Στους δρόμους από σήμερα συνταξιούχοι και εργαζόμενοι

- Στις 10 π.μ. στα Γιάννενα πανσυνταξιουχική συγκέντρωση, αύριο  κινητοποιήσεις για το «Βοήθεια στο Σπίτι» και μεθαύριο στους Δήμους

BOHTHEIA STO SPITI AYTOKINHTA

• Εβδομάδα κινητοποιήσεων αυτή που ξεκίνησε, με εργαζόμενους και συνταξιούχους να κατεβαίνουν στους δρόμους, αντιδρώντας στις κυβερνητικές πολιτικές, που πλήττουν τα εισοδήματά τους.
Η αρχή γίνεται σήμερα (10 π.μ.) με τα Γιαννιώτικα Σωματεία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ΙΚΑ και Δημοσίου που πραγματοποιούν πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, αντιδρώντας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, στο «νέο σφαγιασμό που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζει για τις πενιχρές συντάξιμες αποδοχές μας με το νόμο λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, την περικοπή των οικογενειακών μας επιδομάτων, την οριστική αφαίρεση του ΕΚΑΣ, την κατακρεούργηση των συντάξεων χηρείας, τη μείωση του αφορολόγητου».
Παράλληλα, κάνουν γνωστό ότι δεν θα σταματήσουν στην σημερινή συγκέντρωση στα Γιάννενα, δηλώνοντας αποφασισμένοι για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, θα δώσουν δυναμικό «παρών» στις 13 Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη και στην πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στην Αθήνα 15 Δεκεμβρίου, όπου και θα απαιτήσουν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Το «Βοήθεια στο Σπίτι»
Αύριο, Τρίτη την σκυτάλη παίρνουν οι εργαζόμενοι του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίοι έχουν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία, διεκδικώντας μονιμοποίηση της λειτουργίας του προγράμματος και την κατοχύρωση του υφιστάμενου προσωπικού.
Στο πλευρό τους τάχθηκαν η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΕΣΑμεΑ. Τα αιτήματα που προβάλλουν είναι:
- Απόσυρση του σχεδιασμού της επαναπροκήρυξης που οδηγεί σε απολύσεις.
- Νομοθετική ρύθμιση που θα κατοχυρώνει το υφιστάμενο προσωπικό καταργώντας την 15ετή ομηρία και θα αναγνωρίζει την πραγματική σχέση εργασίας που είναι Αορίστου χρόνου.
- Αναγνώριση και καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος στους Οικογενειακούς Βοηθούς. Την πλήρωση όλων των κενών θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια που έχει οδηγήσει στην συρρίκνωση και αποδόμηση του Βοήθεια Στο Σπίτι.
- Την αντικατάσταση όλου του στόλου των αυτοκινήτων καθώς αυτά είναι πλέον πεπαλαιωμένα με πάρα πολλά προβλήματα που τα καθιστούν επικίνδυνα προς χρήση.

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία θα προχωρήσει μεθαύριο, Τετάρτη η ΠΟΕ - ΟΤΑ με κύριο αίτημα τη μη περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχει και Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων.
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν καμία περικοπή του επιδόματος, ειδικά -όπως αναφέρουν- όταν «οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες, παρατηρείται έλλειψη ακόμη και των στοιχειωδών μέσων όσον αφορά στην υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, δεν παρέχονται τα είδη ατομικής προστασίας, ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό».