Φ. ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ: Τα πράγματα πήγαν όσο άσχημα περιμέναμε… 

Πολλά Γιαννιωτόπουλα φέτοςεκτός δημοτ. Παιδικών Σταθμών

- Ο ΟΚΠΑΠΑ στερείται έσοδα από τα voucher του ΕΣΠΑ, ούτε έχει προσωπικό για όλα τα βρέφη

PAIDIKOS STATHMOS1

• Κυριολεκτικά στην… κόψη του ξυραφιού βρίσκεται σήμερα ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Ιωαννιτών, ο οποίος αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα επιβίωσης.
Βασική αιτία γι’ αυτό η αδυναμία του να ανταποκριθεί στα λειτουργικά έξοδα των Παιδικών και Βρεφικών Σταθμών του, οι οποίοι φέτος θα φιλοξενήσουν λιγότερα παιδιά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Ο ΟΚΠΑΠΑ χάνει σημαντικό αριθμό νηπίων μέσω ΕΣΠΑ, λόγω της υποχρεωτικής εγγραφής τους στην προσχολική εκπαίδευση, ενώ δεν έχει ούτε τα χρήματα, ούτε το προσωπικό για να δεχθεί πιο πολλά βρέφη, αν και οι αιτήσεις εδώ είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι και τη… νύφη θα πληρώσουν τελικά δεκάδες οικογένειες στα Γιάννενα οι οποίες θα πρέπει να βρουν λύση για τα παιδιά τους. Το

βλημα είχε εγκαίρως προβλέψει ο Πρόεδρος του Οργανισμού Φίλιππος Τσουμάνης. Πάντως, ο ΟΚΠΑΠΑ θα λειτουργήσει φέτος τρία νέα βρεφικά τμήματα, ενώ έχει πραγματοποιήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις στα κτίρια που φιλοξενούν Σταθμούς του ώστε να είναι έτοιμα να υποδεχθούν παιδιά και βρέφη.

Λιγότερα νήπια ΕΣΠΑ
Μειωμένες είναι φέτος οι εγγραφές στις δομές του ΟΚΠΑΠΑ μέσω της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΣΠΑ, κυρίως σε ότι αφορά τα νήπια. Το γεγονός αυτό ήταν αναμενόμενο από τη Διοίκησή του και οφείλεται στον νέο νόμο Γαβρόγλου με τον οποίο έγινε υποχρεωτική η εγγραφή τους από την ηλικία των τεσσάρων ετών στην προσχολική εκπαίδευση, δηλαδή στα Νηπιαγωγεία! Αυτό οδηγεί σε «ασφυξία» τον ΟΚΠΑΠΑ, ένα σημαντικό μέρος των εσόδων του οποίου προέρχονταν από το ΕΣΠΑ, ενώ ένα άλλο πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η έλλειψη προσωπικού.

Ο Πρόεδρος ΟΚΠΑΠΑ
«Τα πράγματα δεν πήγαν όσο καλά ελπίζαμε ή για την ακρίβεια πήγαν όσο άσχημα περιμέναμε», τόνισε χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής Φίλιππος Τσουμάνης, ο οποίος ήδη από την περασμένη άνοιξη είχε εντοπίσει το πρόβλημα που επρόκειτο να δημιουργηθεί. Τα νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Όπως είπε, τη χρονιά 2017 - 18, στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου είχαν εγγραφεί 890 νήπια και 235 βρέφη, συνολικά. Φέτος αντίστοιχα έχουν εγγραφεί 737 νήπια και 222 βρέφη. Μείωση πολύ σημαντική αν την αναγάγει κανείς σε οικονομικά στοιχεία. Από το ΕΣΠΑ, που αποτελεί και το βασικό εργαλείο χρηματοδότησης των Σταθμών, πέρυσι έλαβαν voucher 188 βρέφη και 500 νήπια. Φέτος, μέχρι στιγμής και πριν την δεύτερη κατανομή που αναμένεται στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου, επιδοτήθηκαν 155 βρέφη και 180 νήπια. Ο αριθμός των νηπίων αναμένεται να αυξηθεί μετά την ανακατανομή το πολύ κατά 150 παιδιά ακόμα. Με άλλα λόγια, περίπου 170 νήπια λιγότερα θα φιλοξενηθούν φέτος στις δομές του ΟΚΠΑΠΑ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, οπότε ο Οργανισμός θα στερηθεί ένα πολύ σημαντικό ποσό ως έσοδο!

Δε… βγαίνουν τα έσοδα!
H μείωση στα έσοδα δημιουργεί έναν σοβαρό «πονοκέφαλο» στον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών, καθώς αυτή τη στιγμή δεν… βγαίνει η μισθοδοσία του προσωπικού που απασχολεί στους Σταθμούς του. Για την λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών μέσω ΕΣΠΑ απασχολούνται 83 εργαζόμενοι, η μισθοδοσία των οποίων ανέρχεται σε 1,376 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα έσοδα που αναμένονται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ανέρχονται σε 760.000 ευρώ, δηλαδή είναι σχεδόν τα μισά χρήματα απ’ όσα χρειάζεται ο ΟΚΠΑΠΑ.
Όπως τόνισε χθες ο κ. Τσουμάνης, «η διαφορά είναι μεγάλη. Ελπίζω να καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος με την δεύτερη κατανομή του ΕΣΠΑ, διαφορετικά προκύπτει πρόβλημα επιβίωσης του ίδιου του ΟΚΠΑΠΑ. Δυστυχώς, το λέγαμε από πέρυσι και δεν θέλαμε να είμαστε μάντεις κακών σε σχέση με τις αλλαγές που έγιναν. Δεν αναφέρομαι στα Νηπιαγωγεία που δεν είναι δική μου αρμοδιότητα, αλλά στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς».

Λείπει προσωπικό
Αντιστρόφως ανάλογη με την εικόνα όσον αφορά στα νήπια είναι αυτή για τα βρέφη, όπου το ενδιαφέρον για την εγγραφή τους στους αντίστοιχους Σταθμούς του ΟΚΠΑΠΑ είναι φέτος αυξημένο. Όμως, ο Οργανισμός δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει όλες τις οικογένειες που έχουν ζητήσει θέση. Καθώς αλλάζει η αναλογία βρεφών ανά παιδαγωγό, απαιτείται περισσότερο προσωπικό για τη δημιουργία επαρκών βρεφικών τμημάτων, το οποίο δεν υπάρχει!
Ο ΟΚΠΑΠΑ είχε ζητήσει 25 θέσεις προσωπικού και τελικά εγκρίθηκαν μόνο επτά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως ανέφερε χθες ο Πρόεδρός του, πολλά βρέφη να μείνουν εκτός δομών, αφού έχουν κλείσει οι θέσεις που υπάρχουν συνολικά, στους δημοτικούς και τους ιδιωτικούς σταθμούς. «Ήταν λογικό ότι με αυτή την αλλαγή θα είχαμε περισσότερα βρέφη και θα έπρεπε για τον λόγο αυτό να εγκριθούν περισσότερες προσλήψεις προσωπικού», ανέφερε ο κ. Τσουμάνης.

Τρία νέα τμήματα
Πάντως, ο ΟΚΠΑΠΑ, δημιούργησε δύο νέα βρεφικά τμήματα σε Κατσικά και Πέραμα, ενώ τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται ένα ακόμη στην Ανατολή.
«Μπορούμε να δημιουργήσουμε ακόμη επτά βρεφικά τμήματα στους υφιστάμενους σταθμούς, αλλά δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσουν», σημείωσε ο κ. Τσουμάνης και πρόσθεσε: «Τώρα αναμένουμε τη δεύτερη φάση για να δούμε πώς μπορούμε να ανακατατάξουμε το προσωπικό, ώστε να καλύψουμε περισσότερες ανάγκες και να εγγράψουμε περισσότερα βρέφη το επόμενο διάστημα. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να εξυπηρετήσουμε τις οικογένειες, γιατί αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα».
Στο μεταξύ, όπως κάθε χρόνο ο Οργανισμός έκανε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις στα κτίρια που φιλοξενούν τα βρέφη και τα νήπια, ενώ φρόντισε για τη συντήρηση και προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού.