«ΟΧΙ» στην επ’ αόριστον αναβολή των αποφάσεων…

Οι Σχολικές Περιουσίες της πόλης να περιέλθουν στο Δήμο Ιωαννιτών

- «Τα Αγαθοεργά κατασπαταλούσαν τα έσοδα από τα Κληροδοτήματα…», ανέφεραν οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Σπ. Εργολάβος και Χ. Λεοντάρης σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου

GEORGIOY STAYROY

• Φαίνεται πως το θέμα των Κληροδοτημάτων θα συνεχίσει να απασχολεί την πόλη των Ιωαννίνων για αρκετό καιρό ακόμη, καθώς ούτε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απαντήθηκαν καίρια ερωτήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, σχετικά με την περιουσία που άφησαν οι εθνικοί ευεργέτες στην πόλη και την κακοδιαχείριση που υπήρξε επί σειρά ετών, που είχε σαν αποτέλεσμα να κατασπαταληθούν τεράστια ποσά για αλλότριους σκοπούς!
Χθες επανήλθαν στο θέμα οι δυο πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Σπ. Εργολάβος και Χ. Λεοντάρης, οι οποίοι, ως γνωστόν, έχουν επιδοθεί σ’ έναν διαρκή αγώνα, με παρεμβάσεις και υπομνήματα προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου η διαχείριση των Κληροδοτημάτων να περάσει επιτέλους στο Δήμο Ιωαννιτών.

Σκληρή κριτική
Αναφερόμενοι στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο που ασχολήθηκε με τα Κληροδοτήματα και σχολιάζοντας την επιστολή του Μητροπολίτη Μάξιμου (αποσπάσματα της οποίας είχε δημοσιεύσει ο «Π.Λ.»), οι δυο πρώην σύμβουλοι ανέφεραν ότι αυτή αποπνέει ένα πνεύμα μεσαιωνικό και σκοταδιστικό, προσθέτοντας ότι είναι γεμάτη ανακρίβειες και παραπλανητικά στοιχεία γύρω από τη λειτουργία, τα λάθη και τις παραβιάσεις του Συντάγματος και των Νόμων της Πολιτείας από τα Αγαθοεργά Καταστήματα, στα οποία ο ίδιος ο Μητροπολίτης προεδρεύει.
Παράλληλα, σημειώνουν ότι η Εφοροεπιτροπεία των Αγαθοεργών Καταστημάτων, της οποίας ο Μητροπολίτης Μάξιμος εκθειάζει την «πλούσια κοινωνική δράση», με την ανεξέλεγκτη και αλόγιστη διαχείριση των τεράστιων περιουσιών των Ευεργετών μας -και κυρίως αυτής των Αδελφών Ζωσιμάδων-περιφρονώντας τις βουλήσεις των Ευεργετών, τις συνταγματικές και νομικές υποχρεώσεις, κατασπαταλούσε σε σκοπούς αλλότριους από αυτούς που ορίζουν οι διαθήκες τα έσοδα από τα Κληροδοτήματα και δημιουργούσε δική της περιουσία, με αποκορύφωμα την κακουργηματική πράξη της σύναψης του δυσβάσταχτου δανείου, με το οποίο έδωσε τη χαριστική βολή στις ανεκτίμητες περιουσίες των Ευεργετών της πόλης.

Τα βέλη και προς Δημ. Αρχή
Σκληρή όμως ήταν η κριτική των δυο πρώην συμβούλων και προς την Δημοτική Αρχή. Χαρακτήρισαν απαράδεκτες τις μέχρι τώρα μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής, πριν και μετά την επιστολή του Μητροπολίτη, πριν και μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι αυτό των Παλαιών Κληροδοτημάτων Ιωαννίνων, τα οποία διαχειρίστηκε, επί δεκαετίες ολόκληρες η Μητρόπολη Ιωαννίνων, χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν, με συνέπεια να τα οδηγήσει στη χρεοκοπία!
Παράλληλα, σχολιάζοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων να συγκροτηθεί ειδική Επιτροπή, εξέφρασαν την ανησυχία τους μήπως κινείται στα πλαίσια των μεθοδεύσεων εκείνων που στόχο έχουν την επ' αόριστον αναβολή ή ακόμη και τη ματαίωση των απαραίτητων ενεργειών, προκειμένου ξεκαθαρίσει το θέμα με την διαχείριση των Κληροδοτημάτων.

