Κρίσιμα τα επόμενα δύο – τρία χρόνια για το μέλλον της λίμνης

Η Παμβώτιδα ακόμα περιμένει δράσεις για τη σωτηρία της!

Έργο 5 εκ. ευρώ για δίκτυα ακαθάρτων σε περιφερειακούς οικισμούς δρομολογεί ο Δήμος Ιωαννιτών

• Καταστροφή τμήματος 500 μ. του αναχώματος Αμφιθέας προτείνει μελέτη που έχει αναθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου  

LIMNH PAMBOTIDA RYPANSH

• Κρίσιμα για το μέλλον της Παμβώτιδας θα είναι τα επόμενα δύο – τρία χρόνια, καθώς θα αποδειχθεί στην πράξη αν τα μέτρα που θα ληφθούν από πλευράς των αρμόδιων φορέων, δηλαδή της Πολιτείας, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών, θα συντελέσουν στην ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης των νερών της λίμνης που σήμερα είναι απογοητευτική.
Από πλευράς Πολιτείας δεν έχει γίνει τίποτα σχεδόν, αφού εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη του πολυαναμενόμενου Προεδρικού Διατάγματος που θα μπορούσε να βάλει στοιχειώδη… τάξη στη λίμνη. Ωστόσο, προσπάθεια κάνει ο Δήμος μέσω της ΔΕΥΑΙ, ο οποίος ενέταξε στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» έργο ύψους 5 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά στη δημιουργία δικτύων συλλογής ακαθάρτων περιφερειακών οικισμών που σήμερα προφανώς καταλήγουν στη λίμνη. Δηλώσεις για το θέμα έκαναν χθες ο Θωμάς Μπέγκας και στελέχη της Δημοτικής Αρχής και της ΔΕΥΑΙ.
Στο μεταξύ, από πλευρά Περιφέρειας προχωρά η μελέτη που αφορά στη ροή υδάτων στο ανάχωμα της Αμφιθέας, μέσω της οποίας προτείνεται η καταστροφή ενός μεγάλου τμήματός του ώστε να εισέλθουν στη λίμνη νερά υφιστάμενων πηγών. Η Περιφέρεια, απαντώντας σε πρόσφατες αιτιάσεις του Συλλόγου Περιβάλλοντος, τονίζει την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το συγκεκριμένο θέμα.
Δίκτυο για ακάθαρτα
Για ένα «πλέγμα» έργων της τάξης των 50 εκατ. ευρώ που θα υλοποιηθούν μέσω της ΔΕΥΑΙ και στοχεύουν στην προστασία του λιμναίου οικοσυστήματος έκαναν λόγο χθες στελέχη της Δημοτικής Αρχής. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή σαφή χρονοδιαγράμματα δεν υπάρχουν, μόνο ένας σχεδιασμός τον οποίο η τοπική κοινωνία αναμένει να δει να υλοποιείται!
Μόνο χειροπιαστό έργο είναι προ το παρόν η παρέμβαση με τίτλο «Βελτίωση και ανάπτυξη βασικών υφιστάμενων περιβαλλοντικών υποδομών για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας» ύψους 5 εκατ. ευρώ που εντάχθηκε στον «Φιλόδημο».
Αυτή, όπως εξήγησε χθες ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Μάκης Χρυσοστόμου, αφορά στην κατασκευή δικτύων συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων, στους οικισμούς Κάτω Μάρμαρα, Ολυμπιάδα Μαρμάρων καθώς και στην Τοπική Κοινότητα Αμφιθέας. Ωστόσο, ο πληθυσμός σχεδιασμού για το έργο είναι μικρός αναλογικά, αφού ανέρχεται σε μόλις 2.742 κάτοικους. Για τη μεταφορά των λυμάτων προβλέπονται δύο αντλιοστάσια ακαθάρτων, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η κατασκευή 670 ιδιωτικών συνδέσεων, ενώ 1,2 εκατ. ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου θα κατευθυνθούν για παρεμβάσεις στον υφιστάμενο βιολογικό καθαρισμό.
Οι χθεσινές δηλώσεις
Ναι μεν το συγκεκριμένο έργο είναι σημαντικό, όμως είναι σαφές ότι από μόνο του δεν πρόκειται να λύσει τα σοβαρά προβλήματα ρύπανσης που αντιμετωπίζει η Παμβώτιδα. Ειδικά μάλιστα, αν δεν εντοπιστούν οι παράνομες αποχετεύσεις σε όλο το λεκανοπέδιο που καταλήγουν στα νερά της!
• Πάντως, χθες ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Θωμάς Μπέγκας, διαβεβαίωσε πως «έχουμε εκπονήσει ένα πολύ σοβαρό σχέδιο με παρεμβάσεις που αφορούν την προστασία του λιμναίου οικοσυστήματος και γενικότερα του περιβάλλοντος περιμετρικά της λίμνης και σε όλο το λεκανοπέδιο. Δράσεις κι έργα συμπληρωματικά το ένα με το άλλο που δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας για τη λίμνη μας με κορωνίδα φυσικά το μεγάλο έργο της ΔΕΥΑΙ συνολικού προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ στο οποίο εντάσσεται μεταξύ άλλων η αναβάθμιση του παλαιού βιολογικού καθαρισμού και καινούργια δίκτυα αποχέτευσης».
Ο Δήμαρχος έκανε γνωστό επίσης ότι χθες υπέγραψε και τη διακήρυξη του διαγωνισμού για το έργο που χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ ύψους 19.5 εκ. ευρώ για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων που αποτελεί μέρος του μεγάλου έργου της ΔΕΥΑΙ.
• Από τη μεριά του ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας, έκανε λόγο για αποτέλεσμα συστηματικής και ομαδικής προσπάθειας που δημιουργεί, μαζί και με άλλα έργα της ΔΕΥΑΙ, ένα σύνολο δράσεων 50 εκ. ευρώ, το μεγαλύτερο που έχει υπάρξει για την περιοχή τα τελευταία πολλά χρόνια. Ανακοίνωσε δε την υποβολή μιας ακόμη πρότασης προς χρηματοδότηση, συνολικού προϋπολογισμού 8,5 εκ. ευρώ για συνδέσεις στις περιοχές Σταυρακίου και Νεοχωρόπουλου.
• Τέλος, σε δηλώσεις τους οι πρόεδροι της Τ.Κ. Αμφιθέας, Γιάννης Θάνος, και της Δ.Ε. Μαρμάρων, Κώστας Οικονόμου, χαρακτήρισαν πολύ σημαντικό το έργο για τις περιοχές τους.
Ξανά τα αναχώματα
«Φούντωσε» ξανά η κόντρα της Περιφέρειας Ηπείρου με τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων για τα αναχώματα. Στην προχθεσινή ανακοίνωση του Συλλόγου με αφορμή το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Θαλλασίου Σκι στην Αμφιθέα, στην οποία επαναλάμβανε το αίτημα για απομάκρυνση του «παράνομου» όπως το χαρακτήριζε αναχώματος της Αμφιθέας, απάντησε χθες η Περιφέρεια υπενθυμίζοντας ότι τα αναχώματα στην Παμβώτιδα έγιναν πριν από πολλές δεκαετίες και η απομάκρυνσή τους σήμερα δεν είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης αλλά θέλει σοβαρή μελέτη γιατί έχουν δημιουργηθεί νέες συνθήκες στις περιοχές που «καλύπτουν».
Η Περιφέρεια επισημαίνει ότι με στόχο τη βελτίωση της λίμνης, μέσω της αποκατάστασης της επικοινωνίας της με τις πηγές Σεντενίκου, Μπλίτσι και Κιόσκι, έχει αναθέσει μελέτη για τη ροή υδάτων στο ανάχωμα της Αμφιθέας η οποία βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης.
Να σπάσει τμήμα…
Η αρχική πρόταση της Περιφέρειας ήταν να γίνει θραύση του αναχώματος σε τρία σημεία, ώστε τα πηγαία ύδατα να καταλήγουν στην Παμβώτιδα, όμως από τα πρώτα στάδια της μελέτης προέκυψε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό καθώς, λόγω της υψομετρικής διαφοράς, θα γινόταν αντίθετη κίνηση των υδάτων, από τη λίμνη προς τις παρόχθιες περιοχές, προκαλώντας ζημιές σε ιδιοκτησίες κατά μήκος του οικισμού της Αμφιθέας..
Οι μελετητές κατέληξαν στη λύση να καταστραφεί τμήμα 500 μέτρων του υφιστάμενου αναχώματος στις πηγές της Αμφιθέας και να γίνει μεταφορά στο σημείο αυτό με αγωγό ή τάφρο των υδάτων των πηγών Σεντενίκου, που έτσι θα καταλήγουν στη λίμνη, χωρίς να προκαλούνται πρόσθετα προβλήματα στις παρόχθιες ιδιοκτησίες.
Ωστόσο, η Περιφέρεια επισημαίνει ότι η προτεινόμενη επιστημονική λύση θα αξιολογηθεί υπεύθυνα από την ίδια και σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, το Δήμο Ιωαννιτών και τις τοπικές Κοινότητες Αμφιθέας και Περάματος, ενώ χαρακτηρίζει όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται ως «ευχολόγια που στηρίζονται σε επιθυμίες και όχι στα σημερινά πραγματικά δεδομένα».