Αυτή, που προ 20ετίας, είχε «ανάψει» ο παπα-Γιάννης και οι Ενορίτες του…

Ποιοι και πώς έσβησαν τη «φλόγα» που «ζέσταινε» τους γέροντες του Ριαχόβου!

Τελικά μπήκε λουκέτο στο εκεί Γηροκομείο, λαμπρό δημιούργηματου πατέρα Ιωάννη Μπέσιου και πιστών της περιοχής • «Απαγορευτικό» στον ιερέα από κάθε θρησκευτική τελετή!

RIAXOBO KSENONAS

• Σε τούτη την χώρα, όποιος πραγματικά προσφέρει σε συνανθρώπους του, γίνεται συνήθως στόχος απ’ όσους θα έπρεπε να προσφέρουν και οι οποίοι, αντίθετα, επιχειρούν με κάθε τρόπο να... καταπνίξουν κάποιες -ακόμη και φιλανθρωπικές!- πρωτοβουλίες και πράξεις, για να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες και την αδιαφορία τους…

Στα Γιάννινα, είχαμε την περίπτωση του παπα-Θανάση στο Μοναστήρι Ντουραχάνης. Ο πόλεμος που του έγινε από κάποιους, είναι γιατί το ιδιαίτερα σημαντικό έργο του, ενοχλούσε! «Ασπίδα» στον παπα-Θανάση, μπήκαν τότε και παραμένουν να είναι οι εκατοντάδες πιστοί, που βοήθησαν και συνεχίζουν να βοηθούν με κάθε τρόπο το θεάρεστο έργο του.Υπάρχει όμως και μια δεύτερη, μικρότερης εμβέλειας περίπτωση ιερωμένου, που σε ένα μικρό χωριό, το Ριάχοβο Πωγωνίου, με πολύ δουλειά, δωρεές

αλλά και μεγάλη προσωπική προσπάθεια, κατάφερε να δημιουργήσει ένα μικρό Γηροκομείο για τους ηλικιωμένους, όπως και άλλα σημαντικά έργα, χωρίς ούτε ένα ευρώ ενίσχυση από την Εκκλησία ή το Δημόσιο!..
Αυτό βέβαια ήταν το… μέγα λάθος του παπα-Γιάννη Μπέσιου και των Εκκλησιαστικών Συμβούλων του. Μπήκαν στο στόχαστρο κάποιων, οι οποίοι, κατάφεραν να τους οδηγήσουν στην απόγνωση, αντί να τους σφίξουν το χέρι και να τους συμπαρασταθούν. Λες κι ό,τι δημιούργησαν, ήταν προσωπική τους περιουσία κι όχι της Ενορίας στην οποία όλα παραμένουν, με... κλειδαριές προς το παρόν, ενώ κλειδαμπάρωσαν ακόμη και την κεντρική εκκλησία του χωριού!

Το ιστορικό
Το έργο του παπα-Γιάννη και των Εκκλησιαστικών Συμβούλων με το Ίδρυμα που δημιούργησαν, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1998 και τελείωσε τον Δεκέμβριο του 2004, αποκλειστικά με εθελοντική προσφορά όλων τους:
- Κατασκευή και Λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας Γερόντων.
- Κατασκευή Υπαίθριου θεάτρου.
- Διαμόρφωση εξωτερικού χώρου σε τόπο αναψυχής.
- Κατασκευή Νεκροταφείου και Οστεοφυλακίου.
- Ανακαίνιση Κεντρικού Ναού Αγίας Τριάδος.
- Αγορά Λεωφορείου 15 θέσεων.
- Ανακαίνιση Εξωκκλησίων.
- Ενίσχυση Συλλόγου Ριαχόβου και ανακαίνιση της αίθουσας εκδηλώσεων του χωριού.
- Κατασκευή τρίτου ορόφου στο καμπαναριό και τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος καμπάνας.
- Δημιουργία τεχνητής λίμνης 50 στρεμμάτων και εμπλουτισμό της με γόνο ψαριού, σε ένα υπέροχο τοπίο.

