Ένα μοναδικό τρίπτυχο απ’ τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα

Η Ήπειρος… βγαίνει στον κόσμο με μνημεία – φύση – γαστρονομία!

- Το Σάββατο στα Γιάννενα η εναρκτήρια εκδήλωση της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα», παρουσία δεκάδων Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων και tour operators

THEATR DODONHS

• Δεν υπάρχει καλύτερη στρατηγική τουριστικής και κατ’ επέκταση οικονομικής ανάπτυξης ενός τόπου, απ’ το να προβάλει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα διασυνδέοντάς τα μεταξύ τους προκειμένου να μπορεί να τα προσφέρει ως ένα ενιαίο και άκρως ελκυστικό «πακέτο».
Για την Ήπειρο τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Η μεγάλη της «προίκα» είναι από τη μία η μοναδική φύση, που συνδυάζει με ανεπανάληπτο τρόπο το βουνό με τη θάλασσα και από την άλλη τα πολιτιστικά της μνημεία, απομεινάρια μίας ιστορίας δυόμισι περίπου χιλιετιών, συν η τοπική γαστρονομική παράδοση που σιγά – σιγά αποκτά λάτρεις σε διάφορα μέρη του κόσμου!
Ο συνδυασμός αυτών των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας αποτελεί την ουσία της περίφημης πια «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», την οποία προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου. Η επίσημη έναρξη της δράσης θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο παρουσία μάλιστα και δεκάδων ξένων δημοσιογράφων!

Νέο πολιτιστικό προϊόν
Η «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» αποτελεί ένα νέο πολιτιστικό - τουριστικό προϊόν για την περιοχή μας, το οποίο μπορούν να απολαύσουν οι τουρίστες - περιηγητές που αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες σε έναν ποικιλόμορφο προορισμό. Ως ιδέα είναι πρωτότυπη και έχει όλα τα εχέγγυα της επιτυχίας, καθώς συνδυάζει τα μοναδικά πολιτιστικά μνημεία της Ηπείρου με το εντυπωσιακό φυσικό της τοπίο, τα σπάνια οικοσυστήματά της αλλά και τη γευσιγνωσία.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Περιφέρειας στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», η οποία υλοποιείται με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και την υποστήριξη των Επιμελητηρίων. Σημαντικό ρόλο στο «στήσιμό» της έχει παίξει η στενή συνεργασία την τελευταία διετία με το Σωματείο «Διάζωμα» του Σταύρου Μπένου.

Τι περιλαμβάνει
Η «Πολιτιστική Διαδρομή» είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος της πρωτοβουλίας. Μία κλειστή διαδρομή σε πέντε σημαίνοντες αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου οι οποίοι διαθέτουν αρχαία Θέατρα, δηλαδή σε Δωδώνη, Νικόπολη, Κασσώπη, Αμβρακία και Γίτανα.
Εκτός από τα Θέατρα η «Διαδρομή» περιβάλλει τις σημαντικές αρχαίες πόλεις και περιοχές που άκμασαν και άφησαν τα σημάδια τους στον Ηπειρωτικό χώρο (Νικόπολη, Κασσώπη, Αχέροντας, Γίτανα, Δωδώνη, Αμβρακία κ.α.). Συμπληρώνεται δε από εξαιρετικού κάλλους φύση, σπάνιους οικότοπους, όπως ο Αμβρακικός, η κοιλάδα του Αχέροντα, η Σαγιάδα, ο Εθνικός Δρυμός Βίκου- Αώου, παράδοση (πέτρινα γεφύρια, παραδοσιακοί οικισμοί, ήθη και έθιμα) και φυσικά από την μοναδική τοπική γαστρονομία (κρασί, εδέσματα, πίτες, γλυκά κ.α.).

Πρεμιέρα το Σάββατο
Η εναρκτήρια εκδήλωση της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» θα πραγματοποιηθεί σε πανηγυρική εκδήλωση το ερχόμενο Σάββατο, ώρα 5.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολή video με τη διαδρομή, χαιρετισμούς επισήμων, παρουσίαση της Πολιτιστικής Διαδρομής από τον Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιο για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης Στράτο Ιωάννου, Καλλιτεχνικό δρώμενο με τίτλο «Τρεις γενιές, μια παράδοση» από το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, στο οποίο συμμετέχουν οι Β. Παπαγεωργίου και Γρ. Καψάλης, περιήγηση στα περίπτερα, γνωριμία με τοπικούς παράγοντες και αποχαιρετιστήρια ομιλία από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη.

Και διεθνή ΜΜΕ!
Περιφέρεια και «Διάζωμα» επιδιώκουν, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, να δώσουν διεθνή προβολή στην πρωτοβουλία η οποία διασυνδέει αρχαία Θέατρα και σημαντικούς τόπους ιστορικού ενδιαφέροντος της Ηπείρου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επίσκεψη στην περιοχή μας αποστολής 40 δημοσιογράφων και tour operators από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Αγγλία, Ισραήλ και Σουηδία, οι οποίοι επρόκειτο να φτάσουν χθες. Παράλληλα, θα βρεθούν στα Γιάννενα για την εκδήλωση του Σαββάτου Έλληνες από εξειδικευμένα στον τομέα του τουρισμού έντυπα και τουριστικά γραφεία, οι οποίοι θα γνωρίσουν την «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα», την ιστορία 2.300 χρόνων και τους ανθρώπους της Ηπείρου.