Οι διεργασίες στο Νομό Ιωαννίνων «δίνουν και παίρνουν»…

Πολλοί οι υποψήφιοι για τους Δήμους, ποιοι όμως θα φθάσουν μέχρι Μάιο;

- Οι επικεφαλής των παρατάξεων βολιδοσκοπούν και αξιολογούν  πρόσωπα και καταστάσεις

- Όλα τα ονόματα που συζητούνται - Κοινό ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ για διεκδίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου;

KALPES AYTODIOIKHSH

• Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στα επιτελεία των δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με νέο εκλογικό σύστημα, την απλή αναλογική, η οποία αναμένεται ν’ αλλάξει πολλά δεδομένα.
Ο φόβος της ακυβερνησίας σε Δήμους και Περιφέρειες που εκφράζουν οι αυτοδιοικητικοί δεν είναι καθόλου υπερβολικός, καθώς οι σύμβουλοι θα εκλέγονται με απλή αναλογική, κάτι που σημαίνει ότι όσοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες δεν θα ξεπεράσουν το 50% από τον πρώτο γύρο (σχεδόν βέβαιο ότι θα συμβεί) δεν θα έχουν την πλειοψηφία στα συμβούλια. Τι σημαίνει αυτό; Αναζήτηση συμμαχιών, με άλλο λόγια ένα διαρκές πολιτικό… αλισβερίσι, προκειμένου να μπορέσουν με κάποιο τρόπο να διοικήσουν!
Σ’ αυτό λοιπόν το πρωτόγνωρο σκηνικό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο περνά ο καιρός, τόσο ξεκαθαρίζει το τοπίο των υποψηφίων, αν και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και δεν αποκλείονται εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.
Στον Δήμο Ιωαννιτών
Στο ΔΗΜΟ ΙΩ­ΑΝ­ΝΙΤΩΝ, τον μεγαλύτερο του Νομού, φαίνεται αρχικά πως οι υποψήφιοι για τον δημαρχιακό θώκο θα είναι πολλοί, αν και ουδείς γνωρίζει πόσοι τελικά θα φθάσουν στις εκλογές του Μαΐου, σχηματίζοντας συνδυασμό. Εκτός από τον νυν Δήμαρχο Θ. Μπέγκα που θα ζητήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των Γιαννιωτών, ήδη ο Καθηγητής Ιατρικής και πρ. Δημοτικός Σύμβουλος επί Φίλιου Μωυσής Ελισάφ, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την δημαρχία …πρόθυμος να δεχθεί στηρίξεις απ’ όλους τους χώρους!
Σε αναμονή βρίσκονται ακόμη τα στελέχη της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας», περιμένοντας τον επικεφαλής Ν. Γκόντα ν’ ανοίξει τα «χαρτιά» του, προκειμένου να ξεκινήσει η προεκλογική προετοιμασία της παράταξης. Μέχρι βέβαια ο Ν. Γκόντας να ανακοινώσει επισήμως την πρόθεσή του, όλοι οι υποψήφιοι «μνηστήρες» κινούνται παρασκηνιακά, βολιδοσκοπώντας πρόσωπα και καταστάσεις.
Μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί για την «διαδοχή» Γκόντα είναι ο πρ. βουλευτής Στ. Καλογιάννης, ο δημοτ. σύμβουλος και Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Γρηγ. Γκίκας, ο πολιτευτής της Ν.Δ., γιατρός Φιλ. Σιάκας, ο επίσης γιατρός Γεν. Διευθυντής Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου Γιάννης Νικόπουλος.

* * *

Στην παράταξη «Γιάννενα Τώρα» το τοπίο φαίνεται να ξεκαθάρισε προχθές βράδυ κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση, όπου, μετά από μυστική ψηφοφορία ο Άρης Μπαρτζώκας με ποσοστό 55,1% επανεκλέχθηκε ως επικεφαλής της για τις επόμενες εκλογές. Στη διαδικασία συμμετείχε και ο δημοτικός σύμβουλος γιατρός Δημ. Πάνου, ο οποίος συγκέντρωσε 44,9% των ψήφων.
Ο επανεκλεγείς Α. Μπαρτζώκας ευχαρίστησε τα μέλη για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του και δήλωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση της βελτίωσης της δημόσιας παρουσίας, αλλά και της εσωτερικής οργάνωσης της παράταξης, με στόχο το νικηφόρο αποτέλεσμα στις επικείμενες εκλογές.

