Η Κυβέρνηση καθυστέρησε τις λύσεις για «τα κόκκινα δάνεια»

Υπόλογος ο Αλέξης Τσίπρας για την κρίση των τραπεζών

Εμπόδισε πωλήσεις δανείων που ανήκουν σε ασυνεπείς λήπτες, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα FAZ

TSIPRAS BOYLH

• Η τραπεζική κρίση των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με όλους τους οικονομικούς αναλυτές οφείλεται σε μεγάλο μέρος στην ανασφάλεια για τις αντοχές των τραπεζών από τον όγκο των «κόκκινων δανείων» που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.
Η Κυβέρνηση βέβαια, για μια ακόμη φορά επιχείρησε να μεταφέρει τις ευθύνες στην αντιπολίτευση! Ένας ακόμη παραλογισμός με ελληνική «πατέντα», που εφευρέθηκε αποκλειστικά και μόνο για να αποσεισθούν από πάνω της οι ευθύνες για το πρόβλημα που διαιωνίζεται από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Εντός Ελλάδος, ίσως να υπάρχουν ακόμη ορισμένοι που δεν έχουν αντιληφθεί την αιτία του προβλήματος. Στο εξωτερικό όμως, τέτοια «κόλπα» θεωρούνται ξεπερασμένα και οι όποιες θεωρίες αναπτύσσονται καταρρίπτονται από τα γεγονότα και τις έγκυρες αναλύσεις. Χθες η Γερμανική εφημερίδα FAZ επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση που έχει προκληθεί στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την ατολμία, ή την αδυναμία του να χειριστεί με επάρκεια και αποτελεσματικά το ζήτημα των «κόκκινων δανείων». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η Κυβέρνηση Τσίπρα, ήταν αυτή που επανειλημμένα δυσχέρανε και καθυστέρησε πωλήσεις δανείων ή κατασχέσεις ακινήτων που ανήκουν σε ασυνεπείς λήπτες δανείων».
Βιαστικές κινήσεις
Μετά το «μίνι- κραχ» των Τραπεζών της περασμένης Τετάρτης, εσπευσμένα η Κυβέρνηση άρχισε να αναζητά λύσεις και να γίνεται λόγος- όπως σημειώνει η Γερμανική εφημερίδα- για μια Bad Bank, στην οποία θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν τα δάνεια των Τραπεζών.
Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μπροστά στην κατάσταση που δημιουργήθηκε προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες, χωρίς όμως και να δίνει «φως» για πιθανή λύση στον ορίζοντα. «Μη λέτε ότι οι τράπεζες καταρρέουν δεν είναι σωστό, αλλά δεν είναι και αλήθεια» δήλωσε, σε μια μέρα πάντως που ο τραπεζικός κλάδος είχε νέες απώλειες (1,78%) στο Χρηματιστήριο.
Δεν κόπασε η ανησυχία
Η αναταραχή και η ανησυχία που υπάρχει είναι έκδηλη στους καταθέτες, στους δανειολήπτες, αλλά και στις επιχειρήσεις που βλέπουν να δυσκολεύει συνεχώς η ρευστότητά τους. Το επόμενο βήμα που σχεδιάζουν οι τέσσερις τράπεζες, είναι η τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 10-15 δις ευρώ. Τα δάνεια αυτά θα είναι κυρίως στεγαστικά και χορηγήσεις προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
«Πονοκέφαλος» για τις τράπεζες αποτελεί η αύξηση που εξακολουθεί να σημειώνεται στα «κόκκινα στεγαστικά δάνεια», καθώς στα παλιά προστίθενται και νέα από δανειολήπτες που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις δόσεις τους εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων τους.
Λύση, η ανάπτυξη
Oικονομικοί αναλυτές, πάντως δεν παύουν να επισημαίνουν ότι ο «φαύλος κύκλος» των «κόκκινων δανείων» δεν πρόκειται να κλείσει ενόσω η Ελληνική Οικονομία δεν μπει σε τροχιά ανάπτυξης.
Αυτό το γνωρίζουν όλοι στην Κυβέρνηση, ελάχιστοι όμως είναι σε θέση να το υποστηρίξουν με αποφάσεις και πράξεις, καθώς προέχει το κομματικό όφελος. Την ανάγκη να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική επεσήμανε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Όπως είπε, αυτή τη χρονική στιγμή απαιτούνται προσεκτικά βήματα για να αποφευχθεί η πιθανότητα εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας, γι αυτό και οι όποιες ελαφρύνσεις θα γίνουν με όριο τα 800 – 900 εκ ευρώ, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Διαβεβαίωσε πάντως ότι υπάρχει ξεκάθαρη διάθεση να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα έχει γίνει συνείδηση (;) της κυβέρνησης η ανάγκη για μείωση φόρων και εισφορών που επιβαρύνουν σήμερα επιχειρήσεις και επαγγελματίες, καθώς και η ανάγκη διευθέτησης του υψηλού μη μισθολογικού κόστους.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και σε άλλα τρέχοντα προβλήματα που αφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο, λέγοντας για τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό που έθιξαν πολλοί παριστάμενοι, ανέφερε ότι η κυβέρνηση το προσπάθησε πολύ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, όμως συνάντησε την αντίδραση τους και εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί σε επόμενο στάδιο. Για τις υψηλές χρεώσεις των συναλλαγών με POS –ένα ακόμα πρόβλημα για επιχειρήσεις και επαγγελματίες- δεσμεύθηκε ότι θα γίνουν συζητήσεις με τις τράπεζες και ότι αναμένονται εξελίξεις, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν προγράμματα ενίσχυσης μικρών επιχειρήσεων για την καλύτερη εξοικείωση τους στο ψηφιακό περιβάλλον.
Περισσότερες δόσεις, αλλά…
Η οικονομική ασφυξία που έχει επιφέρει η φοροεπιδρομή σε όλους τους κλάδους, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, δεν χρειάζεται «μαρτυρίες» για να επιβεβαιωθεί. Και μπορεί ο κ. Πιτσιόρλας να υποστηρίζει ότι έγινε «συνείδηση» στην Κυβέρνηση ότι πρέπει να μειωθούν φόροι και εισφορές, ωστόσο άμεσες αποφάσεις δεν πρόκειται να λάβει. Η μόνη … ελάφρυνση που σχεδιάζει είναι να αυξήσει τις δόσεις για την εξόφληση των παλιών οφειλών που έχουν προς την εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Για να περάσει η ρύθμιση θα πρέπει να δοθεί το «ΟΚ» από τους δανειστές και αν τελικά επιτραπεί η αύξηση των δόσεων (σε 120 τις υπολογίζει η Κυβέρνηση), τότε οι αλλαγές θα νομοθετηθούν μέχρι τέλος του 2018. Το ερώτημα ωστόσο παραμένει: Με την ανεργία να καλπάζει, τους τζίρους να μειώνονται, πόσοι τελικά θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και στις νέες ρυθμίσεις; Δυστυχώς η κατάσταση της οικονομίας δεν επιτρέπει αισιοδοξία.