Η 1η Μπιενάλε έρχεται τον Οκτώβριο με τη συμμετοχή 13 χωρών

Τα Δυτ. Βαλκάνια δίνουν «ραντεβού» Τέχνης και Πολιτισμού στα Γιάννενα!

- Σημαντικά τα τουριστικά οφέλη για την περιοχή μας - Την πρωτοβουλία έχει η Σχολή Καλών Τεχνών Πανεπ. Ιωαννίνων

- Επίσημη παρουσίαση και δηλώσεις χθες στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

MPIENALE PAROYSIASH

• Η παράδοση και ο πολιτισμός γενικότερα, έχουν τη δυνατότητα, με την κατάλληλη αξιοποίηση, να αποτελέσουν συνδετικό κρίκο, ο οποίος μπορεί να ενώσει λαούς και να φέρει κουλτούρες σε μία δημιουργική επαφή απ’ την οποία θα βγουν όλοι κερδισμένοι!
Ειδικά τα Γιάννενα, με το πλούσιο πνευματικό και πολιτιστικό τους παρελθόν και την κομβική γεωγραφική τους θέση προσφέρονται ως χώρος για τέτοιου είδους «ζυμώσεις», απαιτείται όμως όραμα για να γίνει κάτι τέτοιο, σχέδιο και κυρίως η συνέργεια όλων εκείνων των φορέων που μπορούν να συμβάλλουν στην εξωστρέφεια της περιοχής μας.
Μία εξαιρετική ευκαιρία για να ξεκινήσει κάτι τέτοιο αποτελεί η 1η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων που θα φιλοξενηθεί στην πρωτεύουσα της Ηπείρου τον ερχόμενο Οκτώβριο, με τη συμμετοχή 13 χωρών! Βασικός φορέας της διοργάνωσης είναι η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης. Η επίσημη παρουσίασή της έγινε χθες στο Μουσείο Αργυροτεχνίας παρουσία εκπροσώπων του Πανεπιστημίου, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, της Εφορείας Αρχαιοτήτων, του ΔΗΠΕΘΕ και όλων των υπόλοιπων τοπικών φορέων που ενώνουν δυνάμεις για την επιτυχή διεξαγωγή της στα Γιάννενα.

Στο επίκεντρο η Τέχνη
Μια νέα καλλιτεχνική και πολιτιστική συνάντηση είναι η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων, η οποία έχει σύνθημα «η παράδοση εκ νέου». Σ’ αυτήν, πέρα από την Ελλάδα συμμετέχουν οι εξής χώρες: Αλβανία, Βουλγαρία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Καναδάς, Κύπρος, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία. Βασικός στόχος της είναι να υποστηρίξει και να παρουσιάσει τη σύγχρονη τέχνη που περικλείει πτυχές της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Αναμένεται δε να εστιάσει σε λιγότερο γνωστές παρακαταθήκες γνώσης, σε έργα συλλογικά, ανώνυμα, σε γυναίκες διανοητές, σε ανεξερεύνητες συλλογές και εγχειρήματα.
Το πρόγραμμα της Μπιενάλε περιλαμβάνει κεντρική εκδήλωση με εγκαταστάσεις στον δημόσιο χώρο, ομιλίες, εργαστήρια και εκθέσεις. Οι χώροι διεξαγωγής των εκδηλώσεών της είναι το Πάρκο «Λιθαρίτσια» με το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μέκκειο Ίδρυμα και το ΓΑΚ Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ηπείρου.

