Ο φόρος που θα καταργούσε ευθύς εξαρχής η Κυβέρνηση Τσίπρα... 

Οικοδομική απραξία και ανεργία φέρνει ο βαρύς και ασήκωτος ΕΝΦΙΑ!

- Ανοιχτή επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ προς τους πολιτικούς αρχηγούς  από τους οποίους ζητά άμεσα τη σταδιακή μείωσή του

ENFIA

• Ασήκωτοι είναι οι φόροι που αγκομαχώντας σηκώνουν στις πλάτες τους οι Έλληνες φορολογούμενοι, την ώρα που η πολιτική της υπέρμετρης φορολόγησης εκμηδενίζει την όποια προοπτική ανάπτυξης της χώρας!
Ένας από τους πιο άδικους φόρους είναι αναμφίβολα ο ΕΝΦΙΑ, αυτός που θα καταργούσε ευθύς εξαρχής η Κυβέρνηση Τσίπρα. Όμως, όχι μόνο δεν τον κατήργησε, αλλά συνέβαλε, σε συνδυασμό με την γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, στην οικοδομική απραξία και την απαξίωση της αγοράς ακινήτων.
Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) έστειλε, ενόψει ΔΕΘ, ανοιχτή επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς για τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο - Γολιάθ, όπως τον χαρακτηρίζει! Κάνει λόγο για ετήσια καταλήστευση των εισοδημάτων των ιδιοκτητών ακινήτων και ζητά να πάρει τέλος ο φόρος που μετέτρεψε την ιδιωτική ακίνητη περιουσία από δικαίωμα σε ασήκωτο βάρος.
Δημοσιονομικό «Βατερλώ»!
Η ΠΟΜΙΔΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει ότι «ο μοναδικός στόχος κάθε παρέμβασης στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να είναι η σύμμετρη ανακούφιση όλων των φορολογουμένων, με παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής του βάσης και όχι με συρρίκνωσή της σε μια προσπάθεια ψηφοθηρίας με αποκλειστικά μικροκομματικά κριτήρια, η οποία όμως θα καταλήξει σε αναπόφευκτο και παταγώδες δημοσιονομικό «Βατερλώ»!

Αναγκαία μέτρα
Ειδικότερα, εν όψει των «φορολογικών εξαγγελιών» των πολιτικών αρχηγών στην επερχόμενη ΔΕΘ και εν όψει του ότι, όπως επισημαίνει, η πλήρης κατάργησή του παρίσταται ως δημοσιονομικά αδύνατη, για την αποκατάσταση στοιχειώδους φορολογικής λογικής και αναπτυξιακής προοπτικής, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει την υιοθέτηση των εξής μέτρων:
- Σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ζητούμενου από τον ΕΝΦΙΑ στο 50% του σημερινού, σε μια τετραετία, κατά ποσοστό 20% το πρώτο έτος (που ισοδυναμεί με διαγραφή της τελευταίας δόσης) και μετά κατά 10% ετησίως.
- «Εrga omnes» μείωση του ΕΝΦΙΑ. Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, «όποια μείωση υιοθετηθεί, θα είναι πράγματι δίκαιη και αποτελεσματική μόνον αν θα αφορά εξίσου ποσοστιαία όλους τους φορολογουμένους, χωρίς αποκλεισμό ή δυσμενή μεταχείριση καμιάς κατηγορίας τους, και ιδιαίτερα εκείνων που πλήρωσαν τα περισσότερα κατά τα χρόνια της κρίσης και συνεπώς την έχουν ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλον γιατί κινδυνεύουν με κατασχέσεις και ποινικές διώξεις».
- Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και «της σκανδαλώδους φοροασυλίας της εκτός σχεδίου γης». Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία κάθε κυβέρνηση που ενδιαφέρεται πραγματικά για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας θα πρέπει να καταργήσει άμεσα τον ‘συμπληρωματικό φόρο’ που αφορά τις περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ και ανέρχεται συχνά σε ποσά έως και πενταπλάσια του κυρίως φόρου, προσθέτοντας ότι «ο φόρος αυτός επιβλήθηκε για να φοροαπαλλαγεί σκανδαλωδώς η τεράστιας αξίας εκτός σχεδίου γης της χώρας μας, με αποτέλεσμα την δραματική απαξίωση της αστικής ιδιοκτησίας, την οικοδομική και επενδυτική απραξία στη χώρα μας, καθώς και την ανεργία και το μαρασμό στους σχετικούς κλάδους της οικονομίας μας».