Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξή του

Ο Τουρισμός μπορεί ν’ αποτελέσει «σανίδα σωτηρίας» για την Ήπειρο!

Οι μεγάλοι οδικοί άξονες και οι διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων  αύξησαν τις εισπράξεις που κατά το α’ τρίμηνο του 2018 έφθασαν τα 21 εκατ. ευρώ, με 106.000 επισκέψεις

PARALIA HPEIROS

Αργά, αλλά σταθερά «χτίζονται» οι προϋποθέσεις, προκειμένου η Ήπειρος να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες, αυξάνοντας το μερίδιό της στο ΑΕΠ της χώρας μας.
Σημαντική ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση έχουν δώσει οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι, η οποία, εάν δεν διανύαμε περίοδο οικονομική κρίσης που ο εσωτερικός τουρισμός είναι... μουδιασμένος, θα ήταν εντυπωσιακή!
Την ίδια ώρα, αναμφίβολα στα «συν» συγκαταλέγεται το γεγονός ότι το Αεροδρόμιο των Ιωαννίνων δέχεται πλέον διεθνείς πτήσεις με προοπτική αύξησής τους. Σε συνδυασμό δε με το αεροδρόμιο του Ακτίου, η Ήπειρος μπορεί να ποντάρει με μεγάλες αξιώσεις και στους από αέρος επισκέπτες.
Γενικότερα η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την τουριστική πορεία της χώρας μας, όπως αποδεικνύουν και στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν φέτος αξιοσημείωτη άνοδο.
Εφικτό στοίχημα!
Το στοίχημα που έχουν βάλει Τοπική Αυτοδιοίκηση και επαγγελματίες του τουρισμού είναι να καταστεί η Ήπειρος προορισμός για 12 μήνες το χρόνο! Στοίχημα εφικτό, αφού η περιοχή μας μπορεί να προσφέρει όλες τις σύγχρονες μορφές αναψυχής.
- Οι πανέμορφες παραλίες Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας μπορούν να γοητεύσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Καθαρά νερά και παρθένο τοπίο είναι ο συνδυασμός που, εάν τον διαχειριστούν σωστά οι αρμόδιοι φορείς, μπορεί να... εδραιώσει την περιοχή μας στη συνείδηση των τουριστών, Ελλήνων και ξένων. Τι σημαίνει αυτό; Χρειάζεται ακόμη περισσότερη προσοχή στα... παρελκόμενα, δηλαδή καλύτερη σήμανση, ευκολότερη πρόσβαση στις παραλίες, περισσότερη καθαριότητα, μικρές και απλές παρεμβάσεις, που όμως μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
- Μπορεί η προσοχή αυτή την περίοδο, λόγω εποχής, να είναι στραμμένη στον καλοκαιρινό τουρισμό, όμως μεγάλη δυναμική αποκτά στην περιοχή μας και ο αθλητικός. Χαρακτηριστική περίπτωση το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ο αγώνας ορεινού τρεξίματος στο Ζαγόρι, στον οποίο συμμετείχαν χιλιάδες δρομείς από Ελλάδα και εξωτερικό! Αλλά και άλλες δρομικοί αγώνες σε πόλεις και χωριά, προσελκύουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερους συμμετέχοντες, συμβάλλοντας κι αυτοί στην περαιτέρω προβολή της Ηπείρου.
- Ένα ακόμη σπουδαίο εγχείρημα που, όταν ολοκληρωθεί, όλοι ελπίζουν στα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα προσδώσει, είναι η «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», το πρόγραμμα που δικτυώνει πέντε σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους του τόπου μας (Δωδώνης, Γιτάνων, Κασσώπης, Νικόπολης και Αμβρακίας).
- Μεγάλη δυναμική βέβαια έχει ο χειμερινός τουρισμός (Γιάννενα, Μέτσοβο, Ζαγοροχώρια φιγουράρουν σταθερά στους κορυφαίους προορισμούς), ενώ μεγάλες δυνατότητες έχει και ο ιαματικός τουρισμός, αν και ακόμη δεν έχει βρει τον δρόμο του!
Ενθαρρυντικά τα στοιχεία
Το ενθαρρυντικό είναι, ότι τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν την τουριστική κίνηση της χώρας μας είναι γενικά θετικά. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018 το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου ανήλθε στα 127 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 86 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σημειώνοντας αύξηση κατά 47,3%. Όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση η ΤτΕ, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων (κατά 64 εκατ. ευρώ ή 13,2%) από εκείνη των ταξιδιωτικών πληρωμών (κατά 24 εκατ. ευρώ ή 5,9%). Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2017 ήταν αποτέλεσμα της αύξησης της εισερχόμενης κίνησης μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 12,4% και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 2 ευρώ ή 0,7% (Ιανουάριος-Μάρτιος 2018: 301 ευρώ, Ιανουάριος-Μάρτιος 2017: 299 ευρώ).
Στο μεταξύ, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών, κυρίως μετά την πολύ ευνοϊκή εξέλιξη του ταξιδιωτικού ισοζυγίου το Μάιο, εμφανίζεται αυξημένο στο πρώτο πεντάμηνο του 2018 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2017. Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2018, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι αντίστοιχες εισπράξεις σημείωσαν άνοδο κατά 16,8% και 21,7%, αντίστοιχα.
Ανά Περιφέρεια...
Όπως προκύπτει από την Έρευνα Συνόρων, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου διαμορφώθηκαν στα 547 εκατ. ευρώ. Ο κύριος όγκος, σε ποσοστό 86,7% του συνόλου, πραγματοποιήθηκε σε έξι περιφέρειες ως εξής: Περιφέρεια Αττικής (272 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (99 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (42 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (24 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Ηπείρου (21 εκατ. ευρώ) και Περιφέρεια Πελοποννήσου (17 εκατ. ευρώ). Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας) οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 73 εκατ. ευρώ.
Την ίδια περίοδο, οι ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα πραγματοποίησαν συνολικά 2.053 χιλ. επισκέψεις στις 13 περιφέρειες της χώρας. Ο μεγαλύτερος όγκος, σε ποσοστό 87,9% του συνόλου, πραγματοποιήθηκε σε έξι περιφέρειες ως εξής: Περιφέρεια Αττικής (751 χιλ.), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (560 χιλ.), Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (248 χιλ.), Περιφέρεια Ηπείρου (106 χιλ.), Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (76 χιλ.) και Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (63 χιλ.).
Οι διανυκτερεύσεις διαμορφώθηκαν στις 9,940 χιλ.. Το 87,2% των διανυκτερεύσεων πραγματοποιήθηκε σε έξι περιφέρειες ως εξής: Περιφέρεια Αττικής (4.799 χιλ.), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (2.210 χιλ.), Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (601 χιλ.), Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (382 χιλ.), Περιφέρεια Πελοποννήσου (372 χιλ.) και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (309 χιλ.). Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Ηπείρου, Κρήτης, Θεσ­σαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Μακεδονίας και Βορείου Αιγαίου) πραγματοποιήθηκαν 1.268 χιλ. διανυκτερεύσεις.