ΕΣΕΕ: Η υπερφορολόγηση «στραγγίζει» την αγορά

Ούτε οι θερινές εκπτώσεις έδωσαν «ανάσα» στους Γιαννιώτες εμπόρους

Πτωτική η πορεία του τζίρου, με την Άρτα να καταγράφει την μεγαλύτερη μείωση (ξεπέρασε το 40%!)

EKPTOSEIS KALOKAIRI

• Δεν κατάφερε να πιάσει τον στόχο των 6 δισ. ευρώ ο τζίρος του διμήνου – Ιουλίου (περίοδος εκπτώσεων) στο λιανικό εμπόριο, ένα γεγονός που όχι μόνο δεν ικανοποίησε τις επιχειρήσεις – κυρίως τις μικρομεσαίες – αλλά τις προβλημάτισε ακόμη περισσότερο για το τι «μέλλει γενέσθαι» το επόμενο διάστημα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ) έδειξαν ότι η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση «θερινής ραστώνης», αφού στις περισσότερες περιοχές η κίνηση ήταν υποτονική, αποδεικνύοντας ότι πλέον οι καταναλωτές δεν μπορούν να ψωνίσουν ούτε στις εκπτώσεις! Οι περισσότερες επιχειρήσεις (60%) παρουσίασαν μείωση των πωλήσεών τους τη θερινή εκπτωτική περίοδο που ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ περίπου μία στις τέσσερις σταθεροποίησε τις πωλήσεις στα περσινά επίπεδα.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασ. Κορκίδης, σχολιάζοντας την έρευνα ήταν κατηγορηματικός: «το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ της α’ δόσης του φόρου εισοδήματος στο τέλος Ιουλίου σίγουρα έλειψε από τη κατανάλωση και γενικότερα είναι αντιληπτό ότι η υπερφορολόγηση "στραγγίζει" την αγορά…»!

Η εικόνα στην Ήπειρο
Απογοητευτική είναι η εικόνα και στην Ήπειρο, με τους καταστηματάρχες, δυστυχώς, να επιβεβαιώνονται που κρατούσαν «μικρό καλάθι» εξαρχής. «Δεν ζούμε σε άλλο πλανήτη, ξέρουμε ότι ο καταναλωτής τα βγάζει πολύ δύσκολα πέρα. Οι υποχρεώσεις του είναι πολλές, το εισόδημα μικρό με αποτέλεσμα οι όποιες αγορές να αφορούν τα απολύτως απαραίτητα. Βέβαια, πολλές είναι και οι δικές μας οι υποχρεώσεις προς Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία και σήμερα πλέον για έναν μικρομεσαίο είναι άθλος να κρατά ζωντανή την επιχείρησή του», ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» παλιός έμπορος Γιαννιώτης, κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στην τοπική αγορά, με αφορμή τη λήξη των θερινών εκπτώσεων.
Την παραπάνω δύσκολη κατάσταση επιβεβαιώνουν και οι εκτιμήσεις των Εμπορικών Συλλόγων, που αφορούν την εξέλιξη του κύκλου εργασιών κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων. Σύμφωνα με αυτές λοιπόν στα Γιάννενα η πτώση του τζίρου κυμάνθηκε από 1% - 10%, ενώ μεγάλη χαμένη αποδείχθηκε η αγορά της Άρτας, όπου η πτώση ήταν μεγαλύτερη από 41%! Στην Ηγουμενίτσα, ο τζίρος κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ στοιχεία δεν υπάρχουν για την Πρέβεζα.

Κερδισμένοι οι «μεγάλοι»
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, οι επιδόσεις των εμπορικών επιχειρήσεων φαίνεται να διαφοροποιούνται ανάλογα τον τόπο εγκατάστασης και το μέγεθος της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, οι μικρές επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο καθώς και οι αυτoαπασχολούμενοι παρουσίασαν μείωση πωλήσεων σε σύγκριση με τον προηγούμενο έτος. Αντίθετα, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις εμφάνισαν είτε σταθερότητα είτε αύξηση στις πωλήσεις τους. Επομένως, και με δεδομένο ότι οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις είναι πιο ελκυστικές κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων και εκπροσωπούν μεγάλο μερίδιο του λιανικού εμπορίου καθίσταται σαφές ότι το εμπόριο κινείται σε δύο ταχύτητες.

Επιμέρους στοιχεία
- Η μέση μείωση των πωλήσεων ήταν περίπου -10%, ενώ το ύψος του ποσοστού έκπτωσης στις εμπορικές αγορές κυμάνθηκε από 21% έως 40%.
- Όσον αφορά την καλύτερη περίοδο των θερινών εκπτώσεων, οι περισσότερες επιχειρήσεις (44%) κρίνουν ως καλύτερη αγοραστικά περίοδο το πρώτο εικοσαήμερο τις εκπτωτικής περιόδου, δηλαδή από 9/7/2017 έως 31/7/2017. Σημαντικό είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων (29%) που προτιμά με όρους αγοραστικής κίνησης την επόμενη ακριβώς περίοδο (1/8-15/8).
- Σχετικά με τον τρόπο πληρωμής που επέλεξαν οι καταναλωτές για τις αγορές τους εντός των θερινών εκπτώσεων, το 48% των επιχειρηματιών απάντησε ότι ήταν κυρίως με πιστωτικές κάρτες, το 33% ότι χρησιμοποίησαν πιστωτικές κάρτες και μετρητά στον ίδιο βαθμό και το 18% κυρίως με μετρητά.
- Για τα καταστήματα που άνοιξαν την Κυριακή 15 Ιουλίου, το 47% των επιχειρηματιών πιστεύει ότι το άνοιγμα του καταστήματος την Κυριακή δεν επηρέασε τον συνολικό τζίρο της θερινής εκπτωτικής περιόδου, το 49% ότι τον επηρέασε αρνητικά και μόλις το 4% δηλώνει ότι συνέτεινε θετικά. Σημειώνεται, ότι το 4% αποτελεί τη χειρότερη επίδοση για τις Κυριακές που έχει καταγραφεί ποτέ από τις έρευνες της ΕΣΕΕ. Το 77% των επιχειρήσεων που άνοιξαν την Κυριακή 15 Ιουλίου τα καταστήματά τους έχουν επωμιστεί οι ίδιοι την κάλυψη της ανάγκης απασχόλησης προσωπικού, ενώ το 23% έχει επεκτείνει το ωράριο των υπαλλήλων που απασχολεί.