Ξεκινάει, επιτέλους, σήμερα η περίοδος θήρας και γι’ αυτά

Μεγάλο στοίχημα να μπει «φρένο» στην αύξηση των αγριόχοιρων!

Καταστρέφουν και φέτος καλλιέργειες, ειδικά στο Καλπάκι και τον Παρακάλαμο

• «Πονοκέφαλος» για τους κυνηγούς και οι λύκοι

• Τι ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου

AGRIOGOYROYNA

• Με τις καραμπίνες ανά χείρας, οι κυνηγοί τη Ηπείρου ετοιμάζονται να στήσουν «παγάνες» για αγριογούρουνα, καθώς σήμερα ξεκινάει η επίσημη κυνηγετική περίοδος και για τα τριχωτά θηράματα.

Αν και δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα των κυνηγών για χρονική επιμήκυνση της θήρας αγριόχοιρων, ωστόσο με την αύξηση στον επιτρεπόμενο μέγιστο αριθμό θηραμάτων ανά ομάδα δημιουργείται η ελπίδα ότι θα περιοριστεί ο αριθμός των ζώων που και φέτος έχουν γίνει ο… εφιάλτης των αγροτών, καταστρέφοντας καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε διάφορα σημεία του Νομού μας. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στην περιοχή του Καλπακίου και στον κάμπο Παρακαλάμου.
Τελευταία ωστόσο, έχουν και οι ίδιοι οι κυνηγοί να
αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό πρόβλημα. Τους λύκους που έχουν αυξηθεί αριθμητικά και επιτίθενται και σκοτώνουν κυνηγόσκυλα! Στα θέματα αυτά αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Νίκος Παπαγρηγορίου.
Υπερπληθυσμός…
Έχει αρκετά χρόνια τώρα που παρατηρείται τόσο στο Νομό Ιωαννίνων όσο και ευρύτερα στην Ήπειρο υπερπληθυσμός ημίαιμων αγριογούρουνων, τα οποία, ως γνωστόν, γεννούν πολλαπλάσια νεογνά σε σχέση με τους καθαρούς αγριόχοιρους.
Στο θέμα αναφέρθηκε χθες, με αφορμή τη σημερινή επίσημη έναρξη του κυνηγιού και για τα τριχωτά θηράματα, ο Πρόεδρος της Ε΄ Κ.Ο.Η. κάνοντας λόγο για ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα. Όπως ανέφερε, η Πολιτεία στη φετινή Ρυθμιστική δίνει τη δυνατότητα για μεγαλύτερο αριθμό κάρπωσης των αγριόχοιρων ανά έξοδο, ενώ σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις καλλιέργειες, προχώρησε στην πρόβλεψη για τη σύσταση ομάδων εκδίωξης των αγριόχοιρων από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Απαιτούνται μέτρα!
Για την Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου το συγκεκριμένο μέτρο κινείται μεν προς τη θετική κατεύθυνση, πλην όμως, όπως ανέφερε ο κ. Παπαγρηγορίου, «ο χρόνος δεν ήταν επαρκής, ώστε να κινηθούν οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να φτάσουμε στην σύσταση και ενεργοποίηση των ομάδων αυτών, όπως και τελικά αποδείχθηκε».
Ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας σημείωσε με έμφαση πως «το πρόβλημα, όπου υφίσταται, όπως είναι για παράδειγμα η περιοχή του Παρακαλάμου ή του Καλπακίου, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, ενδεχομένως και με την λήψη πρόσθετων μέτρων, σε περιοχές, όπου υπάρχει υπερπληθυσμός κι εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες των Διευθύνσεων Δασών».
Ζήτημα με λύκους
Οι αγριόχοιροι που καταστρέφουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις δεν είναι το μόνο πρόβλημα στην Ήπειρο. Τελευταία οι κυνηγοί έχουν να αντιμετωπίσουν και τους λύκους, ο αριθμός των οποίων αυξάνει, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις επιτίθενται στα κυνηγόσκυλα και τα σκοτώνουν!
Όπως τόνισε χθες ο Νίκος Παπαγρηγορίου, «ευελπιστούμε η Πολιτεία να ασχοληθεί περισσότερο ενεργά και με άλλα με προβλήματα που απασχολούν την κυνηγετική οικογένεια και όχι μόνο, όπως είναι η αύξηση του αριθμού των λύκων και συνακόλουθα η θανάτωση σκύλων δίωξης από αυτούς. Ήδη κατά την περίοδο της εκγύμνασης των σκύλων έχουμε πολλά περιστατικά και πολλές καταγγελίες από συναδέλφους μας κυνηγούς για ένα φαινόμενο που μας προβληματίζει ιδιαίτερα».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ε΄ Κ.Ο.Η. δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη συμπεριφορά του άγριου ζώου, ωστόσο δεν υπάρχει και κάποια επίσημη ενημέρωση από την Πολιτεία για το εάν συμβαίνει κάτι, αν έχει μελετηθεί κάτι. «Αυτό που ζητάμε, είναι να υπάρξει προσοχή από την Πολιτεία στο συγκεκριμένο θέμα, για να πληροφορηθούμε επισήμως και υπεύθυνα, εάν έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο υβριδισμού ή με κάτι άλλο», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Ευχές και συστάσεις
Ο κ. Παπαγρηγορίου ευχήθηκε για τη νέα κυνηγετική περίοδο, τονίζοντας πως «βλέπουμε το μέλλον της αγαπημένης δραστηριότητας με μεγαλύτερη αισιοδοξία». Δεν παρέλειψε δε να αναφέρει πως «η ασφάλεια της σωματικής ακεραιότητας των συναδέλφων μας κυνηγών και του καθενός ξεχωριστά, πρέπει να αποτελεί πρώτιστο μέλημα για κάθε έναν κυνηγό, που κινείται στους κυνηγότοπους».
Κλείνοντας, προειδοποίησε πως η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή «θα βρίσκεται στη διάθεση όλων, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα που προσβάλλουν την κυνηγετική οικογένεια και προκαλούν ζημιά στο φυσικό περιβάλλον». Όπως σημείωσε, «σε τοπικό επίπεδο, η Θηροφυλακή έχει αποδείξει και αποδεικνύει κάθε χρόνο, με τους χιλιάδες ελέγχους που διενεργεί και το έργο που επιτελεί σε διάφορα επίπεδα, ότι είναι ένα Σώμα, που ανταποκρίνεται πλήρως στο ρόλο και τις αρμοδιότητές της».