Πιο πολλοί επισκέπτες στην Ήπειρο από θαλάσσης, ξηράς και αέρος!

- Ευοίωνες οι προοπτικές για τον Τουρισμό, αφού οι απ’ ευθείας πτήσεις από το εξωτερικό προς τα Γιάννενα θα είναι περισσότερες

• Στο εσωτερικό η Sky Express σπάει το μονοπώλιο της Aegean, με φθηνό εισιτήριο…

AERODROMIO IOANNINA LARNAKA TUS2

• Οδεύοντας και ημερολογιακά προς το τέλος του καλοκαιριού, η επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου βρίσκεται στην τελική φάση. Κάθε… κατεργάρης στον πάγκο του λέει η λαϊκή παροιμία για να ξεκινήσει σιγά σιγά ο προγραμματισμός μιας ακόμη πολύ δύσκολης χρονιάς, θεωρητικά εκτός μνημονίων, ουσιαστικά όμως με δυσβάστακτες οικονομικές υποχρεώσεις που θα πρέπει να διευθετηθούν, χωρίς παρεκκλίσεις!
Από την μια η ανακοίνωση των βάσεων αυτή την εβδομάδα και από την άλλη ο καιρός που άρχισε να γίνεται φθινοπωρινός – τουλάχιστον στην περιοχή μας - οδηγεί τους αδειούχους του Αυγούστου πίσω στη βάση τους, δίνοντας την σκυτάλη σε όσους δεν έχουν υποχρεώσεις και επιλέγουν τον Σεπτέμβριο, για πιο ήρεμες διακοπές στα παράλια και τα ορεινά της Ηπείρου, μακριά από την πολυκοσμία!

Πληθώρα επισκεπτών!
Αν και στην περιοχή μας το καλοκαίρι από πλευράς θερμοκρασιών, δεν ήταν ιδιαίτερα «καυτό», όμως πλήθος αποδήμων, αλλά και ξένων επισκεπτών βρέθηκαν στην Ήπειρο, στα παράλια και τα ορεινά χωριά της, για θερινές διακοπές. Οι εκδηλώσεις του Αυγούστου πλούσιες, ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριουδάκι, δίνοντας ζωή – έστω και για λίγο – σε περιοχές που το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου, δεν υπάρχει καν ίχνος ζωής! Πανηγύρια, εκδηλώσεις, εκθέσεις, συναυλίες, και άλλα δρώμενα σε πλατείες χωριών, εκκλησίες, δίπλα σε ποτάμια και λίμνες, προσήλκυσαν ντόπιους και ξένους και τώρα βαδίζοντας προς το τέλος τους, θα γίνει ο απολογισμός για να ακολουθήσει ο προγραμματισμός για την επόμενη χρονιά. Οι περισσότεροι Δήμοι, μαζί με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τις Αδελφότητες που είναι υπεύθυνοι για τις διοργανώσεις όλων των εκδηλώσεων, σε γενικές γραμμές, έμειναν ικανοποιημένοι κι αυτό τους κάνει να βάζουν ακόμη πιο ψηλά τον πήχη για την επόμενη χρονιά!

Ευοίωνες οι προοπτικές...
Πλησιάζοντας προς την λήξη της θερινής περιόδου, οι προοπτικές για τον Τουρισμό στην Ήπειρο, μπορούν να χαρακτηριστούν ευοίωνες. Σ’ αυτό πολύ σημαντικό ρόλο βεβαίως παίζουν οι σύγχρονοι οδικοί άξονες, οι οποίοι μπορούν να οδηγούν πλέον γρήγορα και με ασφάλεια τους επισκέπτες στην περιοχή μας. Μια πραγματικότητα που αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, μιας και όλα δείχνουν πως σταδιακά αίρεται και η από αέρος απομόνωση της Ηπείρου. Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, μέσα από πολλές δυσκολίες και εμπόδια, φαίνεται πως βρίσκει την πορεία του, συμβάλλοντας κι αυτό περισσότερο στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την περιοχή μας. Εκτός από την εσωτερική πτήση (Γιάννενα – Αθήνα) που από την 1η Νοεμβρίου θα γίνεται από δυο αεροπορικές εταιρίες -έρχεται η Sky Express να σπάσει το μονοπώλιο της Aegean- ενώ οι πολίτες περιμένουν να πέσουν και οι τιμές των εισιτηρίων (λέγεται ότι θα είναι περίπου στα 45 ευρώ), όλα δείχνουν ότι θα αυξηθούν στο εγγύς μέλλον και οι πτήσεις εξωτερικού, που είναι και το μέγα ζητούμενο!
Φαίνεται πως από το 2019 θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η παρουσία Σκανδιναβών στην Ήπειρο, καθώς το Αεροδρόμιο των Ιωαννίνων εκτός από την Κοπεγχάγη και την Στοκχόλμη, θα συνδεθεί και με άλλους προορισμούς (Όσλο, Ελσίνκι και Γκέτεμποργκ), ενώ τη δική της δυναμική έχει ήδη αποκτήσει και η σύνδεση με την Λάρνακα της Κύπρου.
•••••
Αυτές οι εξελίξεις μόνο αισιοδοξία μπορούν να γεμίσουν τους επαγγελματίες τουρισμού, αλλά και γενικά τους τοπικούς φορείς, αφού η Ήπειρος θα δέχεται απευθείας ξένους τουρίστες, που θα την επιλέγουν στοχευμένα.
Αρκεί όλοι να εκμεταλλευτούν σωστά αυτές τις νέες συγκυρίες και να πιέσουν για ολοκλήρωση του αεροδρομίου, γεγονός που θα έδινε μεγαλύτερη δυνατότητα για περισσότερες απ’ ευθείας πτήσεις και από άλλες χώρες.