Ένας στους πέντε κατοίκους της σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Οι φοιτητές αναπόσπαστο «κομμάτι» για την πρωτεύουσα της Ηπείρου!

Διαμερίσματα στο κέντρο, κυρίως δυάρια και γκαρσονιέρες, αναζητά η πλειοψηφία των πρωτοετών.

• Ν. ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΗΣ (κτηματομεσίτης): Eίναι «παραμύθι» ότι είμαστε η πιο ακριβή πόλη…

ENOIKIASTHRIA FOITHTES

• Έτοιμοι να ριχτούν στο «κυνήγι» των καταλυμάτων που θα τους φιλοξενήσουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, είναι και φέτος οι χιλιάδες φοιτητές που θα εισαχθούν ως πρωτοετείς στα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων!
Ο χρόνος για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ μετράει αντίστροφα, αφού αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα, η πόλη, προετοιμάζεται για την έλευση νέων… ορδών, καθώς οι φοιτητές αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της και σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της, το οποίο αναντίρρητα προσφέρει πολλά στην τοπική οικονομία.
Όσο για τις τιμές των ενοικίων, αυτές παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με τον γνωστό συμπολίτη μας κτηματομεσίτη Νίκο Σολομωνίδη, μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.», να χαρακτηρίζει ως «παραμύθια» όσα ακούγονται ότι τα Γιάννενα είναι η πιο ακριβή πόλη στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης!
Το 20% φοιτητές!
Τα Γιάννενα διαθέτουν σήμερα το υψηλότερο ποσοστό φοιτητών ανά κάτοικο σε όλη τη χώρα, καθώς οι σπουδαστές στο Πανεπιστήμιο αποτελούν σχεδόν το 20 – 21% του συνολικού πληθυσμού της πόλης. Περίπου 21.000 φοιτητές βρίσκονται σήμερα στα Γιάννενα των 110.000 κατοίκων! Αντιλαμβάνεται επομένως εύκολα κανείς πόσο σημαντική είναι η παρουσία του φοιτητικού πληθυσμού για την τοπική οικονομική δραστηριότητα.
Σε άλλες πόλεις με μεγάλα Πανεπιστήμια, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη οι φοιτητές αντιστοιχούν περίπου στο 5% του συνολικού πληθυσμού. Η διαφορά λοιπόν με τα Γιάννενα είναι εντυπωσιακή.
Στο μεταξύ, η ίδρυση νέων τμημάτων στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ηπείρου, μετά τη συνένωσή του και με το ΤΕΙ θα αυξήσει σημαντικά από τον επόμενο χρόνο, κατά 800 – 1.000 άτομα, τους φοιτητές του Πανεπιστημίου μας!
Πρώτα το κέντρο…
Όλοι αυτοί οι φοιτητές, αν μπορούσαν, θα έμεναν στο κέντρο της πόλης, τονίζει ο κ. Σολομωνίδης, o οποίος έχει μακρά εμπειρία στην κτηματομεσιτική, αφού είναι γεγονός πως όσοι αναζητούν στέγη για τις σπουδές τους, πρώτα ρωτούν αν υπάρχουν διαθέσιμα διαμερίσματα στην «καρδιά» των Ιωαννίνων κι έχουν τους λόγους τους γι’ αυτό.
Για παράδειγμα, μετράει το γεγονός ότι στο κέντρο υπάρχει η αγορά και βρίσκει κανείς τα πάντα. Επίσης, η αστική συγκοινωνία, η οποία σταματάει καθημερινά στις 11.40 το βράδυ, δεν διευκολύνει τους φοιτητές στις εξόδους τους. Όταν κανείς διαμένει περιφερειακά της πόλης, για να επιστρέψει από τη βραδινή του έξοδο στις 12 ή αργότερα αναγκάζεται να πάρει ταξί, με το κόστος της μετακίνησης να αυξάνει κι αυτό είναι κάτι που οι φοιτητές μετρούν!
Ποιο όμως είναι το ιδανικό σπίτι, αυτό που αναζητούν κατά κύριο λόγο οι πρωτοετείς φοιτητές; Ένα δυάρι στο κέντρο, με αυτόνομη θέρμανση και ως δεύτερη επιλογή ακολουθεί η γκαρσονιέρα – στούντιο, επίσης στο κέντρο και με αυτονομία.
Προσφορά - ζήτηση
Με βάση τους νόμους της αγοράς, η ζήτηση διαμορφώνει και τις τιμές, οπότε οι δύο παραπάνω κατηγορίες διαμερισμάτων είναι και οι πιο ακριβές όσον αφορά στο ενοίκιό τους. Τα κεντρικά δυάρια τιμώνται σήμερα στα 300 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ αντίστοιχα οι γκαρσονιέρες του κέντρου κοστίζουν γύρω στα 250 ευρώ. Φυσικά τα ανακαινισμένα δυάρια με αυτόνομη θέρμανση ανεβαίνουν ως τα 350 ευρώ, ενώ περιφερειακά της πόλης τα ενοίκια εμφανίζονται μειωμένα τουλάχιστον κατά 50 ευρώ για όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων. Οι παραπάνω τιμές είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με τις περσινές ή και λίγο χαμηλότερες, όπως σημειώνει ο κ. Σολομωνίδης.
«Δεν είμαστε ακριβοί…»
Τελικά είναι ακριβά τα Γιάννενα για τους φοιτητές ή όχι; Ο έμπειρος κτηματομεσίτης χαρακτηρίζει «παραμύθια» όσα λέγονται περί της πιο ακριβής πόλης στην Ελλάδα! Όπως λέει, «οι τιμές στα Γιάννενα είναι απολύτως λογικές, αν λάβει κανείς υπόψη τη σχέση προσφοράς και ζήτησης». Η ζήτηση διαμορφώνει τις τιμές και στην πρωτεύουσα της Ηπείρου αυτή είναι μεγάλη, αφού σχεδόν ένας στους πέντε κατοίκους της είναι φοιτητής! «Όταν 20.000 φοιτητές αναζητούν στέγη στο κέντρο είναι δυνατόν να μην αυξάνουν οι τιμές στα διαμερίσματά του;», αναρωτιέται, επισημαίνοντας όμως πως ο μέσος όρος στα ενοίκια δε βγαίνει μόνο από το κέντρο αλλά και με βάση το τι συμβαίνει και περιφερειακά της πόλης όπου τα ενοίκια είναι σαφώς πιο χαμηλά.
«Σε σύγκριση με μικρότερες πόλεις που φιλοξενούν φοιτητές όπως η Άρτα, η Πρέβεζα, το Αγρίνιο, η Κοζάνη κ.λ.π. τα Γιάννενα έχουν πιο ακριβά ενοίκια, όμως δεν προσφέρουν τις ίδιες προϋποθέσεις φοιτητικής ζωής. Πρόκειται για ανόμοια μεγέθη», επισημαίνει ο κ. Σολομωνίδης και προσθέτει: «Αν τα Γιάννενα είναι ακριβά η Θεσσαλονίκη τότε τι είναι; Όσο κοστίζει ένα πολύ καλό σπίτι εδώ, τιμάται ένα παμπάλαιο διαμέρισμα στην Θεσσαλονίκη μόνο και μόνο επειδή βρίσκεται στο κέντρο της».
Όσο για εκείνους που προσφέρουν διαμερίσματα για ενοικίαση, τους συνιστά και δημόσια να μεριμνούν για την παροχή στέγασης υψηλής ποιότητας στους φοιτητές έχοντας πάντα στο μυαλό τους πόσα ξένα παιδιά ζουν στην πόλη μας και τι χρήματα αφήνουν σ’ αυτήν.