Κίνδυνος να χαθούν ευρωπ. κονδύλιαγια τους αγροτο-κτηνοτρόφους μας!

- Έκδοση προσωρινών σχεδίων βόσκησης και επανεξέταση της  οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, ζητά η ΚΕΔΕ

- Έτοιμη η Ήπειρος, θα προηγηθεί στην εκπόνηση των χαρτών

BOSKOTOPOI

• Να ανταποκριθεί άμεσα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο αίτημα για έκδοση προσωρινών σχεδίων βόσκησης και επανεξέταση της οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Τα δυο αυτά καίρια ζητήματα που αφορούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους όλης της χώρας, τέθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης, με τον Πρόεδρό της Γ. Πατούλη να κρούει το καμπανάκι, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι σχεδιαζόμενες πολιτικές θα υπάρξουν σημαντικές απώλειες ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σε προχωρημένο στάδιο η Ήπειρος
Όσον αφορά τους χάρτες βόσκησης, η Ήπειρος είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας, που έχει προχωρήσει τις διαδικασίες, ωστόσο μένει να δοθεί το «πράσινο φως» από το αρμόδιο Υπουργείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η Υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη αναγνώρισε το ότι η περιοχή μας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και έκανε γνωστό ότι η Ήπειρος, θα προηγηθεί στην εκπόνηση των χαρτών. Κι αυτό γιατί είναι η μόνη Περιφέρεια που είχε σχεδιάσει και λειτουργήσει το πρόγραμμα είσπραξης των τελών ανά Δήμο, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Ομόφωνα τα αιτήματα
Βέβαια, μπορεί η Ήπειρος να μην έχει πρόβλημα με την κατανομή, περιμένοντας να ξεκαθαριστεί το νομικό πλαίσιο για να ξεκινήσει η διαδικασία από την περιοχή μας, ωστόσο επειδή ο χρόνος πιέζει και σε πολλές περιοχές της χώρας υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια, η ΚΕΔΕ έθεσε επιτακτικά το ζήτημα στην τελευταία της συνεδρίαση.
Μετά τις σχετικές εισηγήσεις του Προέδρου της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης και Δημάρχου Δομοκού Δημήτρη Τζιαχρήστα το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να διατυπωθούν τα παρακάτω αιτήματα στους αρμόδιους υπουργούς:
- Άμεση έκδοση προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι αν δεν εκδοθούν άμεσα τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης θα χαθούν τεράστια κονδύλια από την καινούργια ΚΑΠ 2021-2027 και δεν θα υπάρχουν τα αναγκαία εργαλεία από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) προκειμένου να μπορεί να διεκδικήσει τα αντίστοιχα κονδύλια κατά τη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ 2021-2027.
Για τους παραπάνω λόγους η ΚΕΔΕ ζητά από το ΥπΑΑΤ «να εκδώσει τώρα τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης έτσι ώστε να υπάρχει λίγος χρόνος προκειμένου αυτά να επανεξεταστούν, πριν την οριστική έκδοσή τους τον Ιανουάριο του 2019».
- Αίτημα επανεξέτασης του σχεδίου Υπουργικής Απόφασης για την οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς
Η πρόσφατη ανάρτηση από το Υπουργείο Αγροτ. Ανάπτυξης σε δημόσια διαβούλευση του προσχεδίου της Υπουργικής Απόφασης για τη νέα κατάταξη των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (πρώην Μειονεκτικές), ώστε η χώρα μας να ανταποκριθεί στον κανονισμό ΕΕ 1305/2013, της νέας ΚΑΠ 2014-2020 σύμφωνα με τα νέα βιοφυσικά κριτήρια, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε πολλούς αγροτικούς Δήμους. Όπως προκύπτει από τη σχετική Υπουργική Απόφαση, οι μειονεκτικές περιοχές είναι κατά πολύ λιγότερες με συνέπεια να χαθούν σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια. Μάλιστα αν τεθεί σε εφαρμογή η σχετική απόφαση αυτή θα ισχύσει για τα επόμενα εννέα χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, σημειώθηκε ότι η οριοθέτηση των νέων περιοχών βασίστηκε σε μελέτη που έγινε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο προσ­­διόρισε τις περιοχές με περιορισμένα κριτήρια τα οποία φορούν κυρίως τη χρήση νερού. Όπως ανέφερε ο εισηγητής του θέματος κ. Τζιαχρήστας από τη μελέτη εξαιρούνται σημαντικά κριτήρια τα οποία αναφέρει ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός όπως η χαμηλή θερμοκρασία, η ξηρασία, το συνδυασμό κλίματος -εδάφους, τη περιορισμένη αποστράγγιση, τη γεωμορφολογία, κ.α.
Αυτό είχε ως συνέπεια τη δραματική μείωση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και τον κίνδυνο παρέκκλισης από τους στόχους καταβολής των άμεσων ενισχύσεων και της υλοποίησης των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο αποκλεισμός αυτών των περιοχών θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη εξασφάλιση της συνέχισης της γεωργικής δραστηριότητος και με αυτόν τον τρόπο τη μη διατήρηση ενός ελαχίστου ορίου πυκνότητας πληθυσμού.

«Θα ερημώσουν τα χωριά...»
Για το λόγο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ προτείνει την επανεξέταση στο σύνολο της Χώρας της οριοθέτησης των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς, λαμβάνοντας υπόψη την πλήρωση ή μη σε αυτές τις περιοχές του συνόλου των βιοφυσικών κριτηρίων που προβλέπει ο Κανονισμός (ΕΕ) 1305/2013.
Επιπλέον η ΚΕΔΕ ζητά την παραμονή του μεγαλύτερου μέρους των Δημοτικών-Τοπικών Κοινοτήτων της χώρας στον κατάλογο με τις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, πέραν των ορεινών και αυτών που υπόκεινται σε άλλους ειδικούς περιορισμούς, ώστε να ευνοηθούν οι γεωργικές δραστηριότητες και να βελτιωθεί το εισόδημα των γεωργών σε αυτές τις περιοχές.
«Σε αντίθετη περίπτωση τα χωριά μας θα ερημώσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.