Πολιτιστικός τουρισμός
Ο αναπλ. Καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Διευθυντής της 1ης Μπιενάλε Χρήστος Δερμεντζόπουλος τόνισε χθες σε δηλώσεις του πως πρόκειται για μία κοινή προσπάθεια που έχει αγκαλιαστεί από πολλούς τοπικούς φορείς και έχει τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, του Πνευματικού Κέντρου και του Ιδρύματος Γκανή.
Όπως ανέφερε, «είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία που πρέπει να αγκαλιαστεί από την πόλη, η οποία προωθεί τη συνεργασία και την επικοινωνία στα Δυτικά Βαλκάνια και, το πιο σημαντικό, είναι μία Μπιενάλε που έχει να κάνει με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, εν ολίγοις με θέματα της παράδοσης που είναι εξαιρετικά σημαντικά και μπορούν να αναδειχθούν σε περιοχές όπως η Ήπειρος που είναι πολύ πλούσια στον τομέα αυτό».
Αναφερόμενος στα πρακτικά αποτελέσματα της Μπιενάλε, ο κ. Δερμεντζόπουλος έδωσε έμφαση στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού, σημειώνοντας πως μπορεί να προσελκύσει πάρα πολλούς επισκέπτες από τον χώρο των Βαλκανίων αλλά και διεθνώς. Εξάλλου, η επόμενη Μπιενάλε θα εστιάσει σε ευρύτερο γεωγραφικό πλαίσιο. Όπως συμπλήρωσε, «με τη φετινή διοργάνωση έχουμε πάρα πολλούς καλλιτέχνες και συμμετοχές από πολλές χώρες». Χαρακτήρισε δε άξιο αναφοράς το γεγονός ότι η διοργάνωση φιλοξενείται σε μία πόλη που εκτός από πλούσια παράδοση, έχει και πάρα πολλούς φοιτητές που δίνουν τον τόνο, αλλά και μία Σχολή Καλών Τεχνών η οποία σιγά – σιγά βρίσκει τον βηματισμό της.

Και… εικονικό μουσείο!
Στο μεταξύ, απώτερος στόχος των διοργανωτών είναι η δημιουργία ενός εικονικού μουσείου, για το οποίο ο κ. Δερμεντζόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει πράξη. «Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε ένα μουσείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που θα σηματοδοτήσει και τα Γιάννενα ως κέντρο του συγκεκριμένου πεδίου», τόνισε χαρακτηριστικά. Περισσότερες ανακοινώσεις αναμένονται κατά τη λήξη του συνεδρίου «Άυλες Συναντήσεις» που θα γίνει στο πλαίσιο της Μπιενάλε.
Το εικονικό αυτό μουσείο εκτιμάται πως θα προσφέρει έναν καινοτόμο τύπο βιώσιμου φορέα πολιτισμού χωρίς την επιβάρυνση λειτουργικών εξόδων όπως συμβαίνει με τις συμβατικές δομές του πολιτισμού.

«Ψηλά ο πήχης…»
Ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης εξέφρασε την πεποίθηση ότι με συγκεκριμένη διοργάνωση θα αναπτυχθούν καλλιτεχνικές δράσεις στα Γιάννενα οι οποίες θα φέρουν κοντά όλους τους λαούς της γύρω περιοχής. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Είμαστε η τρίτη πόλη στην Ελλάδα που διοργανώνει αυτή τη Μπιενάλε μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη κι αυτό αποδεικνύει ότι η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου μας ήδη από τα πρώτα της βήματα έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη και πετυχαίνει τους σκοπούς που θέτει, γεγονός για το οποίο της αξίζουν συγχαρητήρια».

Στόχος η εξωστρέφεια
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Νίκος Γκόλας που επίσης παραβρέθηκε στη χθεσινή παρουσίαση της 1ης Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων έκανε λόγο για «μία προσπάθεια που αναδεικνύει την κουλτούρα της συνεργασίας που έχουμε ως Δημοτική Αρχή και την οποία έχουν και άλλοι φορείς στον τόπο μας». Αναφέρθηκε δε στην καρποφόρα συνεργασία του Δήμου με τη Σχολή Καλών Τεχνών που έχει κάνει την πόλη μας, όπως είπε, να σχολιαστεί θετικά σε πανελλαδικό επίπεδο, προσθέτοντας πως «με τη νέα αυτή συνεργασία θα καταφέρουμε τα Γιάννενα να ακουστούν και εκτός συνόρων της χώρας μας». Ο κ. Γκόλας κατέληξε σημειώνοντας πως «μία πόλη με τον πνευματικό πλούτο των Ιωαννίνων όφειλε να έχει από καιρό μία μεγάλη καλλιτεχνική διοργάνωση που θα βοηθήσει στην εξωστρέφεια της περιοχής μας».