Προτάσεις
Σπ. Εργολάβος και Χ. Λεοντάρης χαρακτήρισαν θετικό το γεγονός ότι η συζήτηση για τα Κληροδοτήματα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έδειξε πως η πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων ήταν αρκούντως ενημερωμένη, με εποικοδομητικές και επί του θέματος τοποθετήσεις. Πλέον θα πρέπει να ληφθούν άμεσες και αποδοτικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τους δυο πρώην συμβούλους, ανάμεσα σ' αυτές ξεχωρίζουν:
- Με τη συμμετοχή και με την ευθύνη όλων των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου να προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα της Επιτροπής που ορίστηκε από το Δήμο και άμεσα να αναλάβει δράση.
- Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία που προβλέπεται από τους νόμους και τις εγκυκλίους του Κράτους, ώστε οι Σχολικές Περιουσίες της πόλης που δημιουργήθηκαν με χρήματα των Κληροδοτημάτων, χωρίς χρονοτριβή καμία, να περιέλθουν στην κυριότητα του Δήμου.
- Με συνεργασία του Δήμου και των πέντε βουλευτών των Ιωαννίνων, να προωθηθεί, μέσω των αρμόδιων Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, προς ψήφιση στη Βουλή, το Σχέδιο Νόμου, που καταρτίστηκε το 2014, με ομόφωνη απόφαση-την τρίτη κατά σειρά- της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων. Το Σχέδιο αυτό του Νόμου αφορά τις ειδικές διατάξεις που αναφέρονται στα Κοινωφελή Ιδρύματα των Ιωαννίνων.
- Μετά την ψήφιση αυτού του νόμου να αρχίσει η εκκαθάριση των Παλαιών Κληροδοτημάτων Ιωαννίνων (Ν. Ζωσιμά, Γ, Σταύρου και Γ. Τούλη), να οριστούν οι διοικήσεις αυτών των Κληροδοτημάτων σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, να γίνει εξονυχιστικός Οικονομικός και Διαχειριστικός έλεγχος από αρμόδια κρατικά όργανα και ό,τι απέμεινε από τη μέχρι τώρα διαχείρισή τους, να αποδοθεί εκεί που ανήκει.
- Να ζητηθεί από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, εν ανάγκη και μέσω Εισαγγελέα, λεπτομερής διερεύνηση των κατά καιρούς αυξήσεων των μετοχικών κεφαλαίων των Κληροδοτημάτων Ν. Ζωσιμά και Γ. Σταύρου, για να πληροφορηθούμε τη διαχρονική τους πορεία και τους λόγους της εξαφάνισης των μετοχών τους.
- Από την ίδια Τράπεζα και από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να ζητηθούν εξηγήσεις για τη χορήγηση των πρόσφατων δανείων στα Αγαθοεργά, να ελεγχθεί αν υπήρξε έγκριση της εποπτεύουσας Αρχής, παράλληλα δε να ζητηθούν οι ευθύνες που τους αναλογούν για το γεγονός ότι δέχτηκαν ως εγγύηση ξένη περιουσία τις μετοχές και τα μερίσματα των μετοχών των Καταστημάτων που ίδρυσαν οι Ζωσιμάδες στη πόλη μας - κατά παράβαση των όρων της διαθήκης που ρητά απαγορεύεται από το Σύνταγμα.
«Θα είναι οι ενέργειες για την υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων και όσων ακόμα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, μια πολύτιμη προσφορά προς την πόλη και μια, έστω καθυστερημένη απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους μεγάλους Εθνικούς μας Ευεργέτες», καταλήγουν οι δυο πρ. δημοτικοί σύμβουλοι.