Με χρηματοδότηση 50% από ΕΣΠΑ και 40% δανεισμό

Το Φυσικό Αέριο στην Ήπειρο ήταν δίκαιο και… γίνεται πράξη!

- Επεκτείνεται το δίκτυο (;) σε Γιάννενα, Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα και θα καλύπτει 690 οικισμούς με κόστος 6,5 εκατ. ευρώ

FYSIKO AERIO

Μεγάλη η συζήτηση τα τελευταία χρόνια για το Φυσικό Αέριο, όπου σε άλλες περιοχές της Ελλάδας έχει φθάσει προ ετών!
«Έρχεται… δεν έρχεται!» ήταν το… ρεφρέν πολλών συζητήσεων στην Ήπειρο, την ώρα μάλιστα που το αέριο πρόκειται να φθάσει πρώτα στη γειτονική Αλβανία, μέσω του αγωγού της Μακεδονίας.
Τελικά προ ημερών είπαν ότι με βυτιοφόρα (!) θα μεταφέρεται συμπιεσμένο αέριο στα Γιάννενα από Ηγουμενίτσα, όπου εκεί θα φθάνει με ειδικό πλοίο και θα γίνεται η διανομή του κυρίως σε επιχειρήσεις, με πρώτο «πελάτη» το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων.
Μετά την χθεσινή επίσημη πλέον ανακοίνωση της ΔΕΔΔΕ φαίνεται ότι έφθασε η ώρα το δίκαιο αίτημα για αέριο στην Ήπειρο, να γίνει επιτέλους πράξη!
Σε 43 πόλεις
Έτσι την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε 43 πόλεις της Περιφέρειας - μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις πρωτεύουσες των Νομών της Ηπείρου - με στόχο την τροφοδοσία περισσότερων από 32.000 καταναλωτών, κυρίως οικιακών, προβλέπει το πενταετές (2018 – 2022) πρόγραμμα ανάπτυξης της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μέχρι τις 30 Ιουλίου.
Το συνολικό ύψος των επενδύσεων διαμορφώνεται στα 190,8 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (50 %), δανεισμό (40 %) και ίδια κεφάλαια της εταιρείας. Συνολικά, με την κατασκευή των νέων δικτύων προβλέπεται να τροφοδοτηθούν 27.869 νέοι οικιακοί πελάτες, 4.833 εμπορικοί και 82 βιομηχανίες.
Στην Ήπειρο
Αναλυτικά ο προγραμματισμός για την Ήπειρο περιλαμβάνει τους Δήμους Ιωαννιτών, Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας. Πρόκειται να συνδεθούν 690 Οικιακοί και 165 Εμπορικοί νέοι Τελικοί Πελάτες, για τους οποίους προβλέπεται κατανάλωση που ανέρχεται αντίστοιχα σε 13.800 MWh για τους Οικιακούς και 16.500 MWh για τους Εμπορικούς Τελικούς Πελάτες. Κόστος εγκατάστασης 6.563.796 ευρώ.
Πιθανότατα η επέκταση του δικτύου θα γίνει από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, αφού αυτό θα φθάσει μέχρι το Αγρίνιο. Το κόστος στην γειτονική με την Ήπειρο περιφέρεια θα είναι τα 16.649.122 ευρώ.