Επίθεση στον Σπ. Κωνσταντόπουλο για την Σύμβαση με την Περιφέρεια

Ο Θωμάς Μπέγκας ξαφνικά… θυμήθηκε τη διαχείριση του βιοαερίου στον ΧΥΤΑ!

- «Τόσα χρόνια που ήσασταν;» απάντησε ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ • Σκληρή τοποθέτηση και από Ν. Γκόντα

- «Πράσινο φως» για παραχώρηση στο Σπήλαιο του παραλίμνιου μετώπου Περάματος και για επιδότηση εισιτηρίων Αστικού…

DHMOTIKO SYMBOYLIO MPEGKAS

• «Φωτιές» άναψε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων το ζήτημα διαχείρισης του βιοαερίου του ΧΥΤΑ Ελληνικού, με τον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να εξαπολύει επίθεση κατά του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων Σπύρου Κωνσταντόπουλου επειδή εισηγήθηκε να δοθεί ο διαγωνισμός στην Περιφέρεια Ηπείρου αντί του Δήμου Ιωαννιτών.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος, περνώντας στην αντεπίθεση, τόνισε πως η Δημοτική Αρχή ποτέ δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα, ενώ ο Νίκος Γκόντας υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει. πόλεμος ανάμεσα στον Δήμο και την Περιφέρεια!
Κατά τα άλλα, το σώμα ενέκρινε την παραχώρηση για 15 χρόνια του παραλιμνίου μετώπου Περάματος στον Οργανισμό Σπηλαίου, με στόχο να «ξεκολλήσει» η διαδικασία αξιοποίησής του, ενώ έδωσε «πράσινο φως» για την υπογραφή νέας σύμβασης του Δήμου με το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, για την επιδότηση του εισιτηρίου.
Επίθεση για το βιοαέριο
Φανερά εκνευρισμένος, ο Θωμάς Μπέγκας εξαπέλυσε χθες κατά μέτωπο επίθεση στον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων Σπύρο Κωνσταντόπουλου επειδή ο Φορέας εισηγήθηκε να αναλάβει τη διαχείριση του βιοαερίου στον ΧΥΤΑ Ελληνικού η Περιφέρεια Ηπείρου, παρόλο που ο Δήμος Ιωαννιτών είχε εκφράσει ενδιαφέρον για το έργο.
Ο Δήμαρχος τόνισε πως «δεν έχει αντιληφθεί το ρόλο του ο κ. Κωνσταντόπουλος. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης κι εμείς είμαστε εδώ για την αναλάβουμε. Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ είναι πολιτικό πρόσωπο που εκπροσωπεί το Δήμο Ιωαννιτών σε έναν Φορέα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίο εισηγείται ένα θέμα, όταν μάλιστα έχει ενημερωθεί από το Δήμο για τις προθέσεις του. Όφειλε να εισηγηθεί υπέρ του Δήμου». Ζήτησε δε την παραίτηση του κ. Κωνσταντόπουλου!
Αυστηρές απαντήσεις
Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ απαντώντας κατήγγειλε τον Δήμαρχο για τρείς αποτυχημένες προσπάθειες που είχαν προηγηθεί όσον αφορά στους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων τονίζοντας πως ο ΦΟΔΣΑ, εμπιστεύθηκε ένας διαπιστευμένο φορέα, την Περιφέρεια Ηπείρου, για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης. «Από το 2011 που πρόεδρος ήταν ο κ. Μπέγκας και μέχρι το 2014, μέσω προγραμματικών συμβάσεων, συνεργάζονταν με την Περιφέρεια Ηπείρου και όχι με τον Δήμο Ιωαννιτών. Φτάσαμε στο 2018 για να μιλήσει για συνεργασία του ΦΟΔΣΑ με τον Δήμο και όχι με την Περιφέρεια! Τι συνέβη και άλλαξε θέση ξαφνικά; Ποιος ο λόγος και η εμμονή του δημάρχου, που όψιμα θυμήθηκε την σύναψη της προγραμματικής σύμβασης του Φορέα με τον Δήμο Ιωαννιτών;», σημείωσε, μεταξύ άλλων. Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ σε ανακοίνωσή του αναφορικά με το αίτημα του Δημάρχου να παραιτηθεί, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Φαίνεται ξεκάθαρα πως θίγονται συμφέροντα (βγες εσύ να μπω εγώ!), με μικροπολιτικά στοιχεία από τον Δήμαρχο, με φόντο προεκλογικές κινήσεις κάτι που δε με αγγίζει προσωπικά τόσο εμένα όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα»!
