Δεν έχουν αναφερθεί συμπατριώτες μας ως θύματα, αλλά…

Οι πυρκαγιές «κατάπιαν» περιουσίες Ηπειρωτών στη Νέα Μάκρη!

- «Αυτό που ζήσαμε ήταν απίστευτο», λέει στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος της δραστήριας τοπικής Αδελφότητας Δημ. Βασιλείου

- Συγκέντρωση φαρμακευτικού υλικού με πρωτοβουλία της ΠΣΕ

ADELFOTHTA HPEIROTON NEAS MAKRHS BOHTHEIA

• Αρκετές εκατοντάδες Ηπειρώτες ζουν σήμερα στην περιοχή από το Πικέρμι ως τη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα η οποία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τις φονικές πυρκαγιές που στοίχισαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές και κατέστρεψαν περιουσίες.
Το τίμημα είναι βαρύ και για τους συμπατριώτες μας. Μπορεί αγνοούμενοι να μην έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, όπως ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος της τοπικής Αδελφότητας Ηπειρωτών Δημήτρης Βασιλείου, ωστόσο αρκετά σπίτια και επιχειρήσεις που ανήκουν σε αποδήμους της περιοχής έγιναν, δυστυχώς, στάχτη!
Πάντως, συγκινητική είναι η ανταπόκριση του κόσμου και πολλών φορέων οι οποίοι στηρίζουν με κάθε τρόπο τους πληγέντες της Νέας Μάκρης, με μεγάλες ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης να συγκεντρώνονται και στα Γιάννενα. Παράλληλα, με πρωτοβουλία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος συγκεντρώνονται φάρμακα για τις ανάγκες των συμπατριωτών μας που περνούν δύσκολες ώρες.
Κάηκαν περιουσίες
Ηπειρώτες δεν έχουν αναφερθεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ανάμεσα στα θύματα των φονικών πυρκαγιών που έπληξαν την Αττική και κυρίως τα ανατολικά της παράλια, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται συμπατριώτες μας στον κατάλογο με τους αγνοούμενους κι αυτό είναι το πιο σημαντικό γεγονός της όλης υπόθεσης.
Από την άλλη, ωστόσο, όπως επιβεβαίωσε στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ηπειρωτών Νέας Μάκρης – Ραφήνας – Μαραθώνα και Πικερμίου Δημήτρης Βασιλείου κάηκαν σπίτια και καταστράφηκαν επιχειρήσεις που ανήκαν σε Ηπειρώτες. Ανάμεσα στα άλλα, στάχτη έγινε η επιχείρηση οικοδομικών υλικών Μήτσης στη Νέα Μάκρη αλλά και γειτονικές κατοικίες Ηπειρωτών, ενώ η φωτιά μπήκε στην αυλή χωρίς όμως να κάψει τελικά τον Ηπειρώτικο φούρνο Μπερής!
Πολλοί οι Ηπειρώτες
Είναι πολλοί οι Ηπειρώτες που ζουν στην ευρύτερη περιοχή από το Πικέρμι ως τον Μαραθώνα. Στην τοπική Αδελφότητα υπάρχουν σήμερα περισσότερα από 400 εγγεγραμμένα μέλη όπως ανέφερε ο Πρόεδρός της. Μάλιστα, διαθέτει ιδιόκτητα γραφεία που στεγάζονται στο κληροδότημα – δωρεά Ιωαννίδη, σε κτήμα έκτασης 16 στρεμμάτων, όπου πολύ συχνά κάνουν εκδηλώσεις. Εξάλλου η Αδελφότητα Ηπειρωτών Νέας Μάκρης είναι από τους πιο δραστήριους συλλόγους αποδήμων της Αττικής!
Η στέγη της Αδελφότητας γλίτωσε, ευτυχώς, από τη μανία της φωτιάς. Ωστόσο, ο Δημ. Βασιλείου, ο οποίος έχει μεγαλώσει στην περιοχή, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «ήταν απίστευτο αυτό το βράδυ που ζήσαμε. Ο δρόμος έκλεισε, οι πολίτες εγκλωβίστηκαν, αφού από κάτω ήταν χαράδρα και κάηκαν ζωντανοί».
Μοναδική ανταπόκριση…
Η ανταπόκριση του κόσμου και η αλληλεγγύη που δείχνει στα θύματα των πυρκαγιών είναι απίστευτη, σημειώνει ο κ. Βασιλείου, προσθέτοντας πως «αυτό που προέχει τώρα είναι όλοι να βοηθήσουμε αυτές τις οικογένειες που έχουν μείνει χωρίς σπίτια. Πρέπει να φανούμε δυνατοί». Μεγάλη ανάγκη υπάρχει αυτή τη στιγμή, όπως λέει, σε είδη ρουχισμού, σε τρόφιμα και σε φάρμακα πρώτης ανάγκης όπως αυτά που όλοι έχουμε στα σπίτια μας.
ΠΣΕ και Ερυθρός Σταυρός
Τη βαθύτατη οδύνη της για την ανείπωτη τραγωδία που εκτυλίχθηκε στην Ανατολική Αττική και την αμέριστη συμπαράστασή της στις οικογένειες των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς καθώς και σε όσους εξακολουθούν να δίνουν μάχη για τη ζωή τους εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η οποία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Αδελφότητα Ηπειρωτών Νέας Μάκρης – Ραφήνας - Μαραθώνα και Πικερμίου, καθώς και με τις Ενώσεις Ηπειρωτών της Ανατ. Αττικής, προκειμένου να συνδράμει με οποιονδήποτε τρόπο.
Στο πλαίσιο αυτό και μετά από συνεννόηση με τους Προέδρους των Ενώσεων Ηπειρωτών της περιοχής και ειδικά με τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Ν. Μάκρης αποφασίστηκε η συγκέντρωση παντός είδους φαρμακευτικού υλικού. Υπεύθυνος έχει οριστεί ο κ. Δημήτρης Βασιλείου (τηλ: 6974496919), προς τον οποίο μπορούν να απευθύνονται όσοι ενδιαφέρονται να προσφέρουν, ενώ χώρος συγκέντρωσης έχει αποφασιστεί πως θα είναι το οίκημα των Ηπειρωτών Νέας Μάκρης (οδός τέρμα Αν. Τσίρκα).
Στο μεταξύ, έξι παλέτες με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης γέμισαν στα γραφεία του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων του Ερυθρού Σταυρού, με πολίτες κάθε ηλικίας να σπεύδουν και να προσφέρουν καθένας ό,τι μπορεί. Τα είδη επρόκειτο να μεταφερθούν χθες στην κεντρική αποθήκη του Ε.Ε.Σ. στην Αθήνα με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου και της εταιρίας Τσαγκογιάννης.