Με τη συνένωση Πανεπιστημίου - ΤΕΙ αρχίζουν και τα... δύσκολα

Ένας νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης διαμορφώνεται στην Ήπειρο!

- Από χθες αποτελούν ενιαίο ίδρυμα, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας

- Πιο χαμηλά στη λίστα με τα κορυφαία ΑΕΙ του κόσμου...

PANEPISTHMIO GLYPTO1

• Ένα εντελώς καινούριο κεφάλαιο στην ιστορία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή μας άρχισε κι επίσημα να γράφεται από χθες, καθώς Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου ενώθηκαν σε ένα ενιαίο ίδρυμα, το οποίος θα έχει ακαδημαϊκή δραστηριότητα και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες.
Με αφορμή τη σημαντική αυτή στιγμή, έγινε χθες στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ στους Κωστακιούς Άρτας εκδήλωση παρουσία του Πρύτανη του ενιαίου πλέον Πανεπιστημίου Τριαντάφυλλου Αλμπάνη αλλά και του Πρύτανη του ΤΕΙ Αναστάσιου Τσίνα. Άλλη μία εκδήλωση για τη συνένωση των δύο ιδρυμάτων έγινε στον ίδιο χώρο την περασμένη Παρασκευή παρουσία του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.
Αρχίζουν τα… δύσκολα
Με την έλευση, λοιπόν, του Οκτωβρίου αλλάζει ριζικά ο ακαδημαϊκός χάρτης στην Ήπειρο, η οποία μέσω της συνένωσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου φιλοξενεί πλέον ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας!
Φυσικά, τώρα… αρχίζουν τα δύσκολα, δηλαδή το πρακτικό κομμάτι της ενοποίησης, το οποίο συναντά αντιδράσεις και ενστάσεις εκ μέρους της τοπικής Ακαδημαϊκής Κοινότητας που πρέπει να ξεπεραστούν. Αν η διαδικασία πετύχει, θα φανεί τους επόμενους μήνες στην πράξη. Βασικό ζητούμενο είναι Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ να αποτελέσουν ένα ενιαίο ίδρυμα με ακαδημαϊκή και διοικητική συνοχή.
Εκδήλωση στην Άρτα
Πανηγυρικό χαρακτήρα είχε η εκδήλωση της Παρασκευής στους Κωστακιούς Άρτας για την ενοποίηση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου. Εκτός από τον κ. Γαβρόγλου, σ’ αυτήν παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης, οι βουλευτές Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος, Άρτας Βασίλης Τσίρκας και Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και φορέων.
Μετά από μία σύντομη αναδρομή στην πορεία του ΤΕΙ από τη συστάσή του το 1994 και μέχρι σήμερα, ακολούθησαν χαιρετισμοί των διατελεσάντων Προέδρων και Πρυτάνεων. Τόσο ο Υπουργός Παιδείας όσο και οι δύο Πρυτάνεις Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και Αναστάσιος Τσίνας αναφέρθηκαν κατά τους χαιρετισμούς τους στις προκλήσεις του εγχειρήματος και στις προοπτικές του ενιαίου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη σε χαιρετισμό που απέστειλε, σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι «η παράδοση που δημιούργησε το ΤΕΙ Ηπείρου στην πορεία των χρόνων δεν θα χαθεί, αλλά θα βρει νέα πεδία αλληλεπίδρασης μέσα από το φάσμα ενός πανεπιστημίου».
Ένα μεγάλο ίδρυμα
Υπενθυμίζεται ότι το νέο ίδρυμα θα έχει περίπου 39.000 φοιτητές, ενώ με βάση τον νέο νόμο, ιδρύονται σ’ αυτό τέσσερις νέες Σχολές, η εκπαιδευτική λειτουργία των οποίων θα ξεκινήσει από το 2019 - 20. Πρόκειται για τις Σχολές Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα την Άρτα, Γεωπονίας, με έδρα την Άρτα, Κοινωνικών Επιστημών, με έδρα τα Γιάννενα και Μουσικών Σπουδών, με έδρα πάλι την Άρτα.
Σε διεθνή κατάταξη
Το αν η συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου έχει θετικά αποτελέσματα σε επιστημονικό, ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο θα φανεί τα επόμενα χρόνια. Πάντως, το ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ηπείρου συγκαταλέγεται μαζί με επτά ακόμη ελληνικά ΑΕΙ, στη λίστα της Παγκόσμιας Ακαδημαϊκής Κατάταξης για το 2019, υποχωρώντας ωστόσο τόσο στη διεθνή αυτή λίστα όσο και μεταξύ των ελληνικών Πανεπιστημίων!
Πιο συγκεκριμένα, πρώτο στη χώρα μας είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο διεθνώς κατατάσσεται στις θέσεις 351 – 400 και ακολουθεί το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας (διεθνώς κατατάσσεται στις θέσεις 501 – 600). Τρίτο είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο παγκοσμίως κατέχει τη θέση κατάταξης 601-800, ενώ ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (διεθνώς είναι στις θέσεις 601-800), το οποίο υποχωρεί από τη δεύτερη θέση που βρισκόταν πέρσι, στην τέταρτη για το 2019. Στην πέμπτη θέση από την τρίτη πέρυσι πέφτει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο στην παγκόσμια κατάταξη διατηρεί την θέση 601-800, ενώ το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκεται στην έκτη θέση από την τέταρτη, υποχωρώντας και στην παγκόσμια κατάταξη από τη θέση 501-600 στην 601-800! Την ίδια πορεία ακολουθεί και το Πανεπιστήμιο Πάτρας που πέφτει από τη θέση 601-800 της διεθνούς κατάταξης στην 801-1000.