* * *

Σε εκλογική ετοιμότητα βρίσκεται και η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ «Γιάννενα - Πολίτες για την Ανατροπή», όπως τονίστηκε από τον επικεφαλής της Λάζαρο Νάτση κατά την συνεδρίαση της Δευτέρας.

* * *

Θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο αναμένεται να διεκδικήσει και η Λαϊκή Συσπείρωση που πρόσκειται στο ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημ. Τασιούλα.

* * *

Παρούσα στις εκλογές φαίνεται πως θα είναι και η Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση (ΔΡΑΣΥ), που σήμερα εκπροσωπείται στο Δημοτ. Συμβούλιο από τον Βασίλη Καφαράκη.

Στους άλλους Δήμους
Βολιδοσκοπήσεις και συμμαχίες όμως παρατηρούνται και στους άλλους Δήμους του Νομού, με τους εν δυνάμει υποψήφιους να προσπαθούν να σχηματίσουν μια εικόνα, προκειμένου να μετρήσουν τις δυνάμεις τους κι αν αυτές μπορούν να τους οδηγήσουν μέχρι τις εκλογές του Μαΐου.
- Στον ΔΗΜΟ ΖΙΤΣΑΣ, τον δεύτερο μεγαλύτερο του Νομού, τα καλά «δείγματα γραφής» του νυν Δημάρχου Μιχ. Πλιάκου, φαίνεται πως οδηγούν τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης σε συμπόρευση. Έτσι σύμφωνα με χθεσινή κοινή ανακοίνωση οι παρατάξεις «Αυτοδιοικητική Ενότητα» του Βασίλη Γαρδίκου και «Ριζοσπαστική Ανατροπή» του Μανώλη Ματσάγκα ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την κοινή κάθοδο στις εκλογές του Μαΐου. Μάλιστα για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου και ώρα 7.30 μ.μ. ανοιχτή συνέλευση στην αίθουσα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στο παλαιό Δημαρχείο Ελεούσας. Στην εκδήλωση καλούν όπως αναφέρουν, «κάθε ενεργό δημότη του Δήμου Ζίτσας». Πολλοί λένε ότι δεν αποκλείεται σ’ αυτή την κοινή προσπάθεια να συμμετάσχει και ο Χρυσόστομος Βούζας.
- Στον ΔΗΜΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ δύσκολη αναμένεται να είναι η μάχη των υποψηφίων που θα βρεθούν απέναντι στον… βετεράνο πλέον, νυν Δήμαρχο, Κ. Καψάλη, αν τελικά αποφασίσει να διεκδικήσει και πάλι την δημαρχία. Ενδιαφέρον για υποψήφιοι φέρονται ο νυν Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Χρ. Γκόγκος, ο νυν επικεφαλής της Αντιπολίτευσης κ. Βασ. Τόπουλος και ο δημοτ. σύμβουλος Δημ. Ντότης.
- Στο ΔΗΜΟ ΜΕΤΣΟΒΟΥ η εικόνα ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει για το εάν θα κατέβει υποψήφιος ο νυν Δήμαρχος Κ. Τζαφέας, ενώ ακούγονται έντονα και τα ονόματα του γιατρού Ν. Τσομπίκου, πρ. δημάρχου και του ε.α. αξιωματικού της Αστυνομίας Θεόφιλου Σούλτη.
- Στο ΔΗΜΟ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ο αξιωματικός ε.α. σημερινός Δήμαρχος Ανδρέας Παπασπύρου φαίνεται αποφασισμένος να διεκδικήσει εκ νέου την δημαρχία της ακριτικής κωμόπολης. Ενδιαφέρον λέγεται πως έχει εκφράσει και ο πρ. υποψήφιος δήμαρχος Ν. Εξάρχου, που προέρχεται από τον χώρο της κεντροδεξιάς, ενώ ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασ. Σπανός που μάλλον θα τεθεί στην κρίση των Κονιτσιωτών, απομακρύνει μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του πρ. Δημάρχου Μάκη Χατζηεφραιμίδη.
- Στον ΔΗΜΟ ΔΩΔΩΝΗΣ ο νυν Δήμαρχος Χρ. Ντακαλέτσης φαίνεται πως θα έχει δύσκολη προεκλογική περίοδο αν αποφασίσει να ξανακατέβει. Από την μια ο πρ. Δήμαρχος Γιάννης Μπούκας, που στις προηγούμενες εκλογές είχε συνεργαστεί με τον Χρ. Ντακαλέτση, φαίνεται πως το σκέφτεται σοβαρά να διεκδικήσει την δημαρχία, ενώ πολύ πιθανό είναι να κατέβει ως υποψήφιος και και ο πρ. Δήμαρχος Κ. Κατσανάκης.
- Στον ΔΗΜΟ ΖΑΓΟΡΙΟΥ εκτός από τον σημερινό Δήμαρχο Βασ. Σπύρου, ένας ακόμη παλιός στο εκλογικό… κουρμπέτι ο Γαβριήλ Παπαναστασίου, ενδέχεται να διεκδικήσει την δημαρχία που για λίγες ψήφους έχασε το 2014. Για τον πιο τουριστικό ορεινό Δήμο της Ηπείρου μια ακόμη πιθανή υποψηφιότητα ακούει στο όνομα του πρ. Προέδρου Παπίγκου Λεων. Τσουμάνη, ενώ σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται και η υποψηφιότητα του πρ. Δημάρχου Τύμφης Γ. Σουκοβέλου.
- Στον ΔΗΜΟ Β. ΤΖΟΥ­ΜΕΡ­ΚΩΝ ο νυν Δήμαρχος Ι. Σεντελές, τόσο λόγω της εμπειρίας του, όσο και λόγω της στενής σχέσης του με την παρούσα κυβερνητική εξουσία, θα είναι μια πολύ ισχυρή υποψηφιότητα. Ενδιαφέρον είχε εκφράσει και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου Δημ. Μήτσης, ενώ πολύ πιθανό είναι να διεκδικήσει τον Δήμο και ο πρ. Πρόεδρος της Κοινότητας Συρράκου Ι. Αργύρης.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου
Διεργασίες όμως γίνονται και στην Περιφέρεια Ηπείρου. Εκτός από τις σίγουρες υποψηφιότητες του νυν Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και του επικοινωνιολόγου Σπ. Ριζόπουλου, άγνωστο παραμένει τι θα πράξει η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ «Ήπειρος Ανατροπής» κι αν τελικά θα ευοδωθεί η σύμπραξη που «μαγειρεύεται» με την παράταξη «Συμμαχία Ηπειρωτών» που στις προηγούμενες εκλογές στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ. Το ΚΙΝΑΛ – που διαδέχθηκε ως σχήμα το ΠΑΣΟΚ – έχει κινήσει τις διαδικασίες για στήριξη άλλλου υποψηφίου, με τον πρ. Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημ. Δημητρίου να είναι εκ των επικρατέστερων, χωρίς να αποκλείεται και η περίπτωση του πρ. Βουλευτή Θαν. Οικονόμου.
Τις εξελίξεις στον αυτοδιοικητικό χάρτη της Ηπείρου συζήτησε προχθές η Ολομέλεια της περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής», εκφράζοντας την αμέριστη στήριξή της στις διεργασίες που έχουν ξεκινήσει με τη «Συμμαχία Ηπειρωτών».
Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της «η προγραμματική σύγκλιση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για μια θετική κατάληξη».
Ενδιαφέρον όμως είχε η επισήμανση στο τέλος της ανακοίνωσης, σύμφωνα με την οποία «η ολομέλεια ομόφωνα εκτίμησε ότι οι επικεφαλής των δυο παρατάξεων (σ.σ. Κ. Μπασιούκας και Γ. Ζάψας) διαθέτουν όλα τα χαρακτηριστικά, πολιτικά, κοινωνικά, αυτοδιοικητικά, επαγγελματικά και ηθικά να ηγηθούν της προσπάθειας για την επιζητούμενη αλλαγή στην Περιφέρεια Ηπείρου».
Πάντως όσον αφορά τις Περιφέρειες και με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχεδόν καθόλου επιρροή, πολλοί εκτιμούν ότι ενδέχεται να κατεβάσει στις εκλογές προβεβλημένα στελέχη. Στην Ήπειρο μάλιστα ευρέως κυκλοφορεί το όνομα της νυν Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη, ενώ αρχικά ακούγονταν του Γιαννιώτη βουλευτή Γιάννη Καραγιάννη και τελευταία του βουλευτή Πρέβεζας Κώστα Μπάρκα.