Μελέτη εκπονούν Περιφέρεια και ΤΕΙ Ηπείρου

Αναζητείται στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας

Θετική η αποτίμηση των δεσμεύσεων Κ. Μητσοτάκη κατά των «ελληνοποιήσεων» αγροτικών προϊόντων

• Εγκαταλείπονται στην τύχη τους οι «μικροί» γαλακτοπαραγωγοί

PROBATA KOPADI BOSKOS

 

• Μια ακόμη πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας στην Ήπειρο σε νέες βάσεις αναλαμβάνουν από κοινού Περιφέρεια και ΤΕΙ Ηπείρου.
Η πρωτοβουλία συνοψίζεται σε έρευνα – μελέτη για τη σημερινή διάρθρωση της αιγοπροβατοτροφίας, η διαπίστωση/καταγραφή τυχόν αδυναμιών, παθογενειών ή και στρεβλώσεων του παραγωγικού συστήματος και η διερεύνηση στρατηγικών που θα συμβάλουν στη βελτίωση του παραγωγικού συστήματος, την εξασφάλιση ικανοποιητικού εισοδήματος στους αιγοπροβατοτρόφους και τη βιώσιμη ανάπτυξη αυτής της ιδιαίτερης και φτωχότερης περιφέρειας της Ε.Ε..
Πέραν αυτών θα επιδιωχθεί και η τεκμηρίωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας και ταυτότητας συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών της Ηπείρου: Τζουμέρκων, Μετσόβου, Γράμμου, Ζαγορίου, Σουλίου, ώστε οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου να έχουν τη δυνατότητα να στραφούν σε μορφές ολοκληρωμένης διαχείρισης των εκμεταλλεύσεών τους, μέσω της ενδεχόμενης διαφοροποίησης των παραγωγικών συστημάτων που εφαρμόζουν (π.χ. εκτατικό, ημιεκτατικό, ημιεντατικό, εντατικό, βιολογικό, μετακινούμενο).
Η μελέτη έχει προϋπολογισμό 92.752 ευρώ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε δώδεκα μήνες. Τα συμπεράσματα όσο χρήσιμα κι αν είναι, όσες υλοποιήσιμες προτάσεις θα περιλαμβάνουν, από μόνα τους δεν μπορούν να δώσουν «ανάσα» στη χειμαζόμενη σήμερα κτηνοτροφία, από την υψηλή φορολογία, το υψηλό κόστος των ζωοτροφών και τις ανεξέλεγκτες ακόμη ελληνοποιήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων, που από το 2016 και εντεύθεν έχει συμπαρασύρει τις τιμές στα «τάρταρα».
«Φρένο» στις εισαγωγές
Οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τους τελευταίους μήνες για την προστασία των προϊόντων Π.Ο.Π. ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και τον περιορισμό της χρήσης εισαγόμενου γάλακτος, φαίνεται να έχει κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές και κυρίως να έχει κάνει «κτήμα» σε πολύ περισσότερους τις συνέπειες που έχουν για την ελληνική κτηνοτροφία οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές. Ήδη το τελευταίο δίμηνο ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ- σύμφωνα με πληροφορίες- έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται συστηματικά για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα ισοζύγια γάλακτος- παραγόμενων προϊόντων, ενώ βαρύνουσας σημασίας ήταν οι δηλώσεις του Προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, την περασμένη Τετάρτη από τη Σαμαρίνα, ότι είναι αποφασισμένος αναλαμβάνοντας την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, να εφαρμόσει αυστηρούς ελέγχους για την πάταξη φαινομένων ελληνοποίησης κρεάτων και γάλακτος. Η επισήμανσή του, μάλιστα ότι οι έλεγχοι είναι θέμα πολιτικής βούλησης και όχι οικονομικών μέσων, επιβεβαιώνει και όλους όσοι καταλόγιζαν πολιτικές ευθύνες στη σημερινή Κυβέρνηση για μια «χαμένη διετία» στον τομέα αντιμετώπισης των αθρόων εισαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων, που γίνονται μεν νόμιμα, αλλά στη συνέχεια «αποκρύπτεται» η προέλευσής τους.
Η «ΔΩΔΩΝΗ» εγκαταλείπει τους «μικρούς»;
Εκτός όμως της συνεχούς πτώσης των τιμών του εισκομιζόμενου γάλακτος, οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου και ειδικότερα οι μικροί, αυτοί δηλαδή που κρατούν «ζωντανά» ακόμη τα χωριά και την ύπαιθρο, έρχονται αντιμέτωποι και με ένα επιπρόσθετο πρόβλημα: Όπως έλεγαν αρκετοί από αυτούς η γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», αρχίζει πλέον να διακόπτει τη συνεργασία της με κτηνοτρόφους με μικρή ημερήσια παραγωγή γάλακτος. Ήδη το προμήνυμα είχε δοθεί με τη διακοπή της παραλαβής γάλακτος τον μήνα Ιούλιο από μικρές μονάδες, αλλά τώρα η τάση αυτή δείχνει ότι θα γενικευτεί την ερχόμενη γαλακτοκομική περίοδο. Αυτό έχει θορυβήσει τους μικρούς παραγωγούς, που όλα αυτά τα χρόνια στήριζαν τη «Δωδώνη», πολλοί εκ των οποίων άρχισαν να διερευνούν τη δυνατότητα συνεργασίας τους με κάποιες από τις άλλες μικρές τυροκομικές μονάδες, οι οποίες ωστόσο αδυνατούν λόγω υποδομών, αλλά και δικτύων διανομής, να κάνουν δεκτά όλα τα αιτήματα και έτσι ένας μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων είναι σήμερα στον «αέρα».
Η κατάσταση που διαμορφώνεται, συνεχώς επιδεινώνεται και έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες που καταβάλλονται από Πολιτεία, Περιφέρεια, Δήμους, να πείσουν νέους να δραστηριοποιηθούν στην κτηνοτροφία, την οποία ετοιμάζονται να εγκαταλείψει και κόσμος που ασκεί το επάγγελμα επί δεκαετίες. Η ανάσχεση της τάσης αυτής, έστω και προσωρινή, οφείλεται στην προσμονή που υπάρχει για κυβερνητική αλλαγή, που η δυναμική ανάπτυξης που ελπίζεται να δοθεί στην ελληνική οικονομία, θα συμπαρασύρει προς θετική κατεύθυνση και την ηπειρωτική κτηνοτροφία. Οι αντοχές όμως εξαντλούνται και ο χρόνος μετρά αντίστροφα.