Ο Ξενώνας γερόντων...
Ο Ξενώνας για τους γέροντες, που δημιουργήθηκε από τον παπα-Γιάννη και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, είναι ένα υπερσύγχρονο κτίριο που θυμίζει ξενοδοχείο, με άνετα δωμάτια, αίθουσες ψυχαγωγίας, εστιατόρια, μπάνια, ιατρείο, βιβλιοθήκη, αίθουσα τηλεόρασης, δωμάτια κατάκοιτων, κ.λπ. όλα με κεντρική θέρμανση και όλα τα κομφόρ! Στους ηλικιωμένους προσφέρονταν πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο. Τακτική ήταν η επίσκεψη γιατρού και συνεχής η φαρμακευτική κάλυψη για τις ανάγκες των ηλικιωμένων.
Όπως τόνιζαν κάτοικοι της περιοχής στον «Π.Λ.» αλλά και επισκέπτες του Γηροκομείου, οι ηλικιωμένοι που πριν ζούσαν μόνοι τους (κάποιοι κάτω από πολύ κακές συνθήκες), βρήκαν από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Ξενώνα, στέγη, θαλπωρή και οικογενειακό περιβάλλον. Υπήρξαν μάλιστα πολλά αιτήματα από την ευρύτερη περιοχή για φιλοξενία περισσοτέρων, που όμως ο Ξενώνας αδυνατούσε να εξυπηρετήσει. Κι αυτή ήταν η μεγάλη στενοχώρια του παπα-Γιάννη και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, που είχαν αρχίσει να σκέπτονται τρόπους επέκτασής του.
Όσοι ηλικιωμένοι είχαν κάποια αγροτική σύνταξη ή κάποια βοήθεια συγγενών τους, έδιναν ανάλογα ένα μέρος των πόρων αυτών στον Ξενώνα, για να καλύπτει μέρος των εξόδων του. Ήταν ένα Ίδρυμα, που μόνο κολακευτικά σχόλια συγκέντρωνε, όχι μόνο από τους φιλοξενούμενους γέροντες, τους συγγενείς τους ή επισκέπτες, αλλά και από τα ΜΜΕ της Ελλάδος και της Ομογένειας που έκαναν επιτόπια ρεπορτάζ, όπως και ο «Π.Λ.».
Οι περισσότεροι τώρα πληροφορούνται ότι στο Ριάχοβο, αυτή η ωραία προσπάθεια διακόπηκε αιφνιδιαστικά, διότι κάποιοι, κινούμενοι στο παρασκήνιο, έβαλαν στο στόχαστρο αυτούς που παρουσίαζαν πραγματικό έργο.

