Λαμπρές οι εκδηλώσεις για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Σύσσωμη η Ήπειρος τίμησε το Έπος που «γράφτηκε» στα βουνά της!

- Μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στα Γιάννενα - Εντυπωσιακή η αναπαράσταση της μάχης στο Καλπάκι

- Συγκίνηση στα στρατιωτικά κοιμητήρια στην Κλεισούρα και τους Βουλιαράτες για τους πεσόντες ήρωες του ’40

KALPAKI 40 EPISHMOI

• Με τη λαμπρότητα που αρμόζει στην περίσταση τιμήθηκε η φετινή 78η επέτειος του Έπους του ΟΧΙ, τόσο στην Ήπειρο, στα μέρη εκείνα όπου ο ελληνικός στρατός έγραψε λαμπρές σελίδες ιστορίας, όσο και στο Βόρειο τμήμα της, στο οποίο η Πολιτεία απέδωσε φόρο τιμής για τους πεσόντες στρατιώτες του ΄40 – 41, οι οποίοι μεταφέρθηκαν και αναπαύονται πλέον στα στρατιωτικά κοιμητήρια στους Βουλιαράτες και την Κλεισούρα.
Στα Γιάννενα οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την εντυπωσιακή μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην Κεντρική Πλατεία, ενώ ξεχωριστές ήταν φέτος οι εκδηλώσεις στο Καλπάκι όπου κυμάτισε για πρώτη φορά μία τεράστια ελληνική σημαία! Παρελάσεις και ομιλίες έγιναν επίσης στην ακριτική Κόνιτσα και σ’ άλλες πόλεις της Ηπείρου όπως η Φιλιππιάδα.

Εντυπωσιακή παρέλαση - Πλήθος Γιαννιωτών
αλλά και πολλοί επισκέπτες της πόλης παρακολούθησαν προχθές το μεσημέρι τη μεγάλη παρέλαση στην Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων, η οποία διεξήχθη με σύμμαχο τον καλό καιρό που επικρατούσε στην περιοχή. Παρέλασαν μαθητές, πολιτιστικοί σύλλογοι, πρόσκοποι, Κύπριοι φοιτητές καθώς και στρατιωτικά τμήματα της 8ης Ταξιαρχίας. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ενώ παραβρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας και Γιάννης Στέφος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.
Νωρίτερα, το πρωί, τελέστηκε επίσημη δοξολογία στη Μητρόπολη του Αγίου Αθανασίου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μπιζανομάχων. Την κ. Τζούφη και τους υπόλοιπους επισήμους υποδέχθηκε στο διοικητήριο της Περιφέρειας ο Αλ. Καχριμάνης, ο οποίος της πρόσφερε ένα βιβλίο για τους Ηπειρώτες Ευεργέτες κι ένα αντίγραφο νομίσματος από την εποχή του Πύρρου.
Το Σάββατο εξάλλου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και στο Στρατιωτικό Μαυσωλείο στον χώρο του νεκροταφείου του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες στην περιοχή της Ηπείρου κατά τον πόλεμο του ΄40 - 41

Στο ιστορικό Καλπάκι
Το Καλπάκι αποτέλεσε για μία ακόμη χρονιά το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου καθώς η ευρύτερη περιοχή δέχτηκε, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κύριο βάρος της ιταλικής επίθεσης.
Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου ξεκίνησαν με την τοποθέτηση μίας τεράστιας ελληνικής σημαίας, έκτασης 1.134 τ.μ, στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία, από τους άνδρες της Εθνοφυλακής και κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου, στην οποία πήραν μέρος στρατιώτες της 8ης Ταξιαρχίας, άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Δήμο Πωγωνίου. Την παρακολούθησαν δε εκατοντάδες θεατές απ’ όλη την Ήπειρο!
Νωρίτερα, στο μνημείο του Μαχητή, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης αναφέρθηκε στο χρέος όλων μας απέναντι σε όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την πατρίδα. Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, «εδώ στο Καλπάκι μετουσιώθηκε σε πράξη το ηρωικό ΌΧΙ. Ετούτα τα χώματα είναι μια βαριά κληρονομιά και μια ιερή παρακαταθήκη και μας θυμίζουν το χρέος μας να τιμούμε την ιστορία. Αυτή η επέτειος αποτελεί ευκαιρία να τιμήσουμε την πορεία μας ως έθνος. Και είναι σήμερα ακόμη μεγαλύτερη αυτή η ανάγκη καθώς βιώνουμε μια περίοδο με έντονες αλλαγές».
Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο συγγραφέας Μιχάλης Σπέγγος, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά πως «ετούτο εδώ το σημείο αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του παγκόσμιου ιστορικού παζλ. Είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες, είμαστε περήφανοι που είμαστε Ηπειρώτες, είμαστε περήφανοι για το έπος των παππούδων μας αλλά και κάποιων από εμάς των πατεράδων μας».

Σε Δελβινάκι - Κόνιτσα
Ο Δήμος Πωγωνίου τίμησε, την Παρασκευή και το ανεξάρτητο τάγμα του Δελβινακίου, πραγματοποιώντας επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Χάνι Δελβινακίου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο της κωμόπολης. Την Κυριακή στον Ναό της Ευαγγελίστριας στο Σώσινο, τελέστηκε θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.
Ποικίλες επετειακές εκδηλώσεις έγιναν και στην περιοχή της Κόνιτσας με διοργάνωση του ακριτικού Δήμου. Μεταξύ άλλων, την Παρασκευή τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μαυσωλείο Πεσόντων που βρίσκεται ανάμεσα σε Παναγιά, Άγιο Αθανάσιο και Άγιο Νικόλαο στην Κόνιτσα και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Ανδρέα Παπασπύρου και μαθητές. Επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε και στον λόφο του έφ. Ανθυπολοχαγού Παύλου Παυλίδη στο Ελεύθερο Κόνιτσας. Πρόκειται για ένα σημείο όπου ο ιταλικός στρατός άφησε εκατοντάδες νεκρούς και πλούσιο πολεμικό υλικό ξεκινώντας την υποχώρησή του.
Επετειακή εκδήλωση έγινε και στο σχολαρχείο Βούρμπιανης με προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ και τραγούδια από τη χορωδία και τη φιλαρμονική του Δήμου. Την Κυριακή τελέστηκε επίσημη δοξολογία στο ναό του Αγίου Κοσμά στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κόνιτσας κ. Ανδρέας, ενώ ακολούθησε παρέλαση μαθητών και στρατιωτικού τμήματος στην Πλατεία της κωμόπολης.

Τιμήθηκαν οι πεσόντες
Οι επίσημες εκδηλώσεις στη μνήμη των 573 ηρώων που μεταφέρθηκαν πριν λίγες εβδομάδες και αναπαύονται πλέον στα στρατιωτικά κοιμητήρια της Κλεισούρας και των Βουλιαρατών σημάδεψαν τους φετινούς εορτασμούς για την 28η Οκτωβρίου στη Βόρειο Ήπειρο, οι οποίοι δυστυχώς αμαυρώθηκαν τελικά από τη δολοφονία του 35χρονου ομογενή Κων/νου Κατσίφα από τα πυρά της αλβανικής αστυνομίας στους Βουλιαράτες.
Πριν συμβεί το θλιβερό αυτό συμβάν, δεκάδες επισκέπτες από την Ελλάδα, επί το πλείστον συγγενείς των πεσόντων στρατιωτών, μαζί με δεκάδες πολίτες από το Βορειοηπειρωτικό χώρο κατέκλυσαν προχθές το πρωί τον Ναό και το κοιμητήριο της Κλεισούρας, ενώ αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στο κοιμητήριο του Βουλιαρατίου. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος ακολούθησε ομιλία της πρέσβειρας της Ελλάδος στα Τίρανα Ελένη Σουρανή.

«Αιώνια ευγνωμοσύνη…»
Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, η πρέσβειρα της Ελλάδας, «ήλθαμε και εφέτος εδώ, στον τόπο της θυσίας, να μεταφέρουμε την αιώνια ευγνωμοσύνη του έθνους στα Παιδιά της Ελλάδος. Σ’ εκείνους, που με το χαμόγελο στα χείλη, έπεσαν στη φωτιά και προασπίστηκαν, μέχρις εσχάτων, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της Πατρίδας, δείχνοντας απόλυτη περιφρόνηση στον θάνατο». Και πρόσθεσε: «Πορευόμενοι σ’ αυτό το πνεύμα και στις σχέσεις μας με την φίλη και σύμμαχο Αλβανία, βλέπουμε να τελεσφορεί μία διπλωματική προσπάθεια 40 ετών για τον εντοπισμό και την ταφή των οστών των πεσόντων μας. Ένα εθνικό χρέος, που η ελληνική πολιτεία ποτέ δεν λησμόνησε».
Eξάλλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Πεσόντων το 1940 -1941 Γιώργος Σούρλας επέδωσε τιμητική διάκριση στη μαθητική κοινότητα Βουλιαρατίου, που παρουσίασε πρόγραμμα με απαγγελίες ποιημάτων και τραγούδια. Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν, μεταξύ άλλων, εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ο Περιφερειάρχης Αργυρόκαστρου Α. Αλίαϊ, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής Ιωαννίνων Ιωάννης Καραγιάννης, ο Υποναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο Πρόεδρος της «Ομόνοιας» κ.α..

Σε Αγ. Σαράντα-Λιβαδειά
Στην πόλη των Αγίων Σαράντα, η μεγάλη αίθουσα του κινηματοθεάτρου κατακλύστηκε από κόσμο με αφορμή εκδήλωση αφιερωμένη στην Εθνική Επέτειο. Ανάμεσά τους και ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο Λάμπρος Κακίσης, ο βουλευτής Ν.Δ. Θεσπρωτίας Βασίλειος Γιόγιακας, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες και ο Δήμαρχος Φοινίκης Λεωνίδας Χρήστος. Η εκδήλωση περιλάμβανε χαιρετισμούς, ομιλία και προγράμματα από μαθητές του ελληνικού σχολείου Αγίων Σαράντα και άλλων εκπαιδευτηρίων.
Επετειακή εκδήλωση έγινε και στη Λιβαδειά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Άγιος Κοσμάς» Δήμου Φοινικάιων με ποιήματα και τραγούδια από τους μαθητές του σχολείου Λιβαδειάς. Ακολούθησε χορευτικό πρόγραμμα και ομιλία. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η εκπρόσωπος του Γ. Προξενείου Αργυροκάστρου Αφροδίτη Φασουλή, ο πρόεδρος του κόμματος ΜΕΓΚΑ Χρήστος Κίτσιος και η διευθύντρια Διεύθυνσης Μειονοτήτων στα Τίρανα Κωνσταντίνα Βεζιάνη.

Στον Δήμο Ζηρού
Με εκδηλώσεις γιορτάστηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 και στον Δήμο Ζηρού. Στην έδρα του Δήμου, τη Φιλιππιάδα, το πρόγραμμα περιλάμβανε δοξολογία στον Ναό Αγίου Βησσαρίωνα αλλά και παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας στην οδό Ταγματάρχου Βελισσαρίου. Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Θεσπρωτικό, όπου τελέστηκε δοξολογία στον Ναό Γενέσιου της Θεοτόκου και ακολούθησαν η επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων και η παρέλαση των μαθητριών και μαθητών στην Κεντρική Πλατεία.
Μάλιστα, στο περιθώριο της παρέλασης στο Θεσπρωτικό η επιτροπή αγώνα για τη διατήρηση του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας ανήρτησε πανό με το οποίο υπογράμμιζε το δικό της “ΟΧΙ” στο κλείσιμό του.