Τη Δευτέρα στο Ε.Κ.Ι. (10 π.μ.) πανσυνταξιουχική συγκέντρωση

«Όχι παιχνίδια με τις συντάξεις»  λένε οι Γιαννιώτες συνταξιούχοι!

«Δεν πληρώσαμε για να παίρνουμε προνοιακά επιδόματα…» τονίζουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με δυναμικές κινητοποιήσεις

SYNTAKSIOYXOI IOANNINA

• Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία η μεθαυριανή (1 Οκτωβρίου) και βρίσκει τους συνταξιούχους στις επάλξεις, απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές, οι οποίες τους στερούν μια αξιοπρεπή διαβίωση.
Οι απώλειες που έχουν υποστεί τα χρόνια των Μνημονίων φτάνουν τα 67 δισ. ευρώ, με το μαρτύριο να μην σταματά εκεί, περιμένοντας τώρα τις τελικές αποφάσεις για τις ψηφισμένες νέες περικοπές από 1η Ιανουαρίου 2019. Η Κυβέρνηση λέει ότι δεν είναι αναγκαίο να ισχύσει το μέτρο, οι δανειστές δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους μέχρι τελευταία στιγμή και οι συνταξιούχοι στην μέση, χωρίς καμιά υπεύθυνη ενημέρωση.
Ωστόσο δεν το βάζουν κάτω, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για την αφαίμαξη των εισοδημάτων τους, με τις αλλεπάλληλες περικοπές που υφίστανται, καλώντας τους κυβερνώντες να σταματήσουν τα «παιχνίδια» με τις συντάξεις.
Συγκέντρωση τη Δευτέρα
Σ΄ αυτό το πλαίσιο λοιπόν τα Γιαννιώτικα Σωματεία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ΙΚΑ και Δημοσίου πραγματοποιούν μεθαύριο, Δευτέρα και ώρα 10 π.μ. πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων για να «βάλουμε φραγμό στη νέα λαίλαπα που έρχεται. Στο νέο σφαγιασμό που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζει για τις πενιχρές συντάξιμες αποδοχές μας με το νόμο λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, την περικοπή των οικογενειακών μας επιδομάτων, την οριστική αφαίρεση του ΕΚΑΣ, την κατακρεούργηση των συντάξεων χηρείας, τη μείωση του αφορολόγητου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.
Οι συνταξιούχοι όμως δεν σταματούν στην μεθαυριανή συγκέντρωση στα Γιάννενα, δηλώνοντας αποφασισμένοι για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους το επόμενο διάστημα. Θα δώσουν δυναμικό «παρών» στις 13 Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη και στην πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στην Αθήνα 15 Δεκεμβρίου, όπου και θα απαιτήσουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.
Τι διεκδικούν
Οι συνταξιούχοι δεν δέχονται να μετατραπούν οι συντάξεις τους σε προνοιακά βοηθήματα και στο τέλος να τους πετούν κάποια επιδόματα επαιτείας.
«Δεν πληρώσαμε για να παίρνουμε επιδόματα, αλλά συντάξεις για να ζούμε με αξιοπρέπεια», τονίζουν, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων:
-Κανένα επανυπολογισμό, καμία εφαρμογή της μείωσης με τη προσωπική διαφορά στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και την κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).
- Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να ορισθεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ από τα 360 που είναι σήμερα.
- Όχι στη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων και του ΕΚΑΣ των συντάξεων χηρείας. Όχι στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς.
- Να αποδοθεί σύνταξη σε όσους συνταξιούχους έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ με βάση τα χρόνια που έχουν πληρώσει και όχι να οδηγούνται στο σφαγείο των 360 ευρώ.
- Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.
- Να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, καθώς και σε άλλες κοινωνικές δομές του δημοσίου.
- Να αποδοθούν άμεσα χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, ό,τι ακόμα η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και την εισφορά αλληλεγγύης.