Καταπέλτης ο Πρόεδρος της Ν.Δ. για τις φονικές πυρκαγιές

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη χωρίς παραίτηση!..

- Καταστροφικό και κυνικό χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό, ενώ τόνισε ότι  θα έπρεπε ήδη να είχαν απομακρυνθεί Τόσκας, Σκουρλέτης, Δούρου κ.α.

MHTSOTAKHS KYRIAKOS OMILIA

• Ενώ ολόκληρη η χώρα εξακολουθεί να είναι σοκαρισμένη από την ανείπωτη τραγωδία με τους 92, μέχρι τώρα, νεκρούς από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, οι συγγενείς των θυμάτων, αλλά και όσοι κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από τον πύρινο εφιάλτη, ακόμη περιμένουν να μάθουν ποιος ευθύνεται για το κακό που τους βρήκε.
Φταίει ο καιρός, οι άνεμοι που άλλαξαν κατεύθυνση, η μεγάλη ταχύτητά τους, η άναρχη δόμηση (αυτά ακούμε από τους καθ’ ύλην «αρμόδιους» τις τελευταίες μέρες) ή μήπως η ανικανότητα να αντιδράσει έγκαιρα και συντονισμένα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας; Το ερώτημα ρητορικό, αλλά και βασανιστικό κυρίως για τους πολίτες που βρέθηκαν ανάμεσα στις φλόγες, αβοήθητοι και μόνοι για ώρες, όπως οι περισσότεροι καταγγέλλουν!
Οικογένειες ξεκληρίστηκαν, περιουσίες καταστράφηκαν, μια ολόκληρη περιοχή σβήστηκε από τον χάρτη. Δεν μπορεί λοιπόν να μην υπάρχουν ευθύνες! Και μπορεί ο Πρωθυπουργός, λίγα 24ωρα μετά να δήλωνε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, όμως δεν βρήκε το σθένος ούτε για μια συγγνώμη. Κάτι φυσικά που δεν έκανε κανένα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, αλλά αντίθετα ανεβάζουν τους τόνους σε κάθε κριτική που προέρχεται είτε από την Αντιπολίτευση, είτε από τα Μέσα Ενημέρωσης, είτε ακόμη και από τον απλό κόσμο!
«Πράξη ευθύνης…»
«Αδυνατώ να αντιληφθώ τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς καμία παραίτηση. Η παραίτηση είναι και μία πράξη προσωπικής ευθύνης. Αναρωτιέμαι πως κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται και συνεχίζουν μακάριοι να ασκούν τα καθήκοντά τους». Αυτό τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για τις φονικές πυρκαγιές απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Μάλιστα κατονόμασε συγκεκριμένα στελέχη που θα έπρεπε ήδη να είχαν απομακρυνθεί: «ο κ. Τόσκας, ο κ. Σκουρλέτης, η κ. Δούρου ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και άλλοι έχουν τεράστια ευθύνη. Δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στη θέση τους. Ποιος Έλληνας πολίτης έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν άλλη μία φυσική καταστροφή» αναρωτήθηκε.
«Οι ευθύνες θα αποδοθούν…»
Όσον αφορά τις ευθύνες, ο Κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι αυτές θα αποδοθούν.
«Έχω προσωπικά μεγάλη εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη, αλλά και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης θα κάνω τα πάντα για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και οι ευθύνες να ταυτοποιηθούν και να καταλογιστούν. Οι Έλληνες, όμως, δεν αρκούνται μόνο σε αυτό. Ζητούν να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μην ξαναζήσουμε ποτέ μια τέτοια τραγωδία. Ζητούν, με άλλα λόγια, το αυτονόητο: ασφάλεια για αυτούς και τις οικογένειές τους, και για τις περιουσίες τους, στην καθημερινότητά τους. Δεν θέλουν άλλα λόγια, δεν θέλουν άλλα ψέματα, δεν θέλουν άλλη στάχτη. Απαιτούν σχέδιο, σοβαρότητα, ευθύνη και, κυρίως, την επιλογή των πιο κατάλληλων ανθρώπων στις πιο κρίσιμες θέσεις για την ίδια τους την ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «στέκομαι σήμερα εδώ για να αναλάβω την ευθύνη μου. Έχω μαζί μου ομάδα νέων και έμπειρων στελεχών που είναι πανέτοιμοι για επανασχεδιασμό όλης της πολιτικής προστασίας».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ευχαρίστησε, κλείνοντας την εισαγωγή του, όσους βοήθησαν να μην θρηνήσουμε περισσότερα θύματα, αλλά και τους εθελοντές.
