Τα αρχαία Θέατρα της Ηπείρου στον «πυρήνα» της βιώσιμης ανάπτυξης!

- Πανηγυρική η παρουσίαση του καινοτόμου προγράμματος της Περιφέρειας για τη διασύνδεσή τους

- ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Μεγάλο το όφελος για την τοπική επιχειρηματικότητα... - Ανεκτίμητη η προσφορά στο εγχείρημα του Στ. Μπένου με το «Διάζωμα»

POLITISTIKES DIADROMES PAROYSIASH 4 11 18

• Κάποτε φάνταζε… μακρινό όνειρο, σήμερα όμως γίνεται πράξη και η συνέχεια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο λόγος για τη διασύνδεση μέσω μιας πολιτιστικής διαδρομής πέντε από τα σπουδαιότερα αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, αυτών της Δωδώνης, της Νικόπολης, της Αμβρακίας στην Άρτα, της Κασσώπης στην Πρέβεζα και των Γιτάνων Θεσπρωτίας.
Το εγχείρημα της Περιφέρειας Ηπείρου είναι φιλόδοξο και καινοτόμο, έχει όμως αρκετό δρόμο μπροστά του ώσπου να ολοκληρωθεί, καθώς, μετά το στήσιμο της πρωτοβουλίας και τις εργασίες αναστήλωσης στα μνημεία που έχουν δρομολογηθεί, θα πρέπει να ακολουθήσει το πρακτικό μέρος, δηλαδή ο συνδυασμός της «Διαδρομής» με την κατά τόπους επιχειρηματική δραστηριότητα και τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα στο οποίο εξάλλου αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης χαιρετίζοντας την πανηγυρική εκδήλωση του Σαββάτου στο κατάμεστο από κόσμο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Μια «Διαδρομή» 344 χλμ.!
Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά για την «Πολιτιστική Διαδρομή στα αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», η οποία ξεκίνησε το 2013. Έχοντας συνολικό μήκος 344 χιλιόμετρα, διατρέχει τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, περνάει από πέντε αρχαιολογικούς χώρους και «γεφυρώνει» συνολικά 2.300 χρόνια ιστορίας. Εκτός από τα Θέατρα η Διαδρομή εμπεριέχει και μνημεία της φύσης, όπως το γεωπάρκο Βίκου – Αώου! Το συγκεκριμένο έργο ήταν το πρώτο της χώρας που εντάχθηκε στο τρέχον ΕΣΠΑ (2014 – 20) με χρηματοδότηση 37 εκατ. ευρώ. Βασικός πυλώνας για την υλοποίησή του είναι το Σωματείο «Διάζωμα», το οποίος έχει προσφέρει με τη συνδρομή των εταιρικών του μελών το ποσό των 600.000 ευρώ για την ανάθεση των απαιτούμενων μελετών. Στα βήματα που οικοδομούν το Πρόγραμμα περιλαμβάνεται, πέρα από τις ψηφιακές δράσεις Marketing που ήδη ξεδιπλώνονται με επιτυχία και η κινητοποίηση επιχειρήσεων του τουριστικού και αγροδιατροφικού κλάδου με σκοπό τη συμμετοχή στο όλο εγχείρημα και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Η εναρκτήρια εκδήλωση
Και ποιος δεν ήταν στην επίσημη πρώτη της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα αρχαία Θέατρα της Ηπείρου». Η πρώην Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος, καίριος υποστηρικτής της πρωτοβουλίας, η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχες απ’ όλη την Ήπειρο, Δήμαρχοι, στελέχη της Περιφέρειας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού και φυσικά πλήθος κόσμου.
Όλα ξεκίνησαν με ένα εντυπωσιακό δρώμενο το πρωί του Σαββάτου στο αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, το οποίο παρακολούθησαν και 40 περίπου δημοσιογράφοι από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από το Ισραήλ. Ακολούθησε η επίσημη εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο με προβολή βίντεο, χαιρετισμούς και παραδοσιακό μουσικό πρόγραμμα, ενώ έξω από την αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» είχαν στηθεί περίπτερα τα οποία ενημέρωναν τους επισκέπτες για το κάθε Θέατρο από αυτά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Πρωταγωνιστές αειφορίας…
«Τα αρχαία Θέατρα της Ηπείρου μπορούν και θα γίνουν πρωταγωνιστές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης», υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και πρόσθεσε με έμφαση: «Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι σήμερα η πρώτη της χώρας που προσεγγίζει ολιστικά την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, μεγάλο στοίχημα είναι η σύνδεση των μνημείων με την τοπική επιχειρηματικότητα και την απασχόληση, κατεύθυνση στην οποία, όπως ανέφερε, θα συμβάλλουν τόσο οι περαιτέρω δράσεις που είναι ενταγμένες το ΕΣΠΑ, όσο και οι συνέργειες με άλλα προγράμματα όπως αυτό της Αγροτικής Ανάπτυξης για τα σύμφωνα ποιότητας κ.α..
«Τη διαδρομή που έχουμε ξεκινήσει, την υπηρετούμε πιστά και με σχέδιο», τόνισε και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση των «Πολιτιστικών Διαδρομών». Ειδικά δε για το «Διάζωμα» και τον Σταύρο Μπένο, ο κ. Καχριμάνης έκανε λόγο για «ανεκτίμητη προσφορά στο εγχείρημα και στην Ήπειρο, με την οποία ταυτίζουν πλέον το όνομά τους».

Ο Στράτος Ιωάννου
Για μία ιδέα που την πίστεψαν πολλοί και έτσι έφτασε να πάρει σάρκα και οστά έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα Τουρισμού Στράτος Ιωάννου, ο οποίος παρουσίασε με εκτενή τρόπο την «Πολιτιστική Διαδρομή των αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου».
Ο κ. Ιωάννου έκανε λόγο για μία ιστορική μέρα για την Ήπειρο και τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι με αφορμή τη διασύνδεση των αρχαίων Θεάτρων θα ωφεληθούν και άλλες περιοχές κοντινές σ’ αυτά, καθώς οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγούνται και σε άλλα αξιοθέατα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης καταλήγοντας σημείωσε πως «στο κάλεσμά μας ανταποκρίθηκαν άνθρωποι και δυνάμεις που τους ενώνει η αισιοδοξία, η θετικότητα, η πίστη στη δυνατότητά μας να διακριθούμε. Με ξεχωριστή συγκίνηση και χαράς σας καλώ να κάνουμε μαζί τα πρώτα βήματα της διαδρομής. Τα πρώτα βήματα της νέας εποχής για την Ήπειρο. Ας βαδίσουμε τη διαδρομή μας και ας θυμηθούμε τα λόγια του Καρχηδόνιου στρατηλάτη Ανίβα, ‘αν δεν υπάρξει δρόμος, εμείς θα ανοίξουμε δρόμο’».
Δεν παρέλειψε με τη σειρά του να ευχαριστήσει όλους τους φορείς που συνέβαλαν στο να λάβει σάρκα και οστά η «Πολιτιστική Διαδρομή στα αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», κάνοντας ειδική μνεία στην πρώην Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ελένη Ρόκκου, η οποία είχε την ιδέα και εκπόνησε το αρχικό πρόγραμμα.

Τζούφη – Μπέγκας
Στον χαιρετισμό της η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη τόνισε ιδιαίτερα τις δυνατότητες που έχει η περιοχή μας όσον αφορά στην ανάδειξη της ισχυρής πολιτιστικής της ταυτότητας, κάτι, όπως είπε, που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συνέργειας όλων των εμπλεκόμενων φορέων και με τη συμμετοχή των πολιτών, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας χαρακτήρισε τη «Διαδρομή» ως ένα έργο που προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας και εξήρε τα θετικά αποτελέσματα που έχουν προς αυτή την κατεύθυνση οι συνέργειες των συναρμόδιων φορέων.
KΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