Αλήθεια, «ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο»;

Τσίπρας ή Καμμένος«παραίτησε» τον Κοτζιά;

Ποιος … κρατάει ποιόν και σε τι (;) είναι σήμερα το ΜΕΓΑ αναπάντητο ΕΡΩΤΗΜΑ, ενώ τα περί μυστικών κονδυλίων φαίνεται ότι άναψαν το «φιτίλι»

KAMMENOS KOTZIAS

• Εκ βάθρων συγκλονίζεται η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, που καθημερινά έρχεται αντιμέτωπη με την ανικανότητα να διαχειριστεί τα μεγάλα οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά θέματα, ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση με όσα διακήρυττε τον προηγούμενο καιρό.
Η χθεσινή «αναγκαστική» παραί­τηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ήταν η κορύφωση της κυβερνητικής κρίσης και της διγλωσσίας της Κυβέρνησης σε μείζονα εθνικά θέματα, όπως το «Σκοπιανό», αλλά και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ. Και στα δυο αυτά φλέγοντα θέματα ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ασκεί τη δική του πολιτική, αγνοώντας τον Ν. Κοτζιά, χωρίς ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να βάζει διαχωριστικές γραμμές ως προς τις αρμοδιότητες ενός εκάστου.
Το μόνο που επιβεβαιώθηκε από τα όσα ειπώθηκαν στο προχθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο, αλλά και από τις χθεσινές ραγδαίες εξελίξεις, είναι ο «κυνισμός» με τον οποίο δρα ο Αλέξης Τσίπρας, με μοναδικό στόχο την παράταση της παραμονής του στην εξουσία. Ο χρόνος τελειώνει, η ήττα στις εκλογές είναι δεδομένη κι εκείνο που προσπαθεί να κάνει τώρα είναι με μικροπαροχές να μειώσει την έκτασή της.

Αναπάντητα ερωτήματα
Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, έχει προκαλέσει σωρεία ερωτημάτων, για το ποιος τελικά είναι ο πραγματικός «κυβερνήτης» της χώρας. Ο Πρωθυπουργός αποδέχτηκε την παραίτησή του, μη στηρίζοντας τον στην «κόντρα» με τον Π. Καμμένο, παρά το γεγονός ότι ο τέως πλέον Υπουργός Εξωτερικών, στη «Συμφωνία των Πρεσπών», κινούνταν στο πλαίσιο της επίσημης κυβερνητικής γραμμής και των αποφάσεων. Αντίθετα κρατώντας ίσες αποστάσεις, στην πράξη στήριξε τον συγκυβερνήτη Πάνο Καμμένο, ο οποίος με διαδοχικές δηλώσεις του είχε προκαλέσει τελευταία αναταραχή στις τάξεις της Κυβέρνησης.

Ποιός τον παραίτησε;
Η «θυσία» του Κοτζιά, έδωσε αφορμές για πλήθος πολιτικών ερμηνειών της στήριξης Τσίπρα σε Καμμένο, με αρκετούς να εκφράζουν υπόνοιες ότι ο Υπουργός Άμυνας, εκτός των επτά βουλευτών στους οποίους στηρίζεται η κυβερνητική πλειοψηφία, «κάπου κρατάει» τον Πρωθυπουργό. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι στην πράξη ο κ. Καμμένος ήταν εκείνος που οδήγησε σε «παραίτηση» τον κ. Κοτζιά, με τον οποίο άλλωστε είχε έλθει σε αντιπαράθεση και στο παρελθόν. Θύμιζαν μάλιστα ότι ο τ. Υπουργός Εξωτερικών είναι ο δεύτερος Υπουργός -και μάλιστα το πρωτοκλασσάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης- που εξωθήθηκε σε παραίτηση με παρέμβαση - απαίτηση του κ. Καμμένου. Όλα αυτά συντείνουν στην εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας όχι απλά είναι εγκλωβισμένος με τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ, αλλά στην ουσία είναι «όμηρός» του -ή και κατ’ άλλους εκβιαζόμενος- και εκτελεί άλλοτε πρόθυμα και άλλοτε «με πόνο ψυχής», όπως είπε χθες για την παραίτηση Κοτζιά, τις επιθυμίες - εντολές του!
Όλα αυτά προβληματίζουν έντονα την Ελληνική κοινωνία, αιτιάσεις όμως γίνονται και από διεθνή έγκυρα Μέσα Ενημέρωσης.

Οι «δεσμοί αφοσίωσης»
Ορισμένοι δε αναρωτιούνται αν αυτοί οι «δεσμοί αφοσίωσης» οφείλονται σε κάποιες μυστικές συμφωνίες που έχουν γίνει «κάτω από το τραπέζι». Άλλοι πάλι μιλούν για τυχόν διεκπεραίωση «παραγγελιών» που πρέπει να γίνουν και όλοι μαζί για το ποιος κρατάει ποιόν στον περίεργο «συνεταιρισμό εξουσίας» που έχουν στήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, δηλαδή Τσίπρας και Καμμένος.

Ευθεία επίθεση σε Τσίπρα
Ο παραιτηθείς Υπουργός πάντως δεν είναι διατεθειμένος να παραμείνει με «σταυρωμένα χέρια» και ειδικά μετά τις καταγγελίες Καμμένου, για τον τρόπο διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών. Χθες, λίγο μετά την αποδοχή της παραίτησης φρόντισε να δώσει το στίγμα των επόμενων κινήσεων: Επέκρινε ευθέως τον Πρωθυπουργό και υπουργούς που έκαναν τις επιλογές τους (δηλαδή στήριξαν Καμμένο), για να στείλει και μια προειδοποίηση για το μέλλον: «Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς, τοποθέτηση που παραπέμπει ακόμη και σε πλήρη διαφοροποίησή του από την Κυβέρνηση, μαζί με τους άλλους δύο βουλευτές της Κίνησης «Πράττω» που εκπροσωπεί, τον επίσης πρόσφατα καρατομηθέντα Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και την Γεωργία Γεννιά.

Στα άκρα με Καμμένο!
Μετά τον κ. Τσίπρα, μέσω συνεργατών του, φρόντισε να στείλει «μήνυμα» και προς τον κ. Καμμένο, ως προς τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του Υπουργείου Άμυνας προαναγγέλλοντας ανάληψη πρωτοβουλίας για έλεγχό τους από το Κοινοβούλιο. Κίνηση που αναμένεται να έχει και συνέχεια και μπορεί να φέρει στο φως άγνωστες πτυχές της Κυβέρνησης, που κατά τα άλλα επί 3½ χρόνια έχει κάνει σλόγκαν το δήθεν ηθικό της πλεονέκτημα!
Χθες βράδυ η Κίνηση του κ. Κοτζιά είχε προγραμματίσει συνεδρίαση κατά την οποία θα αποφασιζόταν οι επόμενες κινήσεις και ειδικότερα η συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς για τους ΑΝΕΛ δεν γεννάται λόγος, ότι η σύγκρουση με τον Π. Καμμένο θα τραβήξει στα άκρα!

Η Αντιπολίτευση
- Δηκτικές και αιχμηρές ήταν οι τοποθετήσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για την παραίτηση Κοτζιά και το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε «ως αδύναμο και εκβιαζόμενο τον Πρωθυπουργό», επισημαίνοντας ότι απέπεμψε «τον άνθρωπο ο οποίος υπήρξε ο θερμότερος υποστηρικτής της συμφωνίας και ταυτόχρονα κράτησε μέσα στην κυβέρνηση τον κ. Καμμένο, ο οποίος έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι τη συμφωνία αυτή δεν τη θέλει, δεν την πιστεύει, δεν τη στηρίζει και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμφωνήσει στην υπερψήφισή της».
- Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε πως «Το πουλόβερ ξηλώνεται. Η παραίτηση Κοτζιά επιβεβαιώνει την κρίση που σοβεί στον Κυβερνητικό συνεταιρισμό. Ο κ. Τσίπρας έκανε την επιλογή του. Χέρι- χέρι με τον κ. Καμμένο πάνε στον γκρεμό! Αλλά δεν θα πάρουν την χώρα μαζί τους».
- «Aνάμεσα σε Κοτζιά-Καμμένο, ο κ. Τσίπρας διάλεξε τον Καμμένο» τονίζει σε ανακοίνωση του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
- «Νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος», σχολιάζει το ΚΚΕ.

Απορίες και στο εξωτερικό!
Απορίες για την παραίτηση του Ν. Κοτζιά εκφράζονται και στο εξωτερικό, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο μάλιστα να ζητά να συνεχιστεί η πολιτική του στο θέμα των Σκοπίων. Προβληματισμός υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο, έστω και αν ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη του Υπουργού Εξωτερικών για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Στα Σκόπια η ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή, «ναυαγεί» καθώς οι βουλευτές του κόμματος VMRO-DPMNE αποχώρησαν από τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και όλα δείχνουν ότι θα προκηρυχθούν εκλογές.

Στις καλένδες η συμφωνία με Αλβανία
Η παραίτηση Κοτζιά, οδηγεί πλέον στις καλένδες και τη συμφωνία που προωθούσε με την Αλβανία, που βέβαια είχε την αμέριστη στήριξη του κ. Τσίπρα. Με διαμορφωμένο όμως τέτοιο πολιτικό σκηνικό και με τις εκλογές επί θύραις, είναι πολύ δύσκολο η σημερινή παραπαίουσα κυβέρνηση να αντέξει την … επίλυση ενός ακόμη εθνικού θέματος…