Επίθεση σε Αλ. Τσίπρα
Ιδιαίτερα επικριτικός υπήρξε απέναντι στον Αλ. Τσίπρα και για το πώς χειρίστηκε την όλη κατάσταση. Τον χαρακτήρισε καταστροφικό και κυνικό, ενώ έκανε λόγο για έναν πρωθυπουργό άμοιρο ευθυνών που προσπαθούσε να κάνει μία επικοινωνιακή διαχείριση, την ώρα που όλοι ήξεραν ότι υπήρχαν νεκροί.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για απουσία του Αλ. Τσίπρα την ώρα της κρίσης. «Ας βγάλουν οι πολίτες τα συμπεράσματά τους για την απουσία του Πρωθυπουργού 7 μέρες και για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές. Ίσως έκρινε ότι δεν έχει άλλο τρόπο να πάει παρά μόνο σε ένα απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον συνοδευόμενος από τους βοηθούς του και τους κομματικούς του υπασπιστές…», σημείωσε.
Σε ειδικό Εφέτη
Για τις καταγγελίες του Δημάρχου Ραφήνας Βαγγέλη Μπουρνούς περί πλαστογραφίας εγγράφου για εντολή εκκένωσης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, αλλά πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες του Δημάρχου Ραφήνας. Σε πρώτη φάση πρέπει να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη… Και ζητώ σήμερα δημόσια από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να αναθέσει την έρευνα σε Εφέτη Εισαγγελέα, έμπειρο, ώστε η πρώτη διερεύνηση να γίνει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και αν υπάρξει ανάγκη στη συνέχεια, αν κριθεί αναγκαίο, να υπάρξει κάποια περαιτέρω ανάκριση, αυτή να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή. Εάν δεν το κάνουμε τώρα, που χάθηκαν σχεδόν 100 άνθρωποι, πότε θα το κάνουμε;».
Δεν είναι άλλοθι!
Αναφερόμενος στο θέμα των αυθαιρέτων ο Κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Χρ. Σπίρτζη λέγοντας ότι έδινε εντολές σε όσους είχαν αυθαίρετα για το πώς να τα τακτοποιήσουν. «Έχει και η σημερινή Κυβέρνηση μεγάλες ευθύνες για τη διαιώνιση αυτού του προβλήματος», σημείωσε.
Και όπως ανέφερε σε άλλο σημείο «τα προβλήματα του χωροταξικού σχεδιασμού και της άναρχης δόμησης πηγαίνουν πίσω πολλές δεκαετίες. Αλίμονο, όμως αν όλα αυτά είναι άλλοθι για την καταστροφική διαχείριση αυτής της κρίσης. Αυθαίρετα στο Μάτι, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, έχουμε εδώ και 40 χρόνια, αλλά είναι η πρώτη φορά που κάηκαν σχεδόν 100 άνθρωποι σε μια περιοχή κατοικημένη, τόσο κοντά στην Αθήνα. Ας διαχωρίσουμε, λοιπόν, τις διαχρονικές ευθύνες για την άναρχη δόμηση και για όσα δεν κάναμε στο δομικό μηχανισμό δασοπροστασίας από την άθλια διαχείριση αυτής της κρίσης και από την ακόμα πιο άθλια προσπάθεια για επικοινωνιακή συγκάλυψη όλων όσων δεν έγιναν αυτές τις κρίσιμες ώρες της περασμένης Δευτέρας».
Προτάσεις
Μιλώντας για την επόμενη ημέρα ανέφερε ότι θα εγγυηθεί πως στις πιο κρίσιμες θέσεις θα τοποθετηθούν οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι και ότι η Ν.Δ. θα οργανώσει σχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με έμφαση στην πρόληψη, την ενημέρωση και με ασκήσεις προστασίας για όλους τους πολίτες.
Αναφέρθηκε και στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που ο επικεφαλής της θα παίρνει μόνος του αποφάσεις πάνω από υπουργούς, όπως είπε.