Κατακραυγή από τη Γιαννιώτικη κοινωνία

«Στο σφυρί» ακίνητα που πριν 5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι ξεπουλιόνταν

- Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπάθησε χθες ο  βουλευτής Χρ. Μαντάς, που… υποσχέθηκε διορθώσεις

- ΚΙΝΑΛ Ιωαννίνων: Ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη η πώληση της μισής πόλης

FYLAKES STAYRAKIOY

• Κάθε μέρα που περνά προστίθενται και νέα στοιχεία για δημόσια ακίνητα που «εν μια νυκτί» πέρασαν στο Υπερταμείο με στόχο την… αξιοποίησή τους, ήτοι την πώληση ή την μακροχρόνια μίσθωσή τους.
Η κατακραυγή των Ηπειρωτών (και όχι μόνο) μεγαλώνει συνεχώς την ώρα που οι τοπικοί κυβερνητικοί και κομματικοί αξιωματούχοι σιωπούν, με εξαίρεση τον βουλευτή Χρ. Μαντά, που προτίμησε ωστόσο να δώσει κάποιες ανεπαρκείς εξηγήσεις στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων.
Εκείνο που και στο συγκεκριμένο θέμα αναδεικνύεται σε τοπικό επίπεδο είναι η διγλωσσία των σημερινών κυβερνώντων οι οποίοι την περίοδο 2013-2014 ως αντιπολίτευση κατακεραύνωναν την τότε Κυβέρνηση για την εκχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ ελάχιστων ακινήτων σε σύγκριση με σήμερα. Σήμερα όχι μόνο ξέχασαν το τι έλεγαν, ψήφισαν έναν πολύ δυσμενέστερο νόμο, με ισχύ 99 χρόνια (!) και μάλιστα υπεραμύνονται της… αναπτυξιακής του οπτικής. Πρόκειται για μια ακόμη «κωλοτούμπα» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με στόχο την παραμονή στην εξουσία, όρο που χρησιμοποιούν πια και οι ξένοι όταν θέλουν να σχολιάσουν την αλλαγή «στροφής» του Τσίπρα, του Καμμένου και των συνοδοιπόρων τους.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε…
Χαρακτηριστική είναι ανακοίνωση που είχε εκδώσει τον Μάρτιο του 2013 ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, με αφορμή την πληροφορία ότι το Πάρκο Λιθαρίτσια και μια έκταση 793 στρεμμάτων στην Πεδινή, καθώς και ορισμένα άλλα, βαδίζουν προς ιδιωτικοποίηση από το Ταμείο Αξιοποίησης. «Ο Δήμος Ιωαννιτών καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στα ζητήματα κατοχής και αξιοποίησης δημόσιας γης υποχρεούνται να κινηθούν άμεσα προς την κατεύθυνση προστασίας της δημόσιας περιουσίας και κοινοποίησης όσων στοιχείων γνωρίζουν γύρω από την πώληση των ακινήτων και όχι να παραμένουν συνομιλητές με το Ταμείο Αξιοποίησης και με παράγοντές του που έπαιξαν ή παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κυβερνητική απόφαση ξεπουλήματος κάθε δημόσιας περιουσίας στη χώρα μας». Αυτή ήταν η κατάληξη μια σφοδρής επίθεσης κατά της τότε τρικοκομματικής Κυβέρνησης. Ένα χρόνο αργότερα δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεταν ερώτηση στη Βουλή για το ενδεχόμενο πώλησης στρατοπέδων, ενώ σε τοπικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναγάγει σε μείζον πολιτικό θέμα την πώληση οικοπέδων του Δημοσίου στην περιοχή Αμπελοκήπων διοργανώνοντας πολιτική εκδήλωσε παρουσία του τότε και νυν βουλευτή Χρήστο Μαντά.

ΚΙΝΑΛ: Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη…
Το ΚΙΝΑΛ Ιωαννίνων, δημοσίευσε χθες μια φωτογραφία, η οποία συνοδεύονταν από το εξής «καυστικό» σχόλιο: «Σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούσε διότι ήταν άδικο να πωληθούν μόνο οικόπεδα στους Αμπελόκηπους, αλλά τα μισά Γιάννενα ήταν δίκαιο και έγινε πράξη».

Δικαιολογίες Χρ. Μαντά!
Χθες ο τότε «δημόσιος κατήγορος» της παραχώρησης των οικοπέδων στο ΤΑΙΠΕΔ Χρήστος Μαντάς, σε συνέντευξή του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, μπροστά στην κατακραυγή της τοπικής κοινωνίας, επιχείρησε να μεταφέρει μια διαφορετική εικόνα από αυτή που έχει σχηματιστεί, δικαιολογώντας πλήρως τους κυβερνητικούς χειρισμούς καταφεύγοντας ακόμη και σε λεκτικούς ακροβατισμούς. Ο κ. Μαντάς υποστήριξε ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει καμία σχέση με την Εταιρεία Συμμετοχών του Δημοσίου, η οποία συγκροτήθηκε το 2016 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, με απαίτηση των δανειστών βεβαίως.
Υποστήριξε ότι η Υπουργική Απόφαση ήταν προαπαιτούμενο της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης, αυτή δηλαδή που κατά τον κ. Τσίπρα «μας έβγαλε από τα μνημόνια», αλλά να που όμως έχει αφήσει πίσω της τεράστιες δεσμεύσεις και μάλιστα για τα ακίνητα του Υπερταμείου που φθάνουν και τα 99 χρόνια!

Παραπλανούνται οι δανειστές;
Ο κ. Μαντάς, υποστήριξε επίσης ότι η υπουργική απόφαση δεν σημαίνει αυτόματη μεταφορά ακινήτων της πόλης των Ιωαννίνων στο Υπερταμείο. Αλλά όπως είπε «θα γίνει μια διαδικασία με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, όπου θα υπάρξουν διορθώσεις». Εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως δεν θα περιληφθούν στη μεταφορά ακίνητα που τελούν σε κυριότητα των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ, αρχαιολογικοί χώροι, παραλίες, οι περιοχές Natura και Ramsar, μνημεία κ.α.
Με όσα ανέφερε βέβαια ο κ. Μαντάς, μάλλον ενέτεινε την ανησυχία, καθώς δεν εξηγεί γιατί εντάχθηκαν στη λίστα όλα αυτά, όταν περιλαμβάνονται στις… εξαιρέσεις. Το ενδεχόμενο να επιχειρήθηκε να παραπλανηθούν οι δανειστές, περί μεγάλης δημόσιας περιουσίας, περιπλέκει ακόμη περισσότερα τα πράγματα γιατί αυτοί έδειξαν ότι δεν παίζουν και ότι υπόσχεται η Ελληνική Κυβέρνηση απαιτούν και τελικά το παίρνουν. Ίσως βέβαια να εκτιμούν ότι η «καυτή πατάτα» θα περάσει στην επόμενη Κυβέρνηση, οπότε ο κ. Μαντάς και οι λοιποί του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούν και πάλι να ζητούν στοιχεία για τη δημόσια περιουσία που «ξεπουλιέται» και «αφαιμάζεται» για μια ακόμη φορά το «πορτοφόλι» των Γιαννιωτών, στερώντας τους το δικαίωμα να αξιοποιούν προς όφελος της πόλης, πάρκα, δασικές εκτάσεις, διατηρητέα και σύγχρονα μνημεία», όπως κατήγγειλαν το 2013. Έτοιμη άλλωστε είναι η ανακοίνωση, μια ακόμη «κωλοτούμπα» δεν θα τους στοιχίσει τίποτε.