Νέα «σελίδα» με πολλές προκλήσειςγια το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων!

- Σήμερα (11.30 π.μ.) η τελετή παράδοσης – παραλαβής της Πρυτανικής Αρχής

- Τι πέτυχε ο Γ. Καψάλης, ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα για τον Τριαντ. Αλμπάνη…

PANEPISTHMIO IOANNINA KTHRIO

• Νέα «σελίδα» γράφεται από σήμερα στο βιβλίο ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με την επίσημη τελετή παράδοσης – παραλαβής της Διοίκησής του. Ο απερχόμενος Πρύτανης Γιώργος Καψάλης παραδίδει τη θέση του και το «τιμόνι» του κορυφαίου εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Ηπείρου στον Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία για δεύτερη φορά, καθώς έχει ήδη στο ενεργητικό του μία θητεία ως Πρύτανης, ενώ υπήρξε και αναπληρωτής Πρύτανη του προκατόχου του.
Η τελετή παράδοσης της σκυτάλης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα λάβει χώρα σήμερα, ώρα 11.30 π.μ., στην Αίθουσα Τελετών «Γεώργιος Μυλωνάς» παρουσία Αρχών της Ηπείρου, των Ιωαννίνων και μελών της τοπικής Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει έκθεση Πεπραγμένων Πρυτανείας για την τετραετία 2014 - 2018 από τον απερχόμενο Πρύτανη Γιώργο Καψάλη, επίδοση του Πρυτανικού Διασήμου στον Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και ομιλία του νέου Πρύτανη.

Εμπόδια και επιτυχίες
Ο απερχόμενος Πρύτανης αναμένεται να αναφερθεί στα όσα έγιναν επί θητείας του στο Πανεπιστήμιο, η οποία είναι γεγονός ότι συνέπεσε με ιδιαίτερα δύσκολες περιστάσεις, γενικότερα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με βασικότερο πρόβλημα το περαιτέρω «ψαλίδισμα» του τακτικού προϋπολογισμού των ιδρυμάτων, εξαιτίας του οποίου δημιουργήθηκαν σοβαρές λειτουργικές δυσκολίες. Αυτό συνέβη φυσικά και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Όσο για τις επιτυχίες της απερχόμενης Πρυτανικής Αρχής, σημαντικότερη όλων είναι προφανώς η ίδρυση της πολυπόθητης Πολυτεχνικής Σχολής με βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση τη σύσταση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και την καθιέρωση σπουδών πενταετούς διάρκειας παράλληλα με την εξασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των τριών Τμημάτων που την απαρτίζουν.
Εξάλλου, οι Πρυτανικές Αρχές υπό τον κ. Καψάλη κλήθηκαν να διαχειριστούν το μεγάλο εγχείρημα της συνένωσης του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ηπείρου, κυρίως το κομμάτι της προετοιμασίας του, καταφέρνοντας να διατηρήσουν, εν πολλοίς, τις ισορροπίες και να πετύχουν, μέσω της διαπραγμάτευσης, αρκετές θετικές αποφάσεις για το Ίδρυμα.
Επί θητείας Γ. Καψάλη, ενισχύθηκε τέλος ο τομέας της φοιτητικής μέριμνας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ προχώρησαν οι διαδικασίες για την κατασκευή και νέας φοιτητικής εστίας στην Πανεπιστημιούπολη, η οποία θα ενισχύσει σημαντικά τις υποδομές της, με τη σχετική μελέτη να έχει υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας.

Πολλές οι προκλήσεις
Όσο για τον νέο Πρύτανη, τον Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, αυτός αναλαμβάνει το «τιμόνι» σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καθώς ξεκινάει η κυρίως φάση της ενοποίησής του με το ΤΕΙ Ηπείρου και τα ανοιχτά ζητήματα είναι πολλά και σημαντικά. Το επόμενο διάστημα λοιπόν ο κ. Αλμπάνης θα έχει πολλή δουλειά, ωστόσο διαθέτει την εμπειρία ώστε να αντιμετωπίσει όλες τις απαιτήσεις που συνεπάγεται η ενοποίηση των δύο Ιδρυμάτων, ενώ έχει καταρτίσει και ένα πλήρες σχέδιο για το πώς θα πορευθεί το διευρυμένο πλέον Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τα επόμενα χρόνια. Σχέδιο που καλείται τώρα να υλοποιήσει.
Πάντως, ο νέος Πρύτανης είχε δώσει, αμέσως μετά την εκλογή του στη θέση του Πρύτανη, το στίγμα του σχετικά με την ενοποίηση των δύο Ιδρυμάτων αναφέροντας σε δήλωσή του τα εξής χαρακτηριστικά: «Στο κρίσιμο σταυροδρόμι των ημερών μας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν πρέπει να περιθωριοποιηθεί αλλά να είναι βασικός πρωταγωνιστής των εξελίξεων στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, οριοθετώντας τη διαδικασία απορρόφησης των Τμημάτων του ΤΕΙ με βάση τα δικά του κριτήρια».

Η νέα Πρυτανική Αρχή
Υπενθυμίζεται ότι τον Τριαντάφυλλο Αλμπάνη πλαισιώνουν στο νέο Πρυτανικό σχήμα οι εξής Αντιπρυτάνεις: Μηνάς Πασχόπουλος, Σπύρος Γεωργάτος και Σταύρος Νικολόπουλος. Παράλληλα, μία ακόμα θέση Αντιπρύτανη θα καλύψει εξ οφίτσιο ο Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιος Τσίνας.