Εξίσου αυστηρή ήταν και η απάντηση του Νίκου Γκόντα, επικεφαλής της παράταξης της Μείζονος Αντιπολίτευσης στην οποία ανήκει ο Σπύρος Κωσνταντόπουλος. «Δεν αντιλαμβάνομαι την αντίδραση του Δημάρχου για την συνεργασία ΦΟΔΣΑ - Περιφέρειας Ηπείρου με την οποία δεν είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση αλλά σε καλή συνεργασία. Στο κάτω – κάτω, δεν γίνεται συνεργασία με κάποιον ιδιώτη αλλά με την Περιφέρεια, που δεν θεωρούμε ότι βλάπτει τα συμφέροντα του Δήμου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Το παραλίμνιο στο Σπήλαιο
Στον Οργανισμό Σπηλαίου παραχωρείται για μία δεκαπενταετία η παραλίμνια ζώνη Περάματος, σύμφωνα με απόφαση που ενέκρινε προχθές κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, μετά από εισήγηση του Δημάρχου.
Ο κ. Μπέγκας στην τοποθέτησή του, έκανε λόγο για μια πρωτοβουλία που ενισχύει την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων και αναβαθμίζει το ρόλο ενός Νομικού Προσώπου του Δήμου, που ανήκει και διοικείται 100% απ’ αυτόν. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «ο χώρος αυτός έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης και ανάπτυξης ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες του Δήμου μας, τους συμπολίτες μας και είναι πραγματικό στολίδι για τους κατοίκους του Περάματος».
Στη συγκεκριμένα απόφαση, στάθηκε απέναντι σύσσωμη η Αντιπολίτευση με τους Νίκο Γκόντα, Άρη Μπαρτζώκα, Τάκη Τασιούλα, Βασίλη Καφαράκη και Λάζαρο Νάτση να ψηφίζουν κατά της παραχώρησης. Πιο σκληρή ήταν η τοποθέτηση του κ. Τασιούλα που έκανε λόγο για ξεπούλημα!
Επιδότηση εισιτηρίων
Τέλος, εγκρίθηκε προχθές από το Δημοτικό Συμβούλιο η υπογραφή νέας σύμβασης του Δήμου Ιωαννιτών με το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων για την επιδότηση του εισιτηρίου. Τη σχετική εισήγηση έκανε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας.
«Είναι αυταπόδεικτη η άμεση οικονομική ελάφρυνση, τόσο για τους τακτικούς χρήστες του Αστικού όσο και για τους υπόλοιπους πολίτες αφού η μείωση του εισιτηρίου θα συνεχίσει να κυμαίνεται από 23 - 30%», είπε ο κ. Γιωτίτσας, ενώ εξήγησε ότι στη νέα σύβαση το ποσό της επιχορήγησης λόγω της αυξημένης κίνησης θα είναι μεγαλύτερο κατά 20.000 σε σχέση με αυτή του 2017 και θα φτάσει στις 140.000,00 ευρώ ετησίως.
Στα ανταποδοτικά της συμφωνίας περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η επέκταση κατά δύο των υπαρχόντων δρομολογίων των Μαρμάρων προς της περιοχή της Ολυμπιάδας και η δημιουργία των απαραίτητων δρομολογίων προς την περιοχή των Μελάνδρων καθώς και η συνέχιση των δρομολογίων από τη Γορίτσα για τη μεταφορά των μαθητών του χωριού στα σχολεία τους.
Κατά της σύμβασης με το Αστικό ΚΤΕΛ τάχθηκαν οι Νίκος Γκόντας, Λάζαρος Νάτσης και Άρης Μπαρτζώκας, ενώ οι Τάκης Τασιούλας και Βασίλης Καφαράκης ψήφισαν λευκό.