Το... «μαύρο χρήμα»!
Ο παπα-Γιάννης και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, μπήκαν στο «μάτι» τους πολύ σύντομα, γιατί όλοι απορούσαν πώς, χωρίς οικονομική βοήθεια από την Εκκλησία ή το Κράτος, δημιούργησαν το Γηροκομείο και έκαναν σημαντικά έργα στην ενορία τους. Κατηγόρησαν λοιπόν τον παπα-Γιάννη και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για… «μαύρο χρήμα»!
Πώς όμως έγινε πράξη το όραμα του παπα-Γιάννη και των συνεργατών του στο Ριάχοβο, μόνο μέσα σε λίγα χρόνια;
Ο παπα-Γιάννης και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ζήτησαν τη βοήθεια κρατικών Υπηρεσιών για δωρεάν εκπόνηση μελετών των κτιρίων και βρήκαν συμπαράσταση στον τομέα αυτό... Στη συνέχεια, υπήρξε βοήθεια από διάφορες μικροδωρεές κατοίκων της περιοχής, της πόλης των Ιωαννίνων, ακόμη και των ξενιτεμένων, πολλοί από τους οποίους άμεσα ανταποκρίθηκαν. Μάλιστα, κάθε χρόνο εξέδιδαν Ημερολόγια, που ο ίδιος ο παπα-Γιάννης πουλούσε πόρτα-πόρτα σε όλο το νομό Ιωαννίνων, όπως και αγιογραφίες, αλλά και άλλες δράσεις. Υπήρχαν συμπολίτες που όταν η Εκκλησία Ριαχόβου είχε πρόβλημα π.χ. σε οικοδομικά υλικά, τα πρόσφεραν για να συνεχιστούν τα έργα. Δεν δίστασε λοιπόν ο παπα-Γιάννης να γίνει ακόμη και… αξιοπρεπής ζητιάνος, που «χτυπούσε πόρτες» πολιτών, ζητώντας βοήθεια, σε μια περίοδο βέβαια που δεν υπήρχε η σημερινή οικονομική κρίση. Όλα, όπως μας είπαν, υπό τον συνεχή έλεγχο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής που κατέγραφε τα πάντα!
Έως ότου έφθασε το 2015, όταν ο παπα-Γιάννης έλαβε από «Τεκτονικό Ίδρυμα» 7.500 ευρώ σε κουπόνια για σούπερ-μάρκετ, προκειμένου να γίνουν προμήθειες τροφίμων για το Γηροκομείο. «Κάθε προσφορά στο Γηροκομείο, απ’ όποιον κι αν γινόταν, ήταν αποδεκτή», μας είπε ο παπα-Γιάννης. «Βεβαίως, τότε εγώ δεν γνώριζα τα περί τεκτόνων και ευχαρίστησα τους ανθρώπους που μας βοήθησαν»… Το γεγονός «ξένισε» την Μητρόπολη Ιωαννίνων, που μάλλον βρήκε την ευκαιρία να στραφεί κατά του παπα-Γιάννη και της εκκλησίας του Ριαχόβου… Έτσι, η αντίστροφη μέτρηση άρχισε…

Τι προηγήθηκε
Από στοιχεία που συγκέντρωσε συνεργάτης του «Π.Λ.», το ξεκίνημα έγινε τον Φεβρουάριο του 1998 όταν με απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, -που εγκρίθηκε και από το τότε Μητροπολιτικό Συμβούλιο, άρχισε η κατασκευή του Ιδρύματος. Εκπονείται από την Τεχνική Υπηρεσία της Νομαρχίας Ιωαννίνων ολοκληρωμένη μελέτη, και ο φάκελος στάλθηκε μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας της Ι.Μ. Ιωαννίνων στη Ναοδομία της Εκκλησίας της Ελλάδος για έγκριση, κάτι που έγινε, με την επισήμανση ότι πρέπει να γίνει τοπογραφικό γύρω από το έργο και να είναι θεωρημένο από την Πολεοδομία Ιωαννίνων.

«Φρένο» από Δασαρχείο!
Η Πολεοδομία ενημερώνει ότι χρειάζεται βεβαίωση χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο Ιωαννίνων, που όμως αυτό δεν την χορηγεί γιατί ήδη είχε αρχίσει η κατασκευή του έργου και καθυστέρησε 7 χρόνια μέχρι την έκδοση. Χωρίς άδεια όμως, δεν μπορούσε να βγει άδεια λειτουργίας του κτιρίου ως «ΞΕΝΩΝΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΓΕΡΟΝΤΩΝ», αλλά ούτε και τα σχετικά βιβλία που έπρεπε να τηρούνται.
Έτσι το Ίδρυμα άρχισε να λειτουργεί από το 2006, υπό την σκέπη της Εκκλησίας Αγίας Τριάδος Ριαχόβου, χρησιμοποιώντας το ΑΦΜ της εκκλησίας. Πενταμελές Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, διορισμένο από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο, είχε τον έλεγχο, σε όλα τα νόμιμα βιβλία εσόδων-εξόδων, κ.λπ.
Αυτό γινόταν μέχρι την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος Μητροπολίτης κ. Μάξιμος, ο οποίος δεν εγκρίνει τον προϋπολογισμό-απολογισμό και απαγορεύει να χρησιμοποιεί το Ίδρυμα το ΑΦΜ της Εκκλησίας! Να σημειωθεί ότι με τον αείμνηστο Μητροπολίτη Θεόκλητο Σετάκη, όπως μας είπαν, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Μάλιστα ο ίδιος είχε επισκεφθεί το ίδρυμα δηλώνοντας ότι «δεν ήλπιζα να δω τέτοιο έργο σ’ ένα μικρό χωριό σαν το Ριάχοβο»!

Καταγγελία!..
Τότε φθάνει στον Εισαγγελέα Ιωαννίνων μια ανώνυμη καταγγελία (!), ότι η Εκκλησία Ριαχόβου, δεν έχει άδεια κτιρίου, άδεια λειτουργίας κ.λ.π. και λειτουργεί παράνομα! Ο εισαγγελέας όπως είχε υποχρέωση δίνει εντολή σε ΣΔΟΕ, Πολεοδομία και ΙΚΑ για ελέγχους. Οι έλεγχοι γίνονται και το ΣΔΟΕ επιβάλλει πρόστιμο στο Ίδρυμα 170.000 ευρώ! Παρόμοιο ποσό επιβάλλει και η Πολεοδομία! Για το πρόστιμο του ΣΔΟΕ το Ίδρυμα κάνει προσφυγή, κατά της απόφασης, η οποία ακόμη εκκρεμεί. Το πρόστιμο της Πολεοδομίας διεγράφη με νόμο, που αφορούσε νομιμοποίηση των χώρων.
Αυτά και πολλά παρόμοια οδήγησαν το Ίδρυμα σε σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.

Και επιπλέον... τιμωρία!
Τον Οκτώβριο του 2016, ο Μητροπολίτης Μάξιμος με απόφασή του θέτει σε δίμηνη αργία τον παπα-Γιάννη, πως δήθεν… σκανδαλίζει το πλήρωμα της Εκκλησίας Ριαχόβου, με την επιφύλαξη ότι μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής να εξετάσει εκ νέου την υπόθεση για επέκταση της τιμωρίας! Ταυτόχρονα, όπως μας είπαν, κατάσχει όλα τα βιβλία της εκκλησίας και του Ιδρύματος, εκκενώνει τον Ξενώνα και βάζει διπλές κλειδαριές τόσο στο Ξενώνα όσο και στην Κεντρική Εκκλησία της Αγίας Τριάδος και στην Εκκλησιαστική Ενορία Καταρράκτη, όπου ο παπα-Γιάννης ήταν κι εκεί εφημέριος. Στέρησε δηλαδή από τους ηλικιωμένους της περιοχής, το Γηροκομείο τους, ένα πραγματικό στολίδι, που το είχαν και αποκούμπι, αλλά και από τους κατοίκους την εκκλησία τους!
Τότε ο παπα-Γιάννης βαθειά χολωμένος από την όλη κατάσταση, υποβάλλει τα χαρτιά του (Ιανουάριος 2017) για συνταξιοδότηση. Ταυτόχρονα με έγγραφό του, ζητά από τον Μητροπολίτη, την άδεια να λειτουργεί στην εκκλησία του χωριού του, ή σε εκκλησία γειτονικών χωριών όπου επίσης δεν υπάρχουν ιερείς, για να εκτελεί, αμισθί βεβαίως, το καθήκον του.
Η απάντηση-απόφαση του Μητροπολίτη μόνο έκπληξη μπορεί να προκαλέσει... Του απαγορεύει να τελέσει την Θεία Λειτουργία και να ασκεί οποιοδήποτε από τα εκκλησιαστικά καθήκοντα!

Το παράπονο
του παπα-Γιάννη
Ο 77χρονος παπα-Γιάννης είναι 40 χρόνια περίπου ιερέας. Μιλώντας στον «Π.Λ.» λέει: «Θα μπορούσα να περάσω ήσυχα στην ενορία μου, χωρίς να αγχώνομαι και να τρέχω από το πρωϊ μέχρι το βράδυ. Ήθελα όμως να προσφέρω κάτι κι εγώ στον τόπο μου, όταν μάλιστα έβλεπα μοναχικούς ηλικιωμένους, να ζουν κάτω από συνθήκες που δεν έπρεπε. Προσπάθησα, έτρεξα, ζητιάνεψα και είχα την τύχη και ευτυχία με την βοήθεια του Θεού, να δω τους κόπους μου να αποδίδουν. Τώρα; Έβαλαν παντού διπλές κλειδαριές, μου απαγόρευσαν να εκτελώ τα καθήκοντα μου σαν ιερέας, και κάθομαι απ’ έξω αναλογιζόμενος τι ζημιές μπορούν να γίνουν στον ξενώνα από υγρασία, ποντίκια, κ.λπ. χωρίς εγώ να μπορώ να τον προστατέψω. Τι φοβούνται; Περιουσία της ενορίας είναι όσα δημιούργησα, δεν θα τα πάρω εγώ μαζί μου... Στο χωριό θα μείνουν, αλλά γιατί να καταστραφούν; Παρακαλώ θερμά τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Μάξιμο να δώσει εντολή να ξεκλειδωθούν οι διπλές κλειδαριές του πρώην Γηροκομείου, να λειτουργήσει η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το υπαίθριο θέατρο κ.α. που όλα θα ελέγχονται από τους κατοίκους. Πάντως, εγώ από την καρδιά μου –και μέσω του «Π.Λ.»-, ευχαριστώ και πάλι όλους όσους μας βοήθησαν όλα αυτά τα χρόνια και στάθηκαν δίπλα μας στην υπερπροσπάθεια που έγινε. Προσεύχομαι ο Μεγαλοδύναμος Θεός που όλους μας κρίνει, να τους έχει καλά τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Το μυαλό μου όμως συνεχώς είναι στους γέροντες που έχασαν τον ξενώνα τους...»

Να ανοιχθούν οι λογαριασμοί μου!
Πριν λίγες μέρες –και με αφορμή κάποιο σχετικό δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας- ο παπα-Γιάννης, με επιστολή του προς τον Μητροπολίτη Μάξιμο, εκφράζει την πικρία του για κάποιες «εντελώς ψευδείς και αβάσιμες αναφορές» σε βάρος του, ότι δήθεν πλούτισε πουλώντας ημερολόγια! Απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Μάξιμο, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «…όσο για τα περιουσιακά μου στοιχεία δέχομαι να ανοιχθούν όλοι οι λογαριασμοί για να ξέρει ο κόσμος ότι δεν είμαι πλούσιος. Γιατί αυτό δεν ταιριάζει σε ανθρώπους που υπηρετούν τον Άγιο Θεό… Εγώ πάντως έχω τη συνείδησή μου αναπαυμένη. Το μόνο μου λάθος ήταν πνευματικό και όχι υλικό», τονίζει ο παπα-Γιάννης, αναφερόμενος στην αποδοχή βοήθειας προς το Γηροκομείο από τους Τέκτονες, χωρίς όμως αυτό να το γνωρίζει από πριν. «Σας ζητώ και πάλι να με συγχωρέσετε. Εγώ είμαι έτοιμος να εξομολογηθώ ενώπιών Σας, μπροστά σε όλο το ποίμνιό Σας, για να σας αποδείξω την καθαρότητα της ψυχής μου και ότι δεν υπάρχει δόλος…»
* * *
Ο «Π.Λ.» τι άλλο να προσθέσει στα όσα αυθόρμητα ο ιερέας αναφέρει προς τον Μητροπολίτη Μάξιμο, ο οποίος συχνά και από άμβωνος διακηρύσσει τη συγχώρεση; Πιστεύουμε ότι και στην περίπτωση του παπα-Γιάννη, θα το κάνει πράξη…