Αρκεί Δημόσιοι και Τοπικοί φορείς σωστά να τους κατευθύνουν…

Μόνο με εκπαιδευμένους αγρότες η Ήπειρος θα δει καλύτερες μέρες!

- Δωρεάν προγράμματα (296 ώρες) από το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος» για απασχόληση στον αγροδιατροφικό τομέα

NEOI AGROTES

• Η ανάπτυξη της Ηπείρου, αλλά και αντίστροφα η πτώση του ρυθμού της, σε πολύ μεγάλο βαθμό επηρεάζεται από την πορεία του πρωτογενούς τομέα.
Είναι ο τομέας ο οποίος στο παρελθόν απασχολούσε τις περισσότερες ίσως οικογένειες, σταδιακά όμως άρχισαν να μειώνονται και ταυτόχρονα να προκαλείται αύξηση της ανεργίας, αλλά και της μετανάστευσης.
Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχει γίνει πια κατανοητό σε όλους, ότι η κτηνοτροφία και η γεωργία, είναι οι κλάδοι που μπορούν να δημιουργήσουν άμεσες θέσεις εργασίας και να οδηγήσουν σε ανάκαμψη και την οικονομία της Ηπείρου. Το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε για συμμετοχή στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών, καθώς επίσης και στο πρόγραμμα για τα Σχέδια Βελτίωσης, φανερώνουν μια αντιστροφή της τάσης αποδόμησης της αγροτικής παραγωγής που έχει κορυφωθεί τα χρόνια της μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

Απαραίτητη η κατάρτιση
Σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες, υπάρχει μια σαφής διαφοροποίηση του γεωργικού δυναμικού: Σήμερα για να μπορέσει ένας νέος να ασκήσει το επάγγελμα του γεωργού, θα πρέπει να είναι αφενός καταρτισμένος και αφετέρου ενήμερος για τις συνθήκες και τις δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με όσους ασχολούνται χρόνια με τα γεωργικά επαγγέλματα, οι οποίοι για να ανταπεξέλθουν στις νέες «προκλήσεις» θα πρέπει επίσης να ενημερώνονται και να καταρτίζονται έγκαιρα και επιστημονικά.

Επενδύσεις χωρίς… πρόγραμμα!
Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που κόσμος επένδυσε τις οικονομίες του ή και πήρε δάνεια για καλλιέργειες ή και για ζωϊκό κεφάλαιο και τελικά βρέθηκε καταχρεωμένος. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η καλλιέργεια ροδιών στην Άρτα, όπου πολλοί δελεάστηκαν από την προοπτική της μεγάλης παραγωγής, αλλά πολύ σύντομα οδηγήθηκαν στην εκρίζωση των δένδρων, άλλοι γιατί η ποικιλία δεν ήταν εμπορικά κατάλληλη και άλλοι γιατί δεν είχαν καν την αρχική υποσχόμενη απόδοση.
Στο παρελθόν υπήρξαν αγρότες ή υποψήφιοι αγρότες που παρασύρθηκαν από την… εποχιακή μόδα επένδυσαν σε καλλιέργειες ηλιόσπορου και λυκίσκου, για να αποδειχθεί στην πορεία ότι οι συνθήκες και τα εδάφη τους ήταν ακατάλληλα.
Το συμπέρασμα, που βγαίνει και από τα ανωτέρω παραδείγματα, είναι σαφές: Απαιτείται ενημέρωση και καθοδήγηση των αγροτών, για το τι πρέπει να παράγεται, πώς πρέπει να παράγεται και τι δυνατότητες υπάρχουν για την απορρόφηση της παραγωγής.

Η ευθύνη της Πολιτείας
Η ευθύνη της καθοδήγησης των αγροτών είναι βέβαια των κρατικών δομών που έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό και οι οποίες- λογικά- πρέπει να διοργανώνουν σεμινάρια για όλους τους ασχολούμενους με τη γεωργία και κατά κύριο λόγο με όσους εντάσσονται σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
Με την πάροδο του χρόνου, οι δομές που είχαν δημιουργηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες συρρικνώθηκαν και σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστες και μάλλον υπολειτουργούσες.
Δεν αρκούν όμως μόνο αυτές. Χρειάζονται πολύ περισσότερα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα απευθύνονται στο σύνολο των εργαζόμενων σε αγροτικά επαγγέλματα, αλλά και προς όσους σχεδιάζουν να ασχοληθούν με αυτά. Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν αρκετοί δήμοι είχαν διοργανώσει σεμινάρια για μελισσοκομία, τυροκομία κλπ, που όμως δεν αρκούν.

Πρόγραμμα του «Στ. Νιάρχος»
Μια πολύ αισιόδοξη, ως προς την αποτελεσματικότητά της πρωτοβουλία, χρηματοδοτεί το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με τίτλο «Νέα Γεωργία και Νέα Γενιά».
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα γίνεται με την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Rutgers σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και προβλέπεται δωρεάν κατάρτιση αγροτών σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Ιωάννινα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Rutgers, «τα προγράμματα κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού έχουν στόχο να παρέχουν στους νέους, όλα τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να βρουν απασχόληση στον αγροδιατροφικό τομέα ή να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση. Επικεντρώνονται σε θέματα φυτικής, ζωϊκής παραγωγής και εναλλακτικού τουρισμού».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τα Γιάννενα, με την πρώτη πρόσκληση να αφορά τον εναλλακτικό τουρισμό, στον οποίο θα εκπαιδευτούν δωρεάν 25 άτομα για 296 ώρες, κατανεμημένες σε δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα. Αιτήσεις μπορούν να γίνονται μέχρι και μεθαύριο Παρασκευή και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρίσκουν στον ιστοσελίδα http:// generationag.org.
Τα υπόλοιπα προγράμματα φυτικής και ζωϊκής παραγωγής, θα υλοποιηθούν από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η πρόσκληση θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, δεν είναι η πρώτη φορά που στρέφει το ενδιαφέρον της στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στο Νομό Ιωαννίνων. Έχει ήδη συνδράμει την «Κιβωτό του Κόσμου» σε συμβουλευτικό επίπεδο για την πρότυπη γεωργική σχολή που θέλει να λειτουργήσει στην Πωγωνιανή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή» και με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο για το εκπαιδευτικό κέντρο που σχεδιάζει ο τελευταίος στη Βελλά.
Προ διετίας, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την τυποποίηση της πατάτας Χρυσοβίτσας, που περιλάμβανε και σχέδιο για την απορρόφηση της παραγωγής, είχαν γίνει επαφές μέσω της Περιφέρειας με τους παραγωγούς, αλλά τελικά το πρόγραμμα που περιλάμβανε και άλλη πατατοπαραγωγική περιοχή της Βορείου Ελλάδος, για άγνωστους λόγους δεν προχώρησε.

Η επιβίωση απαιτεί εκπαίδευση
Οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, συντείνουν στη διαπίστωση ότι έχει γίνει «βίωμα» σε όσους εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη γεωργική παραγωγή, ότι στην Ήπειρο έχει μέλλον ο πρωτογενής τομέας, αλλά για να επιβιώσει και να γίνει ανταγωνιστικός απαιτείται εκπαίδευση και κατάρτιση.
Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν κι όσοι εργάζονται σε αυτόν και να μην τα αφήνουν όλα στην τύχη…