Γεμίζουν αδειούχους τα παράλια αλλά και τα ορεινά της Ηπείρου!

- Η μεγάλη καλοκαιρινή έξοδος άρχισε και αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες

- Ποιες χώρες δίνουν (τουριστική) ψήφο εμπιστοσύνης στην περιοχή μας

PARGA PARALIA

• Μπορεί ο καιρός να κάνει τα… τερτίπια του με τις βροχές, που τουλάχιστον στην Ήπειρο μας έγιναν καθημερινή «συνήθεια», όμως αυτό δεν εμποδίζει τους πολίτες να υλοποιούν κανονικά το πρόγραμμα των διακοπών τους, έστω κι αν αυτές δεν είναι αυτό ακριβώς που είχαν στο μυαλό τους.
Καθώς ο Ιούλιος φτάνει στο τέλος του και ο Αύγουστος έρχεται, ένα μεγάλο κύμα εργαζομένων αφήνουν τις εστίες και την καθημερινότητά τους και αναχωρούν για τις διακοπές που, ειδικά φέτος, είναι σε πιο κοντινά μέρη απ’ ότι συνήθως, για ευνόητους λόγους!
Η κίνηση αυξάνει τις τελευταίες ημέρες και στα παράλια της Ηπείρου, όχι μόνο από συμπατριώτες μας, αλλά και από ξένους τουρίστες που έρχονται για να παραθερίσουν.
Στο μεταξύ, έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ καταγράφει ενδιαφέρονται στοιχεία για την εθνικότητα των επισκεπτών της περιοχής μας αλλά και για τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό.

Γεμίζουν τα παράλια
Τρεις μόλις ημέρες απομένουν για να μπούμε στον Αύγουστο και ουσιαστικά η μεγάλη έξοδος από τα αστικά κέντρα έχει ξεκινήσει. Θα κορυφωθεί δε το επόμενο διάστημα και ειδικά τις εβδομάδες πριν και μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Στο πλαίσιο αυτό, αυξημένη ήταν χθες από το πρωί η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και στις εθνικές οδούς προς Κόρινθο και Λαμία, καθώς κατά κύματα εγκαταλείπουν οι Αθηναίοι την πρωτεύουσα.
Αντίστοιχα, αρκετοί απόδημοι έφτασαν μέσα στο Σαββατοκύριακο στα χωριά τους σ’ όλη την Ήπειρο, ενώ αυξήθηκε η κίνηση και στα παράλια, ειδικά σε Πάργα, Πρέβεζα και Σύβοτα που αποτελούν αγαπημένους προορισμούς του καλοκαιριού.
Φυσικά, οι τιμές στα ενοικιαζόμενα βρίσκονται σε τροχιά ανόδου, καθώς η εποχή που διανύουμε είναι η δεύτερη με τη μεγαλύτερη ζήτηση μετά από την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου!

Αλβανοί, Γερμανοί, Άγγλοι!
Πέρα από τον εσωτερικό τουρισμό, η Ήπειρος δέχεται και παραθεριστές που έρχονται στα παράλιά της από άλλες χώρες, αν και στον τομέα αυτόν δε μπορεί να συναγωνιστεί άλλους δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς της χώρας μας όπως η Ρόδος, Χαλκιδική ή η Κρήτη. Μία καλή εικόνα για το ποιοι προτιμούν την περιοχή μας δίνει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων μέσω σχετικής έρευνας και εδώ υπάρχουν εκπλήξεις!
Με βάση την έρευνα, λοιπόν, η Περιφέρεια Ηπείρου είναι στην όγδοη θέση της λίστας με τις περιφέρειες της χώρας που έχουν τις μεγαλύτερες ροές εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017, την περιοχή μας επισκέφθηκαν 713.000 ξένοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι, 203.000 επισκέπτες ήταν Αλβανοί και ακολουθούν οι Γερμανοί (75.000) και οι Άγγλοι (56.000).
Βέβαια, οι Αλβανοί τυπικά μόνο έχουν την πρωτιά αφού πρόκειται για καταγραφή στοιχείων απ’ όλες τις «εισόδους» μέσω Κακαβιάς που είναι και η κύρια πύλη από και προς την Αλβανία.

Οι εισπράξεις
Όσον αφορά στις διανυκτερεύσεις, η Ήπειρος βρίσκεται στην ένατη θέση. Πέρυσι καταγράφηκαν 3.643.000 διανυκτερεύσεις, με κύριες πηγές τη Γερμανία (830.000.), το Ηνωμένο Βασίλειο (437.000) και την Αλβανία (324.000).
Το σύνολο των εισπράξεων δεν είναι εντυπωσιακό, καθώς ανέρχεται μόλις στο 1,5% του συνολικού τουριστικού εισοδήματος της χώρας.
Η Ήπειρος βρίσκεται στην ένατη θέση μεταξύ των ελληνικών περιφερειών, με εισπράξεις που ανήλθαν στα 216 εκατ. ευρώ και κύριες πηγές τη Γερμανία (42 εκατ. ευρώ), την Αλβανία (33 εκατ. ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (30 εκατ. ευρώ). Πάντως, η δαπάνη ανά επίσκεψη ήταν πέρυσι αυξημένη κατά πέντε ευρώ σε σχέση με το 2016 και ανήλθε στα 565 ευρώ.

Και στα χωριά...
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις παραλίες, παραδοσιακά ο Αύγουστος είναι ένας μήνας που τα χωριά αποτελούν πόλο έλξης για τους απόδημους, οι οποίοι φτάνουν από τα μεγάλα αστικά κέντρα και το εξωτερικό για να περάσουν λίγες μέρες στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.
Καθώς, δε, αυξάνει ο πληθυσμός της υπαίθρου, πληθαίνουν και οι εκδηλώσεις παντός τύπου και είδους σ’ αυτήν, με τα παραδοσιακά πανηγύρια και τα ανταμώματα να κυριαρχούν στην πολιτιστική ατζέντα! Βασικός «μοχλός» εδώ είναι οι κατά τόπους Πολιτιστικοί Σύλλογοι που έχουν εντάξει στο πρόγραμμα των θερινών εκδηλώσεων όχι μόνο πανηγύρια, αλλά και ημερίδες, εκδηλώσεις μνήμης, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, αθλητικούς αγώνες κ.α., που πραγματοποιούνται ανεξαρτήτως καιρού!