Ενώ διαψεύστηκαν οι προσδοκίες Τσίπρα-Κοτζιά για συμφωνία εντός του καλοκαιριού…

Η Αλβανία... εμποτίζει με αλυτρωτισμόακόμη και τους μαθητές των σχολείων της

- Χάρτης της… Τσαμουριάς στη Γεωγραφία του Λυκείου  που διακινείται και στο εξωτερικό

- Η Τουρκία «τορπιλίζει» και πάλι τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα

XARTHS TSAMOYRIA

• Οι προσδοκίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για υπογραφή συμφωνίας με την Αλβανία και μάλιστα στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Παρά τις προκλήσεις και τις προσκλήσεις της Αντιπολίτευσης ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εξακολουθεί να μην παρουσιάζει τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες γινόταν η διαπραγμάτευση, η οποία όπως όλα δείχνουν έχει «κολλήσει» για τα καλά.
Οι Αλβανοί βέβαια κάθε άλλο παρά χαμένοι έχουν βγει, καθώς όπως συνέβη και με τους Σκοπιανούς, έτσι κι αυτοί χρησιμοποίησαν την… πρόοδο στον Ελληνοαλβανικό διάλογο, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη «γωνία», πέφτοντας στην «παγίδα» που για μια ακόμη φορά έστησαν οι γείτονες περί δήθεν καλής πρόθεσης για εξεύρεσης λύσης σε χρονίζοντα θέματα, στο εξής ένα δηλαδή, τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων.
Δυστυχώς τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα και μάλιστα επί το χείρον, καθώς η Κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου, έδειξε μια ακατανόητη… επιθυμία να υπογράψει συμφωνία με την Αλβανία, παραβιάζοντας ακόμη και τις «κόκκινες γραμμές» που είχαν θέσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως είναι το «Τσάμικο», τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας (και ιδίως το περιουσιακό) και βέβαια η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων που εκκρεμεί από την περίοδο της διακυβέρνησης των Κ. Καραμανλή - Σ. Μπερίσα αντίστοιχα.
Η Ελληνική Κυβέρνηση, μπροστά στη διάψευση των προσδοκιών που από μόνη της είχε καλλιεργήσει, προβάλλει δύο… επιτυχίες: Τις έρευνες για την ανακάλυψη οστών των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών στον πόλεμο του 1940 και την απόδοση στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο της Αλβανικής ιθαγένειας. Μόνο που πρόκειται για αυτονόητες υποχρεώσεις του Αλβανικού κράτους, που σκόπιμα δεν τις εφήρμοζε, χρησιμοποιώντας τες ως «διαπραγματευτικά ατού».

Τουρκικός «δάκτυλος»
Ενόσω ο χρόνος «τρέχει» έρχονται στο φως νέα στοιχεία. Πίσω από τη ναρκοθέτηση της συμφωνίας με την Ελλάδα, βρίσκεται η Τουρκία, που δεν επιθυμεί να υπογραφεί συμφωνία που να στηρίζεται στις βασικές και γενικές αρχές της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ενθαρρυμένη η πολιτική ηγεσία της Αλβανίας και ειδικά ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα από τη στήριξη του Ταγίπ Ερντογάν, «τροφοδοτεί» με κάθε τρόπο τον Αλβανικό εθνικισμό και ειδικά τις ανιστόρητες απαιτήσεις και αναφορές για τους «Τσάμηδες», θεωρώντας ότι αυτό αποτελεί και μέσο πίεσης σε βάρος της Ελλάδος.
Πρόσφατα η… ιστορικός Έλενα Κότσι προσπάθησε με ατεκμηρίωτα επιχειρήματα να διαγράψει τους Έλληνες από την Ελλάδα (!), βαφτίζοντας και τον Αλέξη Τσίπρα Αλβανό. Η ίδια παρουσιάζεται ως... Υπουργός Δικαιοσύνης της «εξόριστης» κυβέρνησης και επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς περί Τσάμηδων που εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την «γενοκτονία».

Χάρτης της «Τσαμουριάς»!
Παράλληλα οι Αλβανοί διακινούν και χάρτη της «Τσαμουριάς», που εμφανίζεται αποκομμένη από την υπόλοιπη Αλβανία. Συμπεριλαμβάνεται δε στη «Γεωγραφία της Αλβανίας», που διδάσκεται στην Γ’ Λυκείου και προβάλλεται σε διεθνείς οργανισμούς. Υποστηρίζουν ότι είναι Αλβανικές περιοχές η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα και η Άρτα, που αδίκως, όπως ισχυρίζονται, προσαρτήθηκαν στο Ελληνικό κράτος το 1913 από το Συμβούλιο των Πρεσβευτών.
Φθάνει στο σημείο η προπαγάνδα των Αλβανών, για να γίνει πιο πειστική, να χρησιμοποιεί ανύπαρκτες αρχαιολογικές «ανακαλύψεις» και διάφορα δήθεν ιστορικά έγγραφα – χωρίς να αναφέρει κανένα – σύμφωνα με τα οποία αυτές οι περιοχές κατοικούνταν από την αρχαιότητα από Αλβανο-ιλλυρικά φύλα, ενώ υπήρχαν και λίγοι Έλληνες!!!
Αντίθετα πουθενά δεν γίνεται αναφορά στους νομούς Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα και Δελβίνου, όπου η ύπαρξη των Ελλήνων σε αυτές τις περιοχές είναι πλειοψηφική.
Η ιστορία των «Τσάμηδων» είναι παλιά, αιματοβαμμένη και αν και έχει ιστορικά κριθεί, επανέρχεται με στόχο την αύξηση της έντασης σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή. Μέχρι και την πτώση του Κομμουνισμού στη γειτονική χώρα, οι όποιες αλυτρωτικές βλέψεις των «Τσάμηδων» περιοριζόταν αυστηρά μέσα στο «Σιδηρούν παραπέτασμα».
Από την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και έπειτα, το ζήτημα της «Τσαμουριά» επανήλθε στην επικαιρότητα, με τους «Τσάμηδες» να επιχειρούν να παραχαράξουν την ιστορία και να «σβήσουν» την αιματηρή συνεργασία τους με τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές…