Γεμίζουν τα χωριά και οι παραλίες…

Από σήμερα και οι Ηπειρώτες στη μεγάλη«έξοδο» του Δεκαπενταύγουστου!

Έφθασαν και πολλοί ξενιτεμένοι για να γιορτάσουν το  «Πάσχα του Καλοκαιριού» στις πατρογονικές τους εστίες

TROXONOMOS

• Μπορεί να μας χωρίζουν πέντε μέρες από τον Δεκαπενταύγουστο, την πιο μεγάλη θρησκευτική γιορτή του καλοκαιριού, όμως ήδη οι Ηπειρώτες κινούνται σε ρυθμούς εορταστικούς.
Η μαζική «έξοδος» από τα αστικά κέντρα αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα, αφού οι περισσότεροι έχουν εξασφαλίσει και τις δυο εργάσιμες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας (Δευτέρα – Τρίτη), προκειμένου να αποδράσουν είτε σε κάποια κοντινή παραλία, είτε -η πλειοψηφία- στα χωριά τους, που αυτή την περίοδο έχουν την… τιμητική τους!

Πήραν ζωή!
Σπίτια άνοιξαν, καφενεία γέμισαν, εκκλησίες λειτούργησαν, ενώ οι Δήμοι, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τις Αδελφότητες, έχουν ετοιμάσει πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, για να μην αφήσουν κανέναν παραπονεμένο, ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό! 

Ζαγόρι, Κόνιτσα, Πωγώνι, Δωδώνη, Τζουμέρκα και άλλες περιοχές υποδέχονται τους απόδημους, που φθάνουν καθημερινά, για να ανταμώσουν με συγγενείς και φίλους στα κοινά τραπέζια, που σχεδόν όλα τα χωριά πραγματοποιούν αυτές τις μέρες.
Τα προβλήματα για λίγο μπαίνουν στην άκρη και την θέση τους παίρνουν οι ιστορίες με αναμνήσεις από τα παλιά…

Πολλές εκδηλώσεις
Αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις, οι οποίες για ακόμη μια χρονιά δεν περιορίζονται στα παραδοσιακά πανηγύρια, που βέβαια εξακολουθούν να προσελκύουν τον περισσότερο κόσμο.
Ενδιαφέρουσες ημερίδες για σημαντικά προβλήματα που απασχολούν την Ηπειρωτική ύπαιθρο, παρουσιάσεις βιβλίων, επιστημονικές ημερίδες, θεατρικές παραστάσεις, συμπόσια, εκθέσεις, αφιερώματα, συναυλίες, αθλητικά δρώμενα, δίνουν ζωή στα χωριά που τα μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου, βρίσκονται σε… χειμερία νάρκη!

Επί ποδός η Τροχαία…
Όλες αυτές τις μέρες, η κίνηση στον οδικό, κυρίως επαρχιακό, δίκτυο, είναι ιδιαίτερα αυξημένη, γι’ αυτό και η παρουσία της Τροχαίας Ιωαννίνων θα είναι ενισχυμένη σε όλους τους δρόμους.
Ο Διοικητής της Γ. Αζέλης κάλεσε τους οδηγούς να τηρούν πιστά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να μην οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ και φυσικά να μην υπερβαίνουν τα όρια ταχύτητας, καθώς είναι η παράβαση που ευθύνεται για τα θανατηφόρα τροχαία στους δρόμους της Ηπείρου.
Στο μεταξύ, σε ισχύ τίθενται από σήμερα, Παρασκευή τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας, για να διευκολυνθεί η μεγάλη έξοδος των αδειούχων για το Δεκαπενταύγουστο.
Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν επίσης και οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.