Τα αρχοντικά των Ζαππαίων στο Λάμποβο έχουν βάλει στο μάτι οι Αλβανοί

Η Κυβέρνηση βγάζει τώρα στο«σφυρί» και Κληροδοτήματα!

- Έχει στα συρτάρια της σχέδιο πώλησης του Ζαππείου Μεγάρου κόντρα στις σαφείς κατευθύνσεις που δίνει με τη διαθήκη του ο Εθν. Ευεργέτης Ευαγγέλης Ζάππας

ZAPPEIO

• Σα να μην έφτανε η ιδιωτικοποίηση μεγάλου τμήματος της δημόσιας περιουσίας της χώρας, με αρκετά «φιλέτα» ανάμεσα στα άλλα, η Κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να βάλει χέρι και σε Κληροδοτήματα με τα οποία προίκισαν την Ελλάδα οι μεγάλοι Εθνικοί Ευεργέτες.
Ένα από αυτά είναι και το Ζάππειο Μέγαρο, το οποίο άφησε στο ελληνικό Δημόσιο ο Ηπειρώτης Ευεργέτης Ευαγγέλης Ζάππας, ζητώντας μάλιστα στη διαθήκη του να προστατευτεί ο χαρακτήρας του. Πρόσφατα λοιπόν η Κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε ξεκίνησε την επιχείρηση «άλωσης» της Επιτροπής Ολυμπίων Κληροδοτημάτων η οποία διαχειρίζεται ως τώρα το Μέγαρο και τον γύρω χώρο, καθώς καλοβλέπει την παραχώρησή του σε ιδιώτες, γεγονός που προκάλεσε την αντίδρασή της.
Στο μεταξύ, τα αρχοντικά των Ζαππαίων στο Λάμποβο της Βορείου Ηπείρου περιμένουν ακόμα να ενδιαφερθεί η ελληνική Πολιτεία για την αναστήλωση και ανάδειξή τους.

Σχέδιο παραχώρησης!
Σχέδιο πώλησης ή τέλος πάντων παραχώρησης σε ιδιώτη για κάποιες δεκαετίες του Ζαππείου Μεγάρου έχει στο συρτάρι της η κυβέρνηση! Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Ζάππειο έχουν επισκεφθεί ήδη αρχαιολόγοι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα ανακύψουν προβλήματα με ευρήματα και πως θα αποδοθεί ο χώρος καθαρός προς αξιοποίηση.
Τη συγκεκριμένη πιθανή ιδιωτικοποίηση της περιοχής του Ζαππείου καταγγέλλει σε επιστολή της η, διορισμένη από την κυβέρνηση, Επιτροπή Ολυμπίων Κληροδοτημάτων (ΕΟΚ), η οποία διαχειριζόταν μέχρι τώρα το Μέγαρο.

Κατέθεσαν τροπολογία
Όλα ξεκίνησαν στις αρχές Αυγούστου όταν, χωρίς διαβούλευση και σχετική συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο περί οικονομικών εγκληματικών δραστηριοτήτων, με την οποία θεσμοθέτησε θέση Γενικού Γραμματέα για την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων (ΕΟΚ - Ζάππειο) ο οποίος καλείται να καταρτίσει «master plan» στην τετραετή θητεία του, όπως αναφέρει το ψηφισθέν άρθρο.
Με το άρθρο 63 του νόμου, όπως σημειώνει το «In.gr», εκτός από τη θέση του Γενικού Γραμματέα -με ετήσιες απολαβές 56.000 ευρώ- θεσμοθετούνται και 42 νέες θέσεις, ενώ κάθε προηγουμένη θέση μόνιμου προσωπικού ή σύμβαση καταργείται.

Έντονες αντιδράσεις…
Ο Σύλλογος εργαζομένων στο Ζάππειο πληροφορήθηκε τις αλλαγές από υπάλληλο του Γενικού Λογιστηρίου και τις κατήγγειλε υπενθυμίζοντας ότι η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων προσφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό 525.000 ευρώ! Στη συνέχεια, η Επιτροπή Κληροδοτημάτων συνεδρίασε και τόνισε πως έγνοια και μέριμνά της είναι να διατηρηθεί «ο δημόσιος χαρακτήρας της Επιτροπής και του Ζαππείου».
Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο αλλοιώνει τη βούληση του ευεργέτη Ευάγγελου Ζάππα για τη δημιουργία του πρώτου Ολυμπιακού Τοπίου στην Αθήνα.

Η θέληση του Ευεργέτη
Ο Εθνικός Ευεργέτης από τη Βόρειο Ήπειρο Ευαγγέλης Ζάππας ο οποίος δημιούργησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του με την ακτοπλοΐα στο Δούναβη, άφησε το κληροδότημα στο Δημόσιο και η βούλησή του ήταν τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν προκειμένου η περιοχή του Ζαππείου να αποτελέσει ένα μόνιμο Ολυμπιακό Μουσείο. Μάλιστα, με τη διαθήκη του προέτρεπε τους Έλληνες να προστατεύσουν οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του ιδιοκτησιακού του καθεστώτος, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Πας Έλλην, χωρίς εξαίρεσι, έχει το δικαίωμα να επαγρυπνήση εις την εκτέλεσιν των διατάξεων της διαθήκης μου».
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία ρύθμιση της διοίκησης του Ζαππείου είχε επέλθει με αναγκαστικό νόμο του 1939, όταν είχαν ξεκαθαρισθεί τα προβλήματα με την περιουσία της οικογένειας Ζάππα και είχαν λήξει οι διαμάχες με τις ρουμανικές κυβερνήσεις.

Κανείς δε νοιάζεται!
Στο μεταξύ, την ίδια σπουδή δε δείχνει η κυβέρνηση για τη διάσωση των εντυπωσιακών αρχοντικών του Ευαγγέλη και των υπόλοιπων Ζαππαίων στο Λάμποβο της Βορείου Ηπείρου, τα οποία παραμένουν ερειπωμένα και απειλούνται με κατάρρευση.
Το 2014, μετά και από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του «Π.Λ.», ο τότε Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας είχε φροντίσει για ορισμένες παρεμβάσεις στα αρχοντικά, τα οποία καθαρίστηκαν από χόρτα, βλάστηση και σκουπίδια κι έγιναν άνετα προσβάσιμα, μέσω πέτρινων σκαλοπατιών που οδηγούν από την Πλατεία του Λαμπόβου στην εξωτερική πύλη του συγκροτήματος.
Παράλληλα, έγινε περίφραξη του χώρου και τοποθετήθηκαν μαρμάρινες επιγραφές που υποδηλώνουν την ταυτότητα των κτιρίων.
Με την αλλαγή όμως της κυβέρνησης κανείς από πλευράς Πολιτείας και υπ. Πολιτισμού δεν ασχολήθηκε ξανά με τα αρχοντικά, τα οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θέλει να πάρει στη διαχείρισή της η Αλβανία προκειμένου να τα αξιοποιήσει με βάση τις δικές της σκοπιμότητες και φιλοδοξίες!