Η νέα Διοίκηση της «Ομόνοιας» ζητά…

Εθνική στρατηγική για το Βορειοηπειρωτικό!

- Στο Μαξίμου τέθηκαν τα καυτά προβλήματα  της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

KAGIOS BAS MPOYRNOYS

• Ανέξοδες διαβεβαιώσεις ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία θα τεθούν σε άμεση προτεραιότητα, εισέπραξε από την ελληνική Κυβέρνηση, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της «Ομόνοιας» Βασίλης Κάγιος, σε μια περίοδο μάλιστα που η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα οποία και αναδείχθηκαν μετά την παραίτηση του Υπουργού Ν. Κοτζιά.
Σωστά βέβαια η νέα Διοίκηση της «Ομόνοιας» επεδίωξε συναντήσεις με τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, για να θέσει για ακόμη μια φορά όλα εκείνα τα ζητήματα που «καίνε» τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό. Ωστόσο είναι κοινή διαπίστωση στους κόλπους της μειονότητας, ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν συνδράμει στην επίλυση σοβαρών θεμάτων, αλλά ακόμη και η στάση της στις συχνές προκλήσεις των Αλβανών χαρακτηρίζεται από χλιαρή έως ανύπαρκτη!

Στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο νέος Πρόεδρος της «Ομόνοιας» Βασ. Κάγιος, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο της Οργάνωσης Γιώργο Τζομάκα και την Αν. Εκπρόσωπο Τύπου Άννα Τσίμου, βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκε με τον Προϊστάμενο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού Γιάννη Μπουρνούς.
Αυτό όμως που επεσήμαναν οι εκπρόσωποι της «Ομόνοιας» είναι ότι για τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική μειονότητα είναι αναγκαία η χάραξη κοινής εθνικής στρατηγικής από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας.
Ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της, αναφέρθηκε στον Νόμο – Πλαίσιο «περί προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων» που ψήφισε η Αλβανία, τονίζοντας πως θίγει εμμέσως πλην σαφώς τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, καθώς παραμένουν τα εμπόδια στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και στη δυνατότητα χρήσης της στη δημόσια ζωή.

Για το περιουσιακό
Τόνισε επίσης ότι αφήνει άλυτο το περιουσιακό θέμα και συνεχίζει να μην αναγνωρίζει ως μειονοτικές, περιοχές με πολυπληθείς ελληνικές κοινότητες που βρίσκονται εκτός των ορίων των Δήμων Δρόπολης και Φοινίκης, όπως είναι η Χειμάρρα, αλλά και άλλες περιοχές όπου διαβιεί σημαντικό μέρος της ελληνικής μειονότητας. Επιπρόσθετα, κ. Κάγιος είχε την ευκαιρία να εκθέσει στον Προϊστάμενο του Στρατηγικού Σχεδιασμού το θέμα της απογραφής του πληθυσμού της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και του ατομικού αυτοπροσδιορισμού που είναι απολύτως κατοχυρωμένος στην Ευρωπαϊκή Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Για τις συντάξεις
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Αντιπρόεδρος κ. Τζομάκας ανέλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπερήλικες της ελληνικής μειονότητας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σύνταξη του ΟΓΑ αλλά και σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης που αφορούν τα μέλη της μειονότητας που διαμένουν στην Ελλάδα.
Χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ο κ. Μπουρνούς διαβεβαίωσε (!) ότι τα οικονομικής και κοινωνικής φύσεως αυτά ζητήματα θα έχουν άμεση προτεραιότητα ως προς την επίλυση των υπαρκτών εκκρεμοτήτων, ενώ παράλληλα συμφώνησε να υπάρξει στενή και αγαστή συνεργασία για την από κοινού αντιμετώπιση και των υπολοίπων προβλημάτων.

Με τον Π. Καμμένο
Οι επαφές της Βορειοηπειρωτικής Οργάνωσης δεν περιορίστηκαν μόνο στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι εκπρόσωποί της βρέθηκαν στο Υπουργείο Άμυνας, όπου συναντήθηκαν με τον Υπουργό Π. Καμμένο και η συζήτηση περιστράφηκε για τα προβλήματα που αφορούν τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Με τον Στ. Θεοδωράκη
Τα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας άκουσε και ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Στ. Θεοδωράκης, σε συνάντηση που είχε με την Διοίκηση της «Ομόνοιας». Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Βασ. Κάγιος στάθηκε, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα της ιδιοκτησίας και στο μεθοδευμένο σχέδιο υφαρπαγής των ιδιοκτησιών κυρίως σε περιοχές που διαμένει σημαντικό μέρος της ελληνικής μειονότητας, στον συστηματικό αποκλεισμό των μελών των εθνικών μειονοτήτων από τις δημόσιες υπηρεσίες κ.ά..