Στον απόηχο των συγκεντρώσεων στη Θεσσαλονίκη…

Τα χημικά κατά των διαδηλωτών «έπνιξαν» και την παροχολογία Τσίπρα!

Ι. ΝΤΑΣΤΑΜΑΝΗΣ: Και Ηπειρώτες «θύματα» των δακρυγόνων…

Τι «είπε και δεν... είπε» ο Πρωθυπουργός για τις συντάξεις

xhmika

• Τον απολογισμό… πεπραγμένων Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, άρχισε να κάνει από χθες το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να βγάλει τα πρώτα συμπεράσματα για το πώς αξιολόγησαν πολίτες, φορείς και δανειστές τα λεγόμενά του.
Προς μεγάλη απογοήτευση της Κυβέρνησης, τις… εντυπώσεις έκλεψαν οι οδομαχίες και τα έκτροπα που συνέβησαν στους δρόμους της συμπρωτεύουσας με την αλόγιστη χρήση χημικών στους διαδηλωτές που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις.
Την ώρα λοιπόν που το βράδυ του Σαββάτου, μέσα στο Βελλίδειο Κέντρο ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε υπερήφανος για την «Συμφωνία των Πρεσπών», οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης είχαν «πλημμυρίσει» από πολίτες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και που φυσικά δεν ένιωθαν… καθόλου υπερήφανοι για την εν λόγω συμφωνία!
Δυναμικά και οι Ηπειρώτες
Δυναμικό «παρών» έδωσαν και πολλοί Ηπειρώτες που ταξίδεψαν μέχρι την συμπρωτεύουσα για να ενώσουν τη φωνή τους με τους υπόλοιπους Έλληνες. Με συνθήματα, όπως «όχι στο ξεπούλημα της Μακεδονίας», «Ελλάς Ελλάς Μακεδονία» και «Κάτω τα χέρια από την Μακεδονία» διαδήλωσαν για την ελληνικότητά της. Ωστόσο, η παρουσία χιλιάδων αστυνομικών απέτρεψε τους διαδηλωτές να φτάσουν έξω από το συνεδριακό κέντρο, χρησιμοποιώντας σωρεία χημικών και δακρυγόνων, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανδαιμόνιο.
Ως χαοτική περιέγραψε στον «Π.Λ.» την κατάσταση ο δημοτ. σύμβουλος Κόνιτσας κ. Γιάννης Ντασταμάνης, που συμμετείχε στο συλλαλητήριο μαζί με άλλους από τα Γιάννενα και την υπόλοιπη Ήπειρο. Όπως είπε, η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη και όχι μόνο δεν έφτασαν μέχρι το Βελλίδειο, αλλά διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν επέμβει από νωρίς για να διαλύσουν την συγκέντρωση, στη Λεωφόρο Νίκης.
Έκανε λόγο για αλητεία, αφού τα χημικά έπεφταν «βροχή», σε μια διαδήλωση που συμμετείχαν γυναίκες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι!
Αποπνικτική ατμόσφαιρα
Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και όπως είπε ο κ. Ντασταμάνης η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη ήταν πολύ χειρότερη από τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις στο Πισοδέρι Φλώρινας τον περασμένο Ιούνιο, όταν υπεγράφη η συμφωνία των Πρεσπών, στις οποίες και πάλι ο ίδιος είχε δώσει το «παρών».
Ο κόσμος ήταν πολύ οργισμένος, ανέφερε χαρακτηριστικά, καυτηριάζοντας την στάση της πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. για την αλόγιστη ρίψη δακρυγόνων στην συγκέντρωση, κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρη κατάσταση.
Τελευταίο «χαρτί»!
«Όλα για όλα» τα έπαιξε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη ο Αλ. Τσίπρας κατά την παρουσία του στα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης. Τόσο στην κεντρική ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου, όσο και στην συνέντευξη Τύπου την επόμενη μέρα στους δημοσιογράφους, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της χώρας, μιλώντας για σταθεροποίηση της οικονομίας και επιστροφή στην κανονικότητα.
Προσπέρασε βέβαια το γεγονός ότι τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών» βρίσκονται από χθες στην Αθήνα για την πρώτη αποστολή εποπτείας στην μεταμνημονιακή εποχή, προκειμένου να εξετάσουν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για την κατάρτιση του προσχέδιου του προϋπολογισμού.
Αυστηρό μήνυμα Ρέγκλινγκ
Όμως, το κυβερνητικό αφήγημα ήρθε να... ταρακουνήσει και ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα ότι αν οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν δεν εφαρμοστούν, δεν θα εφαρμοστούν ούτε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για πισωγυρίσματα στις μεταρρυθμίσεις. Πρέπει η Αθήνα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, εάν θέλει και οι πιστωτές να τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας.
«Είμαστε υπομονετικοί πιστωτές, αλλά μπορούμε να διακόψουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έχουμε αποφασίσει με την Ελλάδα, αν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν συνεχιστεί ως έχει συμφωνηθεί» προειδοποιεί, προσθέτοντας πάντως ότι οι πρόσφατες συζητήσεις με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα τον κάνουν να αισιοδοξεί.
Είπε και δεν… είπε!
Όπως ήταν αναμενόμενο όλοι περίμεναν από τον Πρωθυπουργό στην Θεσσαλονίκη να ακούσουν τι θα συμβεί με τις συντάξεις, καθώς ως γνωστόν η Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους «θεσμούς» την περικοπή τους από 1η Ιανουαρίου 2019.
Και στη ΔΕΘ λοιπόν ο Αλ. Τσίπρας ουσιαστικά είπε και δεν… είπε για το τι «μέλλει γενέσθαι» με τις συντάξεις. Δεν δεσμεύθηκε ότι δεν θα κοπούν, απλώς εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι θα πείσει τους δανειστές να μην προχωρήσει το μέτρο. Όπως χαρακτηριστικά είπε «ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου. Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε το επόμενο διάστημα στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν».
Το «καλάθι» Τσίπρα
Και μπορεί όσον αφορά τις συντάξεις απλώς να εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τελικά θα αποφευχθεί το «ψαλίδι», ο Αλ. Τσίπρας γνωρίζοντας ότι ουσιαστικά αργά η γρήγορα οδεύουμε προς εκλογές, άνοιξε το πουγγί μοιράζοντας υποσχέσεις προς διάφορες κοινωνικές ομάδες. Μίλησε για αύξηση κατώτατου μισθού, για μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, για μείωση του ΦΠΑ από το 2021 (!), για επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών, σε ορίζοντα διετίας (50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20), για μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19, για επιδότηση ενοικίου, για σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ (αλλά και αύξηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας). Μέχρι και την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018,παρουσιάσε ως δική του πρωτοβουλία, αν και πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις!
«Γρίφος» οι εκλογές!
Απαντώντας σε ερώτηση για εκλογές ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν και ο σχεδιασμός του είναι να διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2019, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των επομένων μηνών, ενώ σε επόμενη ερώτησή του με αφορμή την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή απάντησε ότι «τον Φεβρουάριο θα κρίνουμε με τον κυβερνητικό εταίρο την πορεία των πραγμάτων».