Η πολιτική των επιδομάτων καλά κρατεί…

Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας 2.500 νοικοκυριά στο Ν. Ιωαννίνων

- Πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, με ευρωπαϊκούς πόρους, πήρε το «πράσινο φως» για να συνεχίσει…

TROFIMA DIANOMH

• Αν για κάτι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που εκλέχτηκε με το σύνθημα «η ελπίδα έρχεται», ξεχωρίζει απ’ όλες τις προηγούμενες, είναι ότι εισήγαγε συστηματικά (!) την πολιτική των επιδομάτων, επιχειρώντας να την «βαφτίσει» ως κοινωνική πολιτική.
Τα στελέχη της μάλιστα, με αίσθημα υπερηφάνειας, διαφημίζουν ως μέγα κατόρθωμα τα πάσης φύσεως βοηθήματα (τα περισσότερα από ευρωπαϊκούς πόρους), όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, την διανομή τροφίμων, το στεγαστικό επίδομα, το προνοιακό επίδομα και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός, σαν να πρόκειται για μέγα αναπτυξιακό επίτευγμα, που θα συμβάλλει επιτέλους στην επανεκκίνηση της οικονομίας!
Η εικόνα όμως τους διαψεύδει πανηγυρικά, με τις συνεχείς περικοπές και την υπέρμετρη φορολογία. Η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση, οι μικρομεσαίοι αργοπεθαίνουν και η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα! Όσο η Κυβέρνηση θα… κόπτεται για το πώς θα εξασφαλίσει στη νέα γενιά απλώς ένα «χαρτζιλίκι» και όχι μια σταθερή δουλειά, για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της - και κατ’ επέκταση και η οικονομία μας - τόσο θα μεγαλώνει ο αριθμός των νοικοκυριών που θα διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και θα στερούνται ακόμη και τα πλέον βασικά αγαθά!
2.500 νοικοκυριά!
Η Ήπειρος συγκαταλέγεται στις Περιφέρειες με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, με πολλά νοικοκυριά πλέον να καταφεύγουν στις κοινωνικές δομές ή τα συσσίτια, ψάχνοντας κάθε τρόπο για να ενταχθούν σε κάποιο από τα διάφορα προγράμματα, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, για να εξασφαλίσουν έστω τα προϊόντα πρώτης ανάγκης! Ένα τέτοιο πρόγραμμα λοιπόν επισιτιστικής βοήθειας στο Νομό Ιωαννίνων έλαβε το «πράσινο φως» για να συνεχίσει με την ένταξή του και στο νέο ΕΣΠΑ, όπως έκανε γνωστό χθες ο Δήμος Ιωαννιτών, παρέχοντας μάλιστα και ενδιαφέροντα στοιχεία.
Σύμφωνα μ’ αυτά λοιπόν στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων ο αριθμός των δυνητικά ωφελούμενων νοικοκυριών ανέρχεται περίπου στα 2.500 και ο προϋπολογισμός του εγκριθέντος προγράμματος είναι 1.516.398,40 ευρώ. Η στήριξη των ωφελούμενων αφορά σε τρόφιμα (κρέας χοιρινό - μοσχαρίσιο, κοτόπουλο, ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά προϊόντα, βρεφικές τροφές, είδη παντοπωλείου, είδη οπωροπωλείου κ.λ.π), σε είδη βασικής υλικής συνδρομής (είδη οικιακού καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, βρεφικά και παιδικά είδη, είδη για άστεγους), αλλά και σε υποστηρικτικές δράσεις που στοχεύουν στην κοινωνική επανένταξη.
Επικεφαλής ο Δήμος Ιωαννιτών
Η προμήθεια των ειδών θα γίνεται από τον επικεφαλής εταίρο Δήμο Ιωαννιτών, όπως και στο προηγούμενο πρόγραμμα. Την Κοινωνική Σύμπραξη που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα απαρτίζουν όλοι οι Δήμοι της Π.Ε. Ιωαννίνων, η Περιφέρεια Ηπείρου, οι δύο Μητροπόλεις Ιωαννίνων και Κόνιτσας, ο ΟΚΠΑΠΑ, το Πανεπιστήμιο, το Επιμελητήριο, η «Μέριμνα», το Π.Τ. Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η ΕΛΕΠΑΠ, η Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας Παρέμβασης, ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων ΑΜΕΑ «ΚΥΨΕΛΗ» και το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής.
Δήλωση Θ. Μπέγκα
«Δυστυχώς η κοινωνία σήμερα βιώνει την ακραία φτώχεια, χιλιάδες συνανθρώπων μας στερούνται ακόμη και τα απαραίτητα κι έχουν ανάγκη στήριξης. Η Δημοτική Αρχή απέδειξε στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής ότι έβαλε προτεραιότητα τον άνθρωπο και τις ανάγκες τους…», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας μετά από αυτή την εξέλιξη.