σημαντικά και μακροπρόθεσμα όπως ο χωροταξικός σχεδιασμός, το Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη, η ολοκλήρωση των βασικών έργων υποδομής. Σε αυτά θα μπορούσαμε να προσθέσουμε το πρόσφατο ζήτημα που προέκυψε με τον «μεγάλο δακτύλιο» της Πόλης, ενδεχομένως κάποια πρόταση για την αξιοποίηση του κτιρίου του πρώην πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη, ο οδικός άξονας προς Κακαβιά, αλλά και άλλα που αφορούν άλλους νομούς της Ηπείρου για αντιπλημμυρικά έργα κλπ. Ειδικά μάλιστα για τις μονάδες βιοαερίου, η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών, αποκαλύπτει, απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Γιάννη Λυκοτραφίτη, ότι «παρόλο που ήρθε το θέμα προς συζήτηση, με διάφορα τεχνάσματα αποφύγατε την έκδοση θέσης και πρότασης για έργα που είναι ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας για την περιοχή μας». Ο κ. Τσίγκρος, εκτιμά ότι «η στάση αυτή του Προέδρου (ο οποίος έχει εκλεγεί με την παράταξη που στηριζόταν σε δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ), οφείλεται στο γεγονός ότι συμπαρασυρόμενος από τις άλλες δύο παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΙΑΔΡΑΣΗΣ, ακολουθείται μια εξ ολοκλήρου φιλοκυβερνητική στάση, αποφεύγοντας να πάρετε θέσεις ή ακόμη και όλοι μας να συνδιαμορφώσουμε θέσεις στο τραπέζι της Διοικούσας Επιτροπής, με αποκλειστικό στόχο να μη θιχτούν καταστάσεις ή επιλογές που αφορούν την περιοχή μας».

Ζήτημα ισορροπιών
Με την παραπάνω επισήμανσή του ο κ. Τσίγκρος θίγει ουσιαστικά τον «πυρήνα» της ακινησίας της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, που δεν είναι άλλος από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο η Κυβέρνηση πέρασε πλέον στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το έχει ψηφίσει να εφαρμοστεί και στις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές. Αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα (μη) αποτελέσματα που θα υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο και σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, όπου δεν εκλεγούν αυτοδύναμες παρατάξεις, καθώς είτε δεν λαμβάνονται αποφάσεις, είτε θα διαιωνίζονται μέχρι να ισορροπήσουν αντικρουόμενες προτάσεις ή και συμφέροντα ακόμη….