Κοινή πρόταση στο ΕΣΠΑ από Επιμελητήριο και Δήμο

Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου δημιουργείται στα Γιάννενα

- Στοχευμένη παρέμβαση ανάπλασης εμπορικών δρόμων στην περιοχή που ενώνει το νέο με το ιστορικό εμπορικό κέντρο της πόλης

ANEKSARTHSIAS KOSMOS

• Πλώρη για τη δημιουργία ενός ανοιχτού κέντρου εμπορίου (Open Mall) στην πόλη των Ιωαν­νίνων φαίνεται πως βάζει ο Δήμος, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, οι οποίοι συμπράττουν, προκειμένου να προχωρήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο, που στόχο έχει να αναβαθμιστούν εμπορικοί δρόμοι και να δοθεί ώθηση στην τοπική επιχειρηματικότητα.
Μετά την άρνηση του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων στην πρόσκληση του Δήμου Ιωαννιτών, το Επιμελητήριο έκανε γνωστό χθες ότι θα τεθεί συνδικαιούχος στην πρόταση που θα υποβληθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», στο μέτρο με τίτλο «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου».
Μάλιστα λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των Δήμων από τον Ιούνιο που ξεκίνησε η διαδικασία, το Υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να δώσει παράταση στην ημερομηνία υποβολής προτάσεων, έως και τις 5 Νοεμβρίου.
Στη διάρκεια συνάντησης του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Ι. Μήτση και Μελών της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου, με τον Αντιδήμαρχο Θανάση Μανταλόβα και Υπηρεσιακούς Παράγοντες του Δήμου Ιωαννιτών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έγινε ενημέρωση για την πρόταση που μελετά ο Δήμος, μέσα στο πλαίσιο των αυστηρών κριτηρίων επιλεξιμότητας και των χωρικών περιορισμών που θέτει η προκήρυξη του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ως προτεινόμενη εμπορική περιοχή παρέμβασης, μελετάται η περιοχή που ενώνει το νέο με το ιστορικό εμπορικό κέντρο της πόλης.

Οι προϋποθέσεις
Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων ανέλαβε το έργο της ενημέρωσης των Επιχειρήσεων-Μελών του που βρίσκονται εντός της περιοχής παρέμβασης, καθώς σύμφωνα με την προκήρυξη, απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον του 70% των εγκατεστημένων εμπορικών επιχειρήσεων όπως και η συμμετοχή τουλάχιστον 50 επιχειρήσεων από το σύνολο της περιοχής παρέμβασης.
Οι επιλέξιμες δαπάνες στο πλαίσιο της προκήρυξης διακρίνονται σε παρεμβάσεις για:
α) «Αναβάθμιση Δημόσιου Χώρου» που είναι δαπάνες εκσυγχρονισμού των υποδομών (κατασκευή – αναβάθμιση πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας, ανάπλαση πλατειών, ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου μνημείων, αναστηλώσεις, αποκαταστάσεις, καθαρισμός, φωτισμός, μνημείων ή /και όψεων δημοσίων κτιρίων ιδιαίτερης πολιτιστικής κτλ.),
β) «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης» (συστήματα παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, συστήματα έξυπνου οδοφωτισμού, αντικατάσταση και προμήθεια βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων) και για «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας» (προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων για μεταφορά επισκεπτώνχωρίς αντίτιμο, προμήθεια και εγκατάσταση κλιματιζόμενων στάσεων λεωφορείων κτλ.),
γ) «Ανάδειξη ταυτότητας εμπορικής περιοχής» (προμήθεια και εγκατάσταση διαφώτιστων στεγάστρων, ανάδειξη και επενδύσεις με ομοιόμορφα υλικά των εξωτερικών όψεων, προμήθεια και εγκατάσταση ομοιόμορφων στεγάστρων, τεντών), για την οποία προβλέπεται η επιχορήγηση κάθε επιχείρησης με 2.000 ευρώ και
δ) «Προβολή και προώθηση της εμπορικής περιοχής» (συστήματα / πλατφόρμες ενίσχυσης τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω υπηρεσιών αλληλεπίδρασης, ενίσχυσης πιστότητας κτλ.).
* * *

Ο συνολικός προϋπολογισμός της Δράσης ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται το 100% της επιλέξιμης δαπάνης. Ο μέγιστος προϋπολογισμός κάθε πρότασης φτάνει τα 1, 9 εκατ. ευρώ, από τα οποία ο επιλέξιμος προϋπολογισμός Δημόσιας Δαπάνης του Δικαιούχου (ΟΤΑ Α’ βαθμού) ανέρχεται κατά μέγιστο στα 1, 5 εκ. ευρώ και αντίστοιχα του Συνδικαιούχου (Εμπορικός Σύλλογος / Επιμελητήριο) κατά μέγιστο στις 400.000 